Το ποσοστό που πρέπει να διαθέτει ένα κόμμα για να κυβερνήσει είναι τουλάχιστον 30% και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει κυβερνητικό εταίρο. Οι εποχές των μνημονίων οδήγησαν σε ριζική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Εκεί που η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ με ποσοστά πάνω από 40% αποτελούσαν κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, ακολούθως, λόγω της μνημονιακής εποχής, υποχώρησαν σημαντικά έως και θεαματικά, ανοίγοντας τον δρόμο στον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.
Η συνέχεια είναι γνωστή και από το 2019 παρατηρούμε τη συνεχή απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και την αδυναμία ανάκαμψης. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε το μεγαλύτερο πολιτικό τίμημα, καθώς από το 43,92% των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου 2009, βρέθηκε στο 4,68% στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015! Μέσα σε 5 χρόνια και 4 μήνες, έχασε σχεδόν 40 εκατοστιαίες μονάδες, καταγράφοντας το ιστορικό χαμηλό του από την εποχή της ιδρύσεως του!
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Για να έχουμε όμως και μια αίσθηση του μέτρου συνολικά, η Νέα Δημοκρατία, κατέγραψε το χαμηλότερο μεταπολιτευτικό ποσοστό (18,85%) τον Μάιο του 2012 και το υψηλότερο κατά τη μεταμνημονιακή εποχή στις περυσινές εθνικές εκλογές του Μαΐου (40,79%) με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται πιο ανθεκτική στις κρίσεις του πολιτικού κύκλου, ενώ τα κόμματα της κεντροαριστεράς είναι πιο ευάλωτα στις διασπάσεις και τη συρρίκνωση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα έπιασε ιστορικό υψηλό στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 με 36,34%, κεφαλαιοποιώντας τη μνημονιακή αντίδραση κατά του κλασσικού δικομματισμού, όπως αυτός εκφραζόταν μεταπολιτευτικά, αρχικώς με ηγέτιδα δύναμη τη Νέα Δημοκρατία και στη συνέχεια με το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, προσγειώθηκε πέρυσι στο μισό της εκλογικής δύναμης του ιστορικού υψηλού που είχε καταγράψει τον Ιανουάριο του 2015. Η αλλαγή ηγεσίας και η διάψευση των προσδοκιών στο πρόσωπο του Τσίπρα, έφερε στο προσκήνιο έναν παράξενο... μουσαφίρη από τις ΗΠΑ, ο οποίος, μετά την αποχώρηση στελεχών και τη συγκρότηση του κόμματος της Νέας Αριστεράς, κατέγραψε ποσοστό 14,92% στις Ευρωεκλογές. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ, στην ίδια εκλογική διαδικασία, πέτυχε το καλύτερο ποσοστό του από τις εθνικές εκλογές του 2009, συγκεντρώνοντας 12,79%.
Τα δύο κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης έχουν εγκλωβιστεί σε ένα κλίμα εσωστρέφειας, το οποίο δεν επιτρέπει συγκλίσεις και συναινέσεις, αλλά ενισχύει τις διαλυτικές τάσεις. Ο Στέφανος Κασσελάκης στοχεύει στην άντληση... πελατείας από το ΠΑΣΟΚ, κάτι που όμως θεωρείται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ στοχεύει στον επαναπατρισμό των... μεταναστών που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αυτό θεωρείται σχεδόν αδύνατο. "Τσιμπολογήματα" από δω και από κει θα έχουν τα δύο κόμματα, όπως ακριβώς θα έχουν και απώλειες.
Πιθανή αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θα σηματοδοτήσει την έναρξη ενός νέου δράματος στον χώρο της Κεντροαριστεράς, προκαλώντας τριγμούς στα δύο κόμματα. Οι αναπόφευκτες ρήξεις είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα οδηγήσουν στην περαιτέρω απαξίωση των δύο κομμάτων. Είτε παραμείνει ο Κασσελάκης στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε παραμείνει ο Ανδρουλάκης στο ΠΑΣΟΚ, είτε κερδίσει την αρχηγία ο Δούκας ή κάποιος άλλος. Το γυαλί έχει... ραγίσει και οι αντιμαχόμενες πλευρές δεν μπορούν να πείσουν την κοινωνία ότι αποτελούν αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης. Και όσο θα υπάρχει στα πράγματα ο Μητσοτάκης, το όνειρο για την... κατάκτηση της εξουσίας, από τα σημερινά ημι-αποκόμματα, θα παραμείνει ένα... όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό!
Ωρέ που πάμε; - Μετά το «Χάρη, πάμε;» του Χριστοδουλάκη, ο Δούκας απαντά «Πάμε Τώρα!»
Φάμελλος: Η απόφαση για την «Αυγή» είχε παρθεί πολύ νωρίτερα - Το αδιέξοδο είναι γιατί έχουμε μικρότερη χρηματοδότηση
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις