Αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαινιάζοντας την 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα δώσει το στίγμα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής για την επόμενη χρονιά.

Όμως, μεγαλύτερο θα είναι το ενδιαφέρον για τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού την Κυριακή το μεσημέρι από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου θα του υποβληθούν ερωτήσεις για το σύνολο της πολιτικής της κυβέρνησης. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται υπό πίεση, χωρίς να απειλείται από τους αντιπάλους της, ωστόσο, ο Μητσοτάκης είναι ξεκάθαρο ότι θέλει να αξιοποιήσει το momentum για να κερδίσει πόντους η κυβέρνηση, αφήνοντας το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν... εκλογές και να... σφάζονται!

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί ένα σημείο αναφοράς, καθώς, απ΄ ότι φαίνεται, η κυρία Σακελλαροπούλου δεν θα προταθεί για δεύτερη θητεία, καθώς μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, η κυβέρνηση συνειδητοποίησε τη ζημιά που προκάλεσαν τα.... πανηγύρια μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Μήνες πριν τις Ευρωεκλογές γράφαμε ότι η διατήρηση του θέματος των ομόφυλων ζευγαριών στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας θα είχε συνέπειες για την κυβέρνηση.

Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έγραψε στις Ευρωεκλογές το ψηφίο 3 αποδόθηκε μεταξύ άλλων και στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο μάλιστα προκάλεσε μεγάλες διαρροές και στην κοινοβουλευτική ομάδα. Μετά τις Ευρωεκλογές θα μπορούσε να φέρει η κυβέρνηση το συγκεκριμένο θέμα και να κλείσει νομοθετικά σε μερικά 24ωρα. Όμορφα και νοικοκυρεμένα...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να δει με προσοχή το θέμα του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία το 2020 δεν πρότεινε για δεύτερη θητεία τον Προκόπη Παυλόπουλο που προερχόταν από τα σπλάχνα της σε συνέχεια της καταψήφισης του από τον ίδιο τον Μητσοτάκη προσωπικά το 2015. Το ίδιο μπορεί να γίνει... άνετα τον προσεχή Μάρτιο με την κυρία Σακελλαροπούλου, η οποία πλέον έχει γραφτεί στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο Μητσοτάκης είναι σίγουρο ότι θα κινηθεί σε μια διαφορετική βάση, ψάχνοντας πρόσωπο που θα κινείται πιο κοντά στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Θα είναι ένα πολύ σημαντικό τεστ για τον ίδιο αλλά και για το κυβερνών κόμμα, καθώς μια επιλογή ευρείας αποδοχής στον κεντροδεξιό χώρο, θα προσθέσει πόντους στην κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αρχίσει οι υπολογισμοί σχετικά με τα "κουκιά" του 2027, σε σχέση με τον εκλογικό νόμο. Είναι σχεδόν ακατόρθωτο για τη ΝΔ να ξεπεράσει το 40% στις επόμενες εκλογές, αν και είναι πρόωρο να κάνουμε προβλέψεις, οι οποίες μπορεί να αναιρεθούν την επόμενη... στιγμή, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Η επιστροφή στο μπόνους των 50 εδρών, όπως ίσχυε το 2019 και ένα... πείραγμα του ποσοστού εισόδου στη Βουλή προς τα πάνω (από το 3% στο 5%) θα μπορούσε να κρατήσει "ζωντανές" τις ελπίδες για τρίτη θητεία Μητσοτάκη στη διακυβέρνηση της χώρας.

Με την Κεντρο-Αριστερά να θυμίζει... ακυβέρνητο καράβι, κανένας από τους ξένους επενδυτές δεν θα είναι διατεθειμένος να συνεχίζει να εμπιστεύεται την ελληνική οικονομία, εφόσον διαταραχθεί η πολιτική σταθερότητα. Ιδίως δε, αν ληφθεί υπόψιν ότι από το 2032 θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σταδιακά τα δάνεια που λάβαμε από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους μέσω του Μηχανισμού Στήριξης. Όσοι πιστεύουν σε διατήρηση του θετικού momentum στην οικονομία με πρόσωπα όπως ο Ανδρουλάκης, ο Δούκας ή ο Κασσελάκης, τότε καλύτερα να απευθυνθεί σε... ψυχολόγο για να βρει... γιατρειά!

Ο Μητσοτάκης έχει δώσει δείγματα υπεύθυνης πολιτικής και δεν είναι από αυτούς που θα αφήσουν τη χώρα σαν... παιχνιδάκι στα χέρια του πρώτου τυχόντα. Είναι αποφασισμένος να αλλάξει όλα όσα πρέπει να αλλάξει και να έχει ρόλο. Άλλωστε, ο Μητσοτάκης αποτελεί το πιο ισχυρό εχέγγυο για τους ξένους επενδυτές, ώστε να συνεχίσουν να εμπιστεύονται τα λεφτά τους στη χώρα μας.

Το θέμα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας και ο εκλογικός νόμος είναι τα δύο πεδία όπου μάλλον φαίνεται ότι ο Μητσοτάκης είναι έτοιμος για όλα! Να κάνει υπερβάσεις και να προσαρμόσει την πορεία του κυβερνώντος κόμματος στις σωστές... συντεταγμένες και όχι σ΄ αυτές που οδηγούν στα... βράχια!

Από την άλλη, πρέπει να επισημανθεί ότι οι επόμενες κινήσεις του Μητσοτάκη θα γίνουν με φόντο τις εξελίξεις σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Αν εκλεγεί αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ο Δούκας και... διασωθεί ο Κασσελάκης, τότε ο Μητσοτάκης θα έχει μπροστά του 2 χρόνια και 9 μήνες κοινοβουλευτικής παντοδυναμίας, καθώς οι αρχηγοί των δύο κομμάτων της μείζονος αντιπολίτευσης θα είναι... απόντες και στη θέση τους θα βρίσκονται οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων, τους οποίους θα τους πάρει... αμπάριζα το κυβερνητικό "τιμ"!

Η απουσία του Κασσελάκη από τα κοινοβουλευτικά δρώμενα αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη φθορά του, εκτός των όσων κωμικών συμβαίνουν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην περίπτωση εκλογής του Χάρη Δούκα, ο οποίος μάλιστα, λέει ότι θα διατηρήσει και το δημαρχιλίκι στην Αθήνα, όπου κάθε μέρα η κατάσταση γίνεται και χειρότερη! Κάποιοι κάνουν όνειρα για επιστροφή στην εξουσία, αλλά με τις κινήσεις και τις συμπεριφορές τους εξακολουθούν να αποτελούν ισχυρά στηρίγματα και... χορηγούς του Κυριάκου!