«Η Ελληνική Αστυνομία για το ηλεκτρονικό έγκλημα διαθέτει ειδικές επιχειρησιακές δράσεις, όπου προληπτικά ανιχνεύουν μέσα στο διαδίκτυο, άτομα τα οποία ασχολούνται με τη διακίνηση παράνομου σεξουαλικού περιεχομένου, βίντεο και άλλων», τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου

«Υπάρχουν συγκεκριμένα λογισμικά με τα οποία είναι εφοδιασμένη η Ελληνική Αστυνομία και νομότυπα μέσα στο διαδίκτυο και έτσι μπορούν να εντοπίζουν άτομα τα οποία εισέρχονται σε διάφορες ιστοσελίδες οι οποίες διακινούν πορνογραφικό υλικό ανηλίκων ατόμων και πολύ περισσότερο ανηλίκων κάτω των 12 ετών. Θέλω να γνωρίζουν οι ακροατές ότι η Ελληνική Αστυνομία, τόσο στη χώρα μας, αλλά και σε συνεργασία με άλλες αστυνομικές αρχές και με την INTERPOL σε διεθνές επίπεδο, έχουν τη δυνατότητα και ενεργούν τακτικά τέτοιου είδους επιχειρήσεις μέσα στο διαδίκτυο», ανέφερε ο υφυπουργός, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα». 

1.119 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης τα τελευταία πέντε χρόνια

Ο Λευτέρης Οικονόμου αποκάλυψε ότι κατά την τελευταία πενταετία 2017-2022, από πλευράς της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν διερευνηθεί 1.119 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχει έξαρση του φαινομένου σε σχέση με το παρελθόν. 

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι μεγαλύτερη συχνότητα έχει το αδίκημα της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Σε ένα ποσοστό περίπου 39%, ακολουθεί η αποπλάνηση των παιδιών και στη συνέχεια είναι ο βιασμός. Τα τρία αυτά αδικήματα αντιπροσωπεύουν περίπου το 91% των περιπτώσεων καταγεγραμμένων παραβατικών συμπεριφορών που στρέφονται κατά της γενετήσιας ελευθερίας στα ανήλικα παιδιά», είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη. 

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε θυματοποιούνται περισσότερο τα ανήλικα κορίτσια. Είναι τριπλάσιο το ποσοστό των ανήλικων κοριτσιών που θυματοποιούνται σε σχέση με τα αγόρια. Περίπου το 76% αφορά κορίτσια και το 24% αγόρια», εξήγησε ο Λευτέρης Οικονόμου επιχειρώντας να περιγράψει το μέγεθος του φαινομένου της κακοποίησης. «Τις περισσότερες φορές οι δράστες των αποτρόπαιων εγκλημάτων είναι άτομα του οικείου περιβάλλοντος, δηλαδή είναι πρόσωπα τα οποία έχουν την εμπιστοσύνη της οικογένειας και πολύ περισσότερο των ανήλικων παιδιών», πρόσθεσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.  

Σε έξαρση τοι φαινόμενο της κακοποίησης

Ο Λευτέρης Οικονόμου τόνισε ότι υπάρχει έξαρση του φαινομένου της κακοποίησης σε σχέση με το παρελθόν, εξηγώντας όμως ότι το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι σήμερα πολύ πιο εύκολα οι πολίτες εμπιστεύονται τις αρχές, ενώ είναι πολύ πιο αναβαθμισμένες οι δυνατότητες των επιχειρησιακών δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διερεύνηση αυτού του είδους των αδικημάτων. 

Ερωτηθείς για το «Εθνικό Μητρώο καταγραφής και Επιτήρησης δραστών και σεξουαλικών αδικημάτων», πρωτοβουλία η οποία εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, ο Λευτέρης Οικονόμου εξήγησε ότι αποτελεί ένα είδος ποινικού μητρώου, όπου θα αναγράφονται τυχόν εμπλοκές ατόμων σε αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης και θα πρέπει υποχρεωτικά να προσκομίζεται όταν κάποιος πηγαίνει να αναλάβει μία επαγγελματική δραστηριότητα που σχετίζεται με παιδιά.