«Με τη δική μας ψήφο πέρασε το νομοσχέδιο» λέει η Χαριλάου Τρικούπη, μετρώντας 11 «πράσινες» αποχές από τη χθεσινή κρίσιμη ονομαστική ψηφοφορία στη βουλή για τη θεσμοθέτηση της ισότητας στο γάμο.
Η επισήμανση έρχεται ως απάντηση στο «συμπέρασμα» της κυβέρνησης ότι παρότι το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη διεκδικεί τα πρωτεία στο μεταρρυθμιστικό Κέντρο κατέγραψε τελικώς μικρότερο ποσοστό (66%) όσον αφορά στη θετική ψήφο σε σχέση με τη ΝΔ (68%). «Όποια επιχείρηση εκ μέρους της ΝΔ για αριθμητικές συγκρίσεις είναι ανεδαφική και τουλάχιστον πολιτικά άστοχη, όταν το 1/3 της κοινοβουλευτικής της ομάδας δεν υπερψήφισε το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε η κυβέρνηση της», έλεγαν χθες το βράδυ κύκλοι του ΠΑΣΟΚ εξηγώντας ότι «αυτή η θεσμική αλλαγή δεν θα ήταν δυνατή, χωρίς τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς από τη συμπολίτευση, τη ΝΔ δηλαδή, στήριξαν το νομοσχέδιο μόλις 107 βουλευτές”.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι δεν βρέθηκε ούτε ένας βουλευτής τους που να ψήφισε «όχι» στη ρύθμιση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, προβάλλουν δε τρεις «εικόνες» από το γεγονός: «20 βουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν με πρώτο τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μάλιστα παρουσίασε διακριτή πλατφόρμα, 31 βουλευτές της ΝΔ απείχαν και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο αντισυνταγματικό».
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είχε εξαρχής τονίσει ότι δεν πρόκειται να προσφύγει στην «κομματική πειθαρχία», όπως επέλεξε η Κουμουνδούρου, προκειμένου να περιορίσει τις «διαρροές» απ’ όσους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν επίσης εκφράσει επιφυλάξεις όσον αφορά στη ρύθμιση που έγινε νόμος του κράτους με τη στήριξη βουλευτών και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης- όπως από τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας. Από το ΠΑΣΟΚ δεν καταψήφισε κανείς, υπερψήφισαν το νομοσχέδιο 21 από τους 32 βουλευτές και κατευθύνθηκαν στην αποχή οι εξής 11: Ευαγγελία Λιακούλη (βουλευτής Λάρισας, Γραμματέας ΚΟ ΠΑΣΟΚ), Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (αντιπρόεδρος της βουλής και βουλευτής Αρκαδίας) , Ανδρέας Πουλάς (Αργολίδας), Μανώλης Χνάρης (Ρεθύμνου), Κατερίνα Καζάνη (Εύβοιας), Σταύρος Μιχαηλίδης (Χίου), Παναγιώτης Παρασκευαΐδης (Λέσβου), Χριστίνα Σταρακά (Αιτωλοακαρνανίας), Μπουρχάν Μπαράν (Ξάνθης), Απόστολος Πάνας (Χαλκιδικής), Τάσος Νικολαΐδης (Δράμας).
Θα προχωρήσει ο κ. Ανδρουλάκης σε «συστάσεις» προς την κοινοβουλευτική ομάδα ή θα αποφασίσει ακόμη και «ανασχηματισμό» του επιτελείου του στη Βουλή;
Το σίγουρο είναι ότι είναι ανοιχτά και τα δύο ενδεχόμενα, όχι όμως και ο χρόνος της αντίδρασης. Βασικός στόχος του κ. Ανδρουλάκη είναι εφεξής η κοινοβουλευτική του ομάδα να εμφανίζεται ως συμπαγής και ως μια ομάδα που μάχεται μεθοδικά για την ανάδειξη των πολιτικών της. Συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη υπογράμμιζαν χθες, με αφορμή τη ρύθμιση για την ισότητα στο γάμο, τη μαχητικότητα του Παύλου Χρηστίδη, ο οποίος ως αρμόδιος Τομεάρχης προσπάθησε, εντός και εκτός βουλής, να πείσει για την ανάγκη υπερψήφισης του νομοσχεδίου παραθέτοντας συγκεκριμένα πολιτικά και νομικά επιχειρήματα.