H συζήτηση για την επιστροφή απογοητευμένων ΣΥΡΙΖαίων προς το ΠΑΣΟΚ έχει ανοίξει για τα καλά στο εσωτερικό του κόμματος, μετά και τις παρεμβάσεις του Νίκου Ανδρουλάκη στις συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής.
Η στρατηγική της διεύρυνσης αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση για τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς καταγράφονται διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των βουλευτών και των στελεχών.
Οι κυρίαρχες απόψεις που διατυπώνονται εντός του ΠΑΣΟΚ είναι τρεις και είναι οι εξής:
Η πρώτη θέλει τις πόρτες ερμητικά κλειστές στους γυρολόγους και σε όσους «πλήγωσαν» και πρωτοστάτησαν σε υβριστικά σχόλια για το ΠΑΣΟΚ και μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ για «καρέκλες εξουσίας».
«Σημαιοφόρος» αυτής της άποψης είναι ο βουλευτής Αρκαδίας και αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρέπει να υπάρξει «καμιά συνεργασία με πολιτικούς γυρολόγους οι οποίοι γυρνούν από κόμμα σε κόμμα για μια καρέκλα, είναι προσβολή για όσους κράτησαν όρθια την παράταξη, τον απλό κόσμο και τα στελέχη που όλοι αυτοί πρόσβαλαν».
Οι απόψεις Κωνσταντινόπουλου βρίσκουν σύμφωνους τον Πέτρο Ευθυμίου και τον Γιάννη Μεϊμάρογλου, όπως διαφάνηκε από τις τοποθετήσεις τους στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Η δεύτερη άποψη είναι ακριβώς η αντίθετη και θέλει ανοιχτές πόρτες προς όλους τους πολίτες, τις κοινωνικές δυνάμεις και τα στελέχη που βρίσκονται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και ψάχνουν μια νέα επιλογή που δίνει ελπίδα και λύσεις.
Υπέρ αυτής της άποψης τάσσονται στελέχη και βουλευτές από διάφορα εσωκομματικά στρατόπεδα, όπως ο Μιχάλης Κατρίνης (ο οποίος ζήτησε και πολιτική απόφαση για το θέμα της διεύρυνσης), ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, η Τόνια Αντωνίου, ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Θόδωρος Μαργαρίτης, που πρότεινε μάλιστα να συγκροτηθεί επιτροπή για το θέμα της διεύρυνσης. Αρκετά από τα παραπάνω στελέχη σημειώνουν στο «Κ», πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει λόγο να φοβάται την διεύρυνση. Αντιθέτως, προσθέτουν, έχει μόνο να κερδίσει αν εισρεύσουν στο κόμμα πρώην στελέχη και ψηφοφόροι του, ενώ σε όσους διαφωνούν υπενθυμίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη εντάξει στις τάξεις του πρώην κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Κώστας Χρυσόγονος και ο Σταύρος Κοντονής.
Η τρίτη προσέγγιση που επικρατεί στα ενδότερα του κόμματος και τείνει να λάβει μορφή «κομματικής γραμμής» είναι να εξετάζεται κάθε περίπτωση ξεχωριστά, κυρίως όσον αφορά τα κεντρικά και επώνυμα πασοκογενή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και όχι τα μεσαία και περιφερειακά.
Πηγές μάλιστα της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν στο «Κ», ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι απόλυτος για τα στελέχη που χτύπησαν το κόμμα στα δύσκολα, επιχείρησαν συνειδητά να το διαλύσουν για να κυριαρχήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά και σήμερα περιφέρουν την αριστεία τους για να πάρουν καρέκλες. «Για όλους αυτούς δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής», έχει ξεκαθαρίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στους στενούς του συνεργάτες.
Ο ίδιος μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος έδωσε το πρώτο στίγμα των προθέσεών του και της στρατηγικής που θα ακολουθήσει. Έκανε ανοιχτό κάλεσμα προς τους προοδευτικούς πολίτες να στηρίξουν την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα διπλό μήνυμα, με αποδέκτες εκτός και εντός του κόμματος. Πρώτον, ότι δεν επιθυμεί «εύκολες και ατελέσφορες συγκολλήσεις κορυφής, αλλά τον δύσκολο, κοπιαστικό, στέρεο δρόμο των κοινωνικών συμμαχιών, με αρχές, αξίες και πολιτικές θέσεις» και δεύτερον ότι θα ρίξει το βάρος στο να είναι το κόμμα του «ισχυρή αντιπολίτευση σήμερα, αλλά πάνω απ’ όλα ισχυρή κυβερνητική εναλλακτική πρόταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της διεύρυνσης θα το χειριστεί αποκλειστικά ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καθώς απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, προσεκτικό φιλτράρισμα, αλλά και χειρουργικά κτυπήματα. Ο ίδιος φέρεται να απορρίπτει – προσώρας – τη συγκρότηση Επιτροπής που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την διεύρυνση, όμως έχει δώσει εντολή σε στενούς του συνεργάτες να βολιδοσκοπήσουν μικρά και μεσαία στελέχη που δεν έχουν προκαλέσει με την στάση του στο παρελθόν. Όσον αφορά την επιστροφή προβεβλημένων στελεχών που είχαν φύγει από το ΠΑΣΟΚ και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, κάθε περίπτωση θα εξετάζεται διαφορετικά, ωστόσο στους σχεδιασμούς του Ανδρουλάκη δεν χωρούν πρόσωπα που δεν σεβάστηκαν τον χώρο που τους ανέδειξε, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Χρήστος Σπίρτζης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Θάνος Μωραΐτης κ.α.