Σαββάτο
16 Νοεμβρίου 2024

Παύλος Μαρινάκης στο συνέδριο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Ζητάμε ισχυρή εντολή και αυτοδυναμία»

Εντολή για αυτοδυναμία ζήτησε ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής που διεξάγεται στο Ολυμπιακό Κλειστό «TAE KWO DO» στο Παλαιό Φάληρο.

«Εμείς στη Νέα Δημοκρατία ζητάμε καθαρή εντολή, ζητάμε ισχυρή αυτοδυναμία, για να έχουμε ισχυρή Κυβέρνηση. Και πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός θα ανταποκριθεί θετικά. Και αυτή η πεποίθηση δεν εκπορεύεται από κάποια αλαζονεία, αλλά προκύπτει από τη συνέπεια λόγων και έργων της Κυβέρνησης. Και γι΄ αυτό θα ζητήσουμε αυτή την καθαρή εντολή από τους Έλληνες πολίτες. Αυτοδύναμη Κυβέρνηση ωστόσο, όπως είναι ιστορικά η πεποίθησή μας, δεν σημαίνει αποκλεισμό των συναινέσεων και των συγκλίσεων», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης.

Ολόκληρη η ομιλία του Παύλου Μαρινάκη:

«Κύριε Πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ,

Αγαπητοί σύνεδροι,

Εκ μέρους του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, χαιρετίζω τις εργασίες του συνεδρίου σας

Πριν από δύο μόλις εβδομάδες, η Νέα Δημοκρατία ολοκλήρωσε το δικό της συνέδριο, το 14ο Συνέδριο της ιστορίας μας. Ένα συνέδριο με πάνω από 270 ομιλίες, αλλά με ένα μόνο σύνθημα: δίπλα σε κάθε πολίτη. Και αυτό ήταν το σύνθημα που όρισε όσα συζητήσαμε, αλλά και όσα αποφασίσαμε.

Γνωρίζουμε πολύ καλά από τα πολλά συνέδρια και τις πολλές διαδικασίες που έχουμε συμμετάσχει – και είχαμε την ευκαιρία να το επιβεβαιώσουμε ξανά στο συνέδριό μας – ότι αυτό που μπορούν να προσφέρουν οι εσωτερικές διαδικασίες εκτός από τη συσπείρωση και τη μαζικότητα, είναι η ανανέωση. Ανανέωση ιδεών και προτάσεων.

Θα ήθελα πρώτα όμως να κάνω δύο σχόλια για την ομιλία του Προέδρου που προηγήθηκε. Άκουσα πολλές φορές μια διάθεση γι αυτοκριτική. Θα ήθελα να πω, ότι η αυτοκριτική απαιτεί γενναιότητα και συγκεκριμένα σημεία από το παρελθόν.

Το δεύτερο είναι αυτό το οποίο πολλές φορές συμβαίνει. Να χρησιμοποιείται η νέα γενιά, οι νέοι άνθρωποι ως ένας από τους βασικούς πυλώνες μιας ομιλίας και μιας τοποθέτησης. Αυτό που πρέπει να επισημάνω είναι ότι οι νέοι θέλουν λιγότερα συνθήματα και περισσότερες προτάσεις συγκεκριμένες και μετρημένες.

Σε λίγες ημέρες θα συμπληρώσουμε τρία χρόνια από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, όταν οι πολίτες ανέδειξαν τη Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ισχυρό Πρωθυπουργό. Και νομίζω όλοι θα συμφωνήσουμε ότι η τριετία αυτή σημαδεύτηκε από μια σειρά εξωγενών κρίσεων: υβριδική εισβολή στον Έβρο, πανδημία, πληθωριστική κρίση, εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση.

Απέναντι σε αυτές τις εξωγενείς κρίσεις, η Ελληνική Κυβέρνηση απάντησε αποφασιστικά κάνοντας ό,τι ήταν δυνατόν με βάση τις δυνάμεις της χώρας:

Θωράκισε τα σύνορά μας εξασφαλίζοντας την αμέριστη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Έβρο

Πήρε έγκαιρα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στήριξε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων

Σχεδίασε και υλοποίησε ένα από τα καλύτερα συστήματα οργάνωσης εμβολιασμού, το οποίο αποτελεί διεθνές πρότυπο

Αύξησε δύο φορές των κατώτατο μισθό, εξασφαλίζοντας έναν επιπλέον μισθό περισσότερο ανά έτος

Βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου και της Ουκρανίας απέναντι στη βαρβαρότητα και τις απειλές του καθεστώτος Πούτιν

Και επαναφέρει τους λογαριασμούς του ηλεκτρονικού ρεύματος σε φυσιολογικά επίπεδα, με το γενναίο πακέτο που ανακοινώσαμε πριν από λίγες ημέρες και μάλιστα, πρώτη από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης, σε συνέχεια των προηγούμενων κινήσεων στήριξης.
Παράλληλα με τη διαχείριση των αλλεπάλληλων κρίσεων, η Κυβέρνηση προχώρησε και προχωράει σε μεταρρυθμίσεις για να πάει μπροστά η χώρα, για να ενισχύσουμε την κοινωνία, για τους νέους για το μέλλον της χώρας.

Όλες αυτές οι κινήσεις και τα αποτελέσματα, δεν παραπέμπουν σε «επιτελικό χάος», όπως ακούσαμε. Δεν είναι χάος ότι η Κυβέρνηση:

Μείωσε περισσότερους από 50 φόρους και εισφορές, από τους οποίους πάνω από 20 οριζόντια για όλους τους πολίτες.

Ότι δημιούργησε πάνω από 1000 διαφορετικές ψηφιακές υπηρεσίες που συμβάλουν στην άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών, μειώνοντας τις χαμένες ώρες σε ουρές
Ότι ανέκτησε την αξιοπιστία και τη διεθνή θέση της χώρας

Ότι προσέλκυσε μεγάλους επενδυτικούς κολοσσούς όπως η Pfizer, η Microsoft, η JP Morgan, η Googleθέτοντας τις βάσεις για να δημιουργηθούν πολλές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας- άλλωστε είναι γεγονός πως η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλό ρεκόρ δωδεκαετίας

Ότι αναβαθμίστηκε η αποτρεπτική ισχύς μας, επενδύοντας με τις φρεγάτες Belharra και τα 6 Rafale τόσο στους εξοπλισμούς, όσο και στο αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων

Ότι εφάρμοσε συμπεριληπτικές κοινωνικές πολιτικές, που ενισχύουν οικονομικά όσους το έχουν ανάγκη και, ταυτόχρονα, τους στηρίζουν ώστε να σταθούν ξανά στα πόδια τους

Ότι διόρισε δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης

Ότι μείωσε τις μεταναστευτικές ροές κατά 95%.

Ωστόσο, νομίζω ότι όλοι σε αυτή την αίθουσα μπορούμε να συμφωνήσουμε στη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα λέει ότι η χώρα και οι πολίτες βρίσκονται σε πολύ καλύτερο σημείο από αυτό που βρίσκονταν το καλοκαίρι του 2019.

Η Ελλάδα είναι ένας υπολογίσιμος συνομιλητής, ένα ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, ένας στρατηγικός σύμμαχος στην Ανατολική Μεσόγειο, μια δύναμη σταθερότητας στη Νότια Ευρώπη.

Ασφαλώς, κανείς δεν ισχυρίζεται ότι η χώρα έχει φτάσει στο επιθυμητό σημείο – άλλωστε, οι αλλαγές που γίνονται «με έναν νόμο και ένα άρθρο» υπήρξαν αντικείμενο άλλου συνεδρίου.

Για τον λόγο αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το έργο μας με ακόμα μεγαλύτερη δυναμική κατά το τελευταίο έτος της θητείας της παρούσας Κυβέρνησης. Οι επόμενοι δώδεκα μήνες δεν θα είναι εκλογικοί. Θα είναι μεταρρυθμιστικοί, θα είναι βαθιά πολιτικοί και πυκνοί τόσο ως προς τη νομοθέτηση, όσο και ως προς την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Ασφαλώς, δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι η αντιπολίτευση θα προσχωρήσει στις θέσεις της Κυβέρνησης – δεν είναι, εξάλλου, αυτό μια υγιής δημοκρατική λειτουργία. Ωστόσο, θα δανειστώ μια φράση του εκπροσώπου Τύπου σας, του κυρίου Μάντζου, στο πρόσφατο συνέδριό μας: «σε συνθήκες διεθνούς γεωπολιτικής ανασφάλειας, ασφυκτικών πληθωριστικών πιέσεων και οξείας ενεργειακής κρίσης, έχει πολύ μεγάλη αξία ένα μίνιμουμ συναίνεσης, όλων των πολιτικών δυνάμεων, πάνω σε συγκεκριμένους εθνικούς στόχους».

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας απέδειξε ότι αυτή την εθνική συναίνεση την επιδιώκει τόσο εντός της Βουλής, όσο και στην κοινωνία των πολιτών. Το αποδεικνύουν όλα τα νομοσχέδια που ψηφίσαμε μαζί (Η ελληνογαλλλικήσυμφωνία, ο νόμος για την ψηφιακή διακυβέρνηση, η συμφωνία με τις ΗΠΑ), τα νομοσχέδια που ενσωματώνουν παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης για να απολαύσουν ευρύτερες πλειοψηφίες, το αποδεικνύουν επιλογές προσώπων πέρα από στενά κομματικά όρια.

Άλλωστε, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η συναίνεση στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα μας είναι αναγκαία και σε αυτό συνέβαλε τα μέγιστα και ηαείμνηστη Φώφη Γεννηματά.

Μπορούμε, λοιπόν, περισσότερα γιατί αξίζουμε περισσότερα. Και σας διαβεβαιώνω ότι, παρά την πολιτική αντιπαράθεση που θα εντείνεται όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, η Νέα Δημοκρατία θα εξακολουθήσει στην ίδια λογική, αρκεί να μην βρίσκουμε κλειστές πόρτες, γιατί η συνεννόηση, η συναίνεση είναι μια άσκηση που χρειάζεται δύο. Και για να υπάρξει συνεννόηση και συναίνεση στις πολιτικές, στα μεγάλα ζητήματα, δεν πρέπει να υπάρχει μηδενισμός.

Φυσικά, θα έρθει και η στιγμή που θα μετρηθούμε στην κάλπη.

Εμείς στη Νέα Δημοκρατία ζητάμε καθαρή εντολή, ζητάμε ισχυρή αυτοδυναμία, για να έχουμε ισχυρή Κυβέρνηση. Και πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός θα ανταποκριθεί θετικά. Και αυτή η πεποίθηση δεν εκπορεύεται από κάποια αλαζονεία, αλλά προκύπτει απότη συνέπεια λόγων και έργων της Κυβέρνησης. Και γι‘αυτό θα ζητήσουμε αυτή την καθαρή εντολή από τους Έλληνες πολίτες. Αυτοδύναμη και ισχυρή Κυβέρνηση, όπως είχε πει και ο ίδιος ο ΠΘ Κυριάκος Μητσοτάκης, σημαίνει ισχυρή Ελλάδα.

Αυτοδύναμη Κυβέρνηση ωστόσο, όπως είναι ιστορικά η πεποίθησή μας, δεν σημαίνει αποκλεισμό των συναινέσεων και των συγκλίσεων.

Στο τέλος της τετραετίας η χώρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια νάρκη που έβαλε στις προοπτικές της η προηγούμενη κυβέρνηση – και η νάρκη αυτή είναι η απλή αναλογική. Μια νάρκη που μαζί καταφέραμε να μπλοκάρουμε την άμεση ενεργοποίησή της, απέναντι σε εκείνους που πρόσμεναν στις ψήφους της Χρυσής Αυγής.

Δυστυχώς, δεν έχουμε τελειώσει με τον εθνικολαϊκισμό. Και δεν θα τελειώσουμε όσο παραμένουν αμετανόητοι εκείνοι που το 2015 έφεραν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Όσο επιμένουν στις ίδιες ιδεοληψίες εκείνοι που έπαιξαν στα ζάρια την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Όσο επιμένουν να εξισώνουν τον θύτη με το θύμα στην παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όσο εξακολουθούν να ασπάζονται τις ίδιες μεθόδους εκείνοι που έστησαν παραδικαστική σκευωρία σε βάρος των πολιτικών τους αντιπάλων.

Γιατί ούτε εσείς, ούτε εμείς τολμήσαμε, ούτε καν διανοηθήκαμε να στήσουμε μια δικαστική σκευωρία σε βάρος των αντιπάλων μας. Ποτέ δεν παραδώσαμε τη Δικαιοσύνη στα χέρια του Ρασπούτιν και της συμμορίας του. Ποτέ δεν κινητοποιήσαμε κουκουλοφόρους μάρτυρες να σπιλώνουν πρόσωπα και πολιτικούς χώρους.

Ούτε εμείς, ούτε εσείς καλέσαμε ποτέ ένα πολιτικό ακροατήριο να «κλείσει στη φυλακή» πολιτικούς αντιπάλους για να κερδίσουμε εκλογές.

Η σκευωρία της Novartis είναι διαιρετική γραμμή όχι πολιτική, αλλά πολιτειακή. Για εμάς δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις μεταξύ του Ρασπούτιν, τους ενορχηστρωτή μιας σκευωρίας από τη μία και του Βαγγέλη Βενιζέλου, του Ανδρέα Λοβέρδου και του Γιώργου Κουτρουμάνη. Δεν μπορούν να υπάρξουν ίσες αποστάσεις απέναντι στον ενορχηστρωτή της σκευωρίας και τα θύματά της.

Όσο, λοιπόν, ο κίνδυνος του εθνικολαϊκισμού είναι εδώ, τόσο αυτά που μας ενώνουν θα είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Όσο εκείνοι που επενδύουν στην αστάθεια παραμένουν ανεύθυνοι, τόσο οι πολίτες θα περιμένουν από εμάς σταθερότητα, υπευθυνότητα, αποτελεσματικότητα. Χρειάζεται, όμως, ειλικρίνεια στο πώς ορίζουμε αυτές τις έννοιες – όπως και όλες τις έννοιες στη δημόσια συζήτηση.

Είναι δημοκρατικό εκατό διαδηλωτές να παραλύουν καθημερινά την Αθήνα; Εμείς απαντάμε καθαρά πως δεν είναι.

Είναι προοδευτικό να αντιδράς σε κάθε αξιολόγηση; Εμείς απαντάμε καθαρά πως δεν είναι.

Είναι φιλεργατικό να συντηρείς αναλλοίωτη την εργατική νομοθεσία της 2ης Βιομηχανικής Επανάστασης ενώ βρίσκεσαι στο κατώφλι της 4ης; Εμείς απαντάμε καθαρά πως δεν είναι.

Είναι προς το συμφέρον των νέων να περνούν σε μια σχολή με 2 ή 3.000 μόρια; Εμείς απαντάμε καθαρά πως δεν είναι.

Είναι νόμιμο να στερείς από τους φοιτητές εξάμηνα και εξεταστικές με καταλήψεις; Εμείς απαντάμε καθαρά πως δεν είναι.

Είναι δίκαιο να μειώνεις στα ελάχιστα τις ποινές για στυγνούς εγκληματίες; Εμείς απαντάμε καθαρά πως δεν είναι.

Είναι συμπεριληπτικό να αντιδράς στην προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία στην Ακρόπολη; Εμείς απαντάμε καθαρά πως δεν είναι.

Επιτρέψτε μου να κλείσω με μια πιο προσωπικήαναφορά. Βλέπω στην αίθουσα πολλούς ανθρώπους γύρω στα 35, ανθρώπους της δικής μου γενιάς, της τελευταίας γενιάς που βίωσε τον μεγάλο δικομματισμό ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Ζήσαμε μεγάλα πολιτικά πάθη, κάναμε σωστά και λάθη, αναθεωρήσαμε και επιβεβαιώσαμε ιδέες και πρακτικές.

Ταυτόχρονα, είμαστε η γενιά που κλήθηκε να υπερβεί αυτή τη διαμάχη, γιατί αυτό επέτασσε το εθνικό συμφέρον. Άλλωστε κ. Πρόεδρε το γνωρίζετε καλά, καθώς ήσασταν γραμματέας του κόμματός σας όταν συγκυβερνούσε με τη Νέα Δημοκρατία.

Ξέρουμε, λοιπόν, όλοι ποια είναι τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά και ποιες είναι οι δυνατότητες πολιτικής σύγκλισης.

Καθώς σταδιακά η γενιά μας παίρνει στα χέρια της τις τύχες της χώρας, καλούμαστε να αποδείξουμε ότι οι αυξημένες αρμοδιότητες δεν είναι αποτέλεσμα μιας ηλικιακής επετηρίδας, αλλά προϊόν ωριμότητας, συνειδητοποίησης, βελτίωσης. Δεν διεκδικούμε αξιώματα, αλλά την ευθύνη να πάμε τη χώρα μπροστά.

Σας εύχομαι ξανά καλή επιτυχία στο συνέδριό σας. Και μην ξεχνάτε ότι οι αποφάσεις μας επικυρώνονται ή απορρίπτονται από τους μοναδικούς αρμόδιους γι’ αυτό: τους πολίτες.

Σας ευχαριστώ πολύ».
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πώς ερμηνεύονται τα θερμά λόγια του Τραμπ για την Ελλάδα και η φράση «κλειδί» που είπε στον Μητσοτάκη

Χθες, ο Μητσοτάκης επικοινώνησε με το νέο Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, για να τον συγχαρεί και να του πει και μερικές καλές... κουβέντες, τόσο για τους Ελληνοαμερικανούς που ...

Φόρτωση άρθρων...