Πέμπτη
24 Οκτωβρίου 2024

Ποια μηνύματα έστειλε χθες ο Μητσοτάκης από τη Βουλή

Χθες, στη Βουλή διεξήχθη η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τον απολογισμό της φετινής... εμπρηστικής περιόδου, όπου ο μεν Πρωθυπουργός έκανε λόγο για την πιο δύσκολη μάχη των τελευταίων 40 ετών, οι δε αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης έδιναν την εντύπωση ότι αν ήταν στον τόπο των πυρκαγιών θα τις... έσβηναν με ένα νόμο και ένα άρθρο, κάνοντας μάλιστα τους ανέμους να σταματήσουν να... λυσσομανούν!

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Κάθε κυβέρνηση επιχειρεί να αναλύσει τι είναι αυτό που δεν πήγε καλά ή τι έφταιγε και προκλήθηκαν τόσες πολλές πυρκαγιές, οι οποίες προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές. Για όσους καταλαβαίνουν στοιχειώδη Φυσική και μπορούν να αντιληφθούν τι σημαίνει να φυσούν άνεμοι 7 και 8 μποφόρ, οι εξηγήσεις είναι πολύ απλές. Με τα στοιχεία της φύσης δεν είναι και τόσο εύκολο να τα βάλεις. Απόδειξη αποτελούν οι πυρκαγιές στις ΗΠΑ, οι οποίες διαρκούν για εβδομάδες, ιδίως στην Πολιτεία της Καλιφόρνια.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης λειτουργούν είτε αγνοώντας βασικούς νόμους της Φυσικής και της Χημείας, είτε γνωρίζοντας ότι τα "πυροτεχνήματα" τους είναι αρκετά για να παρασύρουν τους περισσότερους πολίτες. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δίνουν την εντύπωση ότι τόσες και τόσες επίγειες και εναέριες δυνάμεις που βρέθηκαν στα μέτωπα των πυρκαγιών είχαν πάει για να βγάζουν... σέλφι ή τους αρέσει να... βασανίζονται και να μη σβήνουν τις φωτιές!

Με βάση τις χθεσινές τοποθετήσεις του Ανδρουλάκη από το ΠΑΣΟΚ, του Παππά από τον ΣΥΡΙΖΑ, του Βελόπουλου από την Ελληνική Λύση, του Κουτσούμπα από το ΚΚΕ, του Στίγκα από τους "Σπαρτιάτες", του Νατσιού από τη "Νίκη", της Κωνσταντοπούλου από την Πλεύση Ελευθερίας και του Χαρίτση από τη Νέα Αριστερά, νομίζει κάποιος ότι όλοι αυτοί θα μπορούσαν να τα βάλουν με τους ισχυρούς ανέμους και να πετάξουν έναν... κουβά νερό για να σβήσουν οι φωτιές! Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι τους έγιναν πιο γελοίοι και αναμφίβολα θα πρέπει να αναζητήσουμε τους καθηγητές που τους δίδαξαν Φυσική και Χημεία στα σχολεία όπου πέρασαν, για να τους... συγχαρούμε! Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τα πράγματα και ο οποίος πάντα είναι συγκεκριμένος και προβλέψιμος. Πάμε παρακάτω...

Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε χθες την εθνική αντιπροσωπεία σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης και οι υπόλοιποι αρκέστηκαν σε... μνημόσυνα, λέγοντας ότι κάηκε όλη η Ελλάδα. Βέβαια, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ (;) Νίκος Παππάς δεν μπόρεσε να βρει και να κάνει συγκρίσεις της νέας πραγματικότητας με την έγκαιρη ειδοποίηση των πολιτών, σε σχέση με όσα τραγικά συνέβησαν στο Μάτι, για τα οποία φέρει ακέραια την ευθύνη η τότε κυβέρνηση. Η πυρκαγιά ήταν πολύ δύσκολη, πέρασε μέσα από ρεματιά και στροβιλίστηκε, αναπτύχθηκαν τεράστιες θερμοκρασίες και μετά άρχισε να κατεβαίνει προς την παραλία. Οι εγκληματικές παραλείψεις των τότε κυβερνώντων και του κρατικού μηχανισμού κατέστησαν μη διαχειρίσιμη την κατάσταση με τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους. Όλοι θα μπορούσαν να σωθούν, όχι μέσω του 112 που δεν υπήρχε, αλλά μέσα από μια συντονισμένη επιχείρηση απομάκρυνσης με σχέδιο, η οποία όμως, ουδέποτε έλαβε χώρα. Γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούται δια να ομιλεί και να κάνει... διαλέξεις και κηρύγματα!

Όμως η συζήτηση για τις φωτιές άναψε "φωτιές", όταν ο Μητσοτάκης με... ντρίπλα αλά Μέσι άφησε στα... κρύα του λουτρού τον... σύντροφο Νίκο Παππά να μιλάει ως επικεφαλής ενός κόμματος που βαδίζει προς διάλυση και τα στελέχη του κονταροχτυπιούνται κάθε μέρα στα κανάλια και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο πρωθυπουργός έφυγε όταν άρχισε την ομιλία του ο καταδικασμένος για παράβαση καθήκοντος, μεταβατικός αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να στείλει μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις. Με ξεκάθαρα θεσμικό τρόπο, ο Μητσοτάκης εξήγησε ότι δεν μπορεί να ακούσει έναν καταδικασμένο, ο οποίος μάλιστα δεν ξέρουμε ποιον εκπροσωπεί και τι θέλει να πει στη Βουλή. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζεται ως αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά σαν ένα... σκορποχώρι που βρίσκεται στα πρόθυρα νέας διάσπασης.

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στο ΠΑΣΟΚ ότι αυτό θα είναι οσονούπω αξιωματική αντιπολίτευση και μπορεί να υπάρξει κοινός τόπος για τα βασικά ζητήματα που αφορούν τη χώρα. Όμως, ο Ανδρουλάκης δεν φαίνεται διατεθειμένος να αλλάξει, ενώ δεν μπορεί να ποντάρει σε συνένωση δυνάμεων με έναν απαξιωμένο και αναξιόπιστο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτός και να διαμορφωθεί μετά τις εσωκομματικές εκλογές.

Ο αναβαπτισμένος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι έχει πάρει... αέρα από τις... δυόμισι εκατοστιαίες μονάδες που δίνουν οι δημοσκοπήσεις μετά την επανεκλογή του. Είπε στον Μητσοτάκη ότι το ΠΑΣΟΚ έρχεται για να τον βγάλει από το Μαξίμου, για να του απαντήσει ο πρωθυπουργός "ελάτε με φόρα", θυμίζοντας την ατάκα της Πόπης Τσαπανίδου πέρυσι με τον Τσίπρα. Τελικώς, ο Τσίπρας ήρθε με... φόρα, αλλά έφαγε τα μούτρα του! Ειρήσθω εν παρόδω, δεν μπορεί κάποιος να μπει σε λεπτομέρειες για το πολιτικό ανέκδοτο που λέγεται Τσίπρας, ο οποίος έκανε παρέμβαση για την ανάπτυξη, όταν αυτή προϋποθέτει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για τις οποίες οι Συριζαίοι έβγαζαν και βγάζουν... σπυράκια! Αυτός ο πολιτικός τυχοδιώκτης εμφανίστηκε με αέρα... οικονομολόγου, ίσως γιατί έχει παρασυρθεί από την αναγόρευση του ως επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Σμύρνης στην Πολιτική Οικονομία. Τέλος πάντων, οι προτάσεις του Τσίπρα για την ανάπτυξη μοιάζουν σαν να περιμένεις τον Κουφοντίνα να σου μιλήσει για την ενίσχυση των μηχανισμών αντιμετώπισης και καταστολής της τρομοκρατίας! Μιλάμε για αστεία πράγματα! Κλείνει η παρένθεση...

Ο Μητσοτάκης λοιπόν διαπίστωσε ότι ο Ανδρουλάκης εκπροσωπεί πλέον τον... πράσινο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία, μάταια προσπαθεί να συνεννοηθεί. Ο Ανδρουλάκης φαίνεται ότι έχει κυριευτεί από το... σύνδρομο Δούκα, ο οποίος, κέρδισε κατά τύχη στις δημοτικές εκλογές τον Μπακογιάννη και μετά νόμιζε ότι θα κερδίσει άνετα την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ και να γίνει και πρωθυπουργός το 2027! Είναι σαν να ανεβαίνει η... Δόξα Πλατανόβρυσης από τη Β΄ Ερασιτεχνική Κατηγορία στην Α΄ και να στέλνει μήνυμα στον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, ότι... έρχεται για να τους... κλαδέψει τα... πουρνάρια! Το κακό με τον Ανδρουλάκη είναι ότι ξεκινάει... παρορμητικά και θα την πάθει όπως την έπαθε ο αντίπαλος του, Χάρης Δούκας!

Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή επί της ουσίας αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά όχι με ποσοστά και δυναμική που να δικαιολογούν τέτοιο... θράσος, σαν αυτό που επιδεικνύει ο αρχηγός του. Βέβαια, οι εκλογές θα γίνουν σε περίπου 3 χρόνια και μέχρι τότε μπορεί να έχουν συμβεί πολλά. Όμως, αυτό που φαίνεται ως πιθανότερο να συμβεί, είναι η αναιμική ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ και το "ξεφούσκωμα" του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, τα ποσοστά των δύο κομμάτων είναι αθροιστικά μικρότερα, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, όταν στη δεύτερη θέση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και στην τρίτη το ΠΑΣΟΚ.

Ο Ανδρουλάκης μπορεί να πιστεύει ότι από τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να επωφεληθεί, τραβώντας τα πολιτικά "ναυάγια" του προς το μέρος του για να χτυπήσει τον Μητσοτάκη. Όμως, το πρόβλημα για τον Ανδρουλάκη είναι ότι αυτοί που τον θεωρούν καταλληλότερο ως πρωθυπουργό είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που δηλώνουν στην πρόθεση ψήφου ότι θα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ.

Ο Ανδρουλάκης θέλει να στείλει το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές του 2027 και δεν θα συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία! Όμως, το 2027, αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος, θα χρειαστεί η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Αν ο Μητσοτάκης διαπιστώσει ότι υπάρχει αδιέξοδο και η χώρα κινδυνεύει να βυθιστεί στην ακυβερνησία, λόγω διατάραξης της πολιτικής σταθερότητας και απόκλισης από τους οικονομικούς στόχους, τότε, μάλλον θα συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Μπορεί η κυβέρνηση να έχει φθαρεί και να υφίσταται πίεση από τα δεξιά της, ωστόσο, όμως ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να μείνει απαθής. Αν δει ότι είναι πρώτος και με διαφορά, αλλά έχει απέναντι του τον Ανδρουλάκη... Δούκα, τότε αποτελεί μονόδρομο η αλλαγή του εκλογικού νόμου με απευθείας μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και όριο εισόδου στη Βουλή το 5%, προκειμένου να πλησιάσει την αυτοδυναμία. Είναι ο μόνος τρόπος για να πλησιάσει η Νέα Δημοκρατία στην επίτευξη της αυτοδυναμίας ή να χρειαστεί πολύ λίγους βουλευτές από άλλα κόμματα για κάτι τέτοιο.

Χθες, ο Ανδρουλάκης έβαλε ψηλά τον πήχυ μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ που έρχεται και για τις πόρτες του Μαξίμου που θα... ανοίξουν για να βγει ο Μητσοτάκης! Αυτά είναι πολύ ριψοκίνδυνα "σπορ" και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αντιληφθεί ότι ανά πάσα στιγμή, μπορεί να βρεθεί εκτός νυμφώνος και μάλιστα με... φόρα! Αν ο Ανδρουλάκης δεν θέλει να στηρίξει κυβέρνηση υπό τον Μητσοτάκη, γιατί τον έχει κυριεύσει το... σύνδρομο Δούκα, τότε θα είναι άξιος της τύχης του! Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτούς τους πολιτικάντικους εγωισμούς δεν μπορεί να τους αντέξει μια χώρα, η οποία είναι υποχρεωμένη να τρέξει έναν διαρκή μαραθώνιο με ταχύτητες ανάλογες ενός σπρίντερ των 100 μέτρων!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δήλωση συνεργατών Α. Σαμαρά: «Ας ασχοληθούμε με τα σοβαρά στα σύνορά μας, χωρίς άλλους επικίνδυνους χαριεντισμούς»

Απάντηση έδωσαν οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στις αιχμές που άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης νωρίτερα στη Βουλή, για τη στάση του σε πρόσφατη δημόσια εκδήλωση, ...

Γιατί ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανησυχούν περισσότερο για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων

Όσο οι επιδόσεις της Κυβέρνησης θα βελτιώνονται, τόσο το πρόβλημα θα μεταφέρεται στο γήπεδο των εσωκομματικών «βαριδιών» στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ. Οι κινήσεις του Ανδ...

«Καρφιά» Δούκα κατά Ανδρουλάκη: Οι επιλογές στο ΠΑΣΟΚ δεν αποπνέουν το αίσθημα ενότητας

Η πρώτη μετεκλογική κόντρα μεταξύ Δούκα και Ανδρουλάκη θόλωσε την «εικόνα» της ενωτικής επανεκκίνησης του ΠΑΣΟΚ που επιχειρεί να εξασφαλίσει ο πρόεδρος του κόμματος ανακοινώνοντας...

Φόρτωση άρθρων...