Πέμπτη
09 Ιανουαρίου 2025

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και ποιο δείχνει να... ταιριάζει στη συγκυρία

Παρασκήνιο

Ο Τραμπ, ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, η ταραγμένη Μέση Ανατολή και οι στρατηγικοί στόχοι της Ελλάδος, αποτελούν σοβαρούς λόγους σχετικά με την τελική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι συνθήκες που επικρατούν εν έτει 2025 είναι εντελώς διαφορετικές σε σχέση με το 2020. Τότε, λίγο πριν την είσοδο του πλανήτη στην πανδημία του κορωνοϊού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να στείλει πολλά μηνύματα με ισχυρούς συμβολισμούς. Πρότεινε ως πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία, απέσπασε τις περισσότερες ψήφους στη Μεταπολίτευση. Μια πρώην ανώτατη δικαστικός ανέλαβε σε μια περίοδο, η οποία δεν μας προϊδέαζε για όλα όσα θα ακολουθούσαν.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια και ιδίως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που αποτέλεσε την αιτία για την ενεργειακή κρίση, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και την άνοδο των επιτοκίων. Και φυσικά, όπου υπάρχει ακρίβεια, οι κοινωνίες αναστατώνονται, η σκέψη θολώνει και οι πολιτικές ισορροπίες μπορεί να αλλάξουν σχετικά εύκολα και γρήγορα. Είδαμε σε πολλές χώρες, ότι η ακρίβεια οδήγησε σε πτώση κυβερνήσεων, ενώ στις Ευρωεκλογές του περυσινού Ιουνίου εκδηλώθηκε μια έντονη αποδοκιμασία προς τα κόμματα που κυβερνούν σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός καλείται μέσα στα επόμενα 24ωρα να λάβει την τελική απόφαση για το πρόσωπο του νέου ΠτΔ. Πρέπει να σταθμίσει τα δεδομένα σε επίπεδο συναίνεσης, αλλά ταυτόχρονα να ζυγίσει και τα προσόντα που πρέπει να διαθέτει ο υποψήφιος. Η κυρία Σακελλαροπούλου θα καταγραφεί ως η πρώτη γυναίκα ΠτΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να δικαιολογήσει την απόφαση του, είτε την... ξαναπροτείνει, είτε προτείνει κάποιο άλλο πρόσωπο. Το πρόσωπο που θα ηγηθεί του ανώτατου πολιτειακού αξιώματος δεν μπορεί να αθροίζει μόνο ψήφους στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συναίνεσης, αλλά να συγκεντρώνει χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στη συγκυρία.

Το κατάλληλο πρόσωπο για τη θέση του ΠτΔ είναι αυτό που γνωρίζει από πολιτική. Δεν γίνεται να μην έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και μάλιστα έντονα. Πρέπει να έχει ασκήσει διοίκηση, να είναι θεματοφύλακας της θεσμικότητας, ισχυρή προσωπικότητα και πάνω απ΄ όλα γνώστης των διεθνών συσχετισμών. Τα πράγματα σήμερα δεν είναι όπως πριν από 4-5 χρόνια. Η δεύτερη θητεία Μητσοτάκη έχει νέα δεδομένα, σε σχέση με την έναρξη το 2019.

Το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, πρέπει να διακρίνεται για το ισχυρό ευρωπαϊκό και ευρω-ατλαντικό προφίλ. Πρέπει να γνωρίζει από πολιτική και γεωπολιτική. Πρέπει να έχει εμπειρία σε θέσεις ευθύνης και με την ιδιότητα του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, να μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά ως προς τους στόχους της κυβέρνησης σε διεθνές επίπεδο. Θα πρέπει να επισκέπτεται χώρες και να μιλά την κοινή γλώσσα με τα μέλη άλλων κυβερνήσεων. Πρέπει να ξέρει να προωθεί τα συμφέροντα της χώρας, να έχει διορατικότητα, να ξέρει να συνεργάζεται και να αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα και πρόσωπα. Το σημαντικότερο όμως είναι να έχει διαχειριστεί κρίσεις και να έχει "ψηθεί" σε δύσκολες καταστάσεις.

Με βάση τα παραπάνω χαρακτηριστικά, ένα πρόσωπο που θα ταίριαζε στη συγκυρία, είναι αυτό του Ευάγγελου Βενιζέλου. Έχει χρηματίσει υπουργός στα τρία κορυφαία υπουργεία, δηλαδή Οικονομικών, Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης. Διαχειρίστηκε την κρίση με τα μνημόνια είτε ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ το 2010, είτε ως μέλος της κυβέρνησης Παπαδήμου το 2011, είτε ως αντιπρόεδρος και υπουργός στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, την περίοδο 2012-2015. Μπορεί η υποψηφιότητα του να συγκεντρώσει, κοντά στους 190 βουλευτές, ωστόσο, πολλές φορές τα αριθμητικά δεδομένα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, όταν υπερισχύουν άλλα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στη συγκυρία...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι προκλήσεις του 2025 για την Ελλάδα και τον Μητσοτάκη με φόντο τις... εκλογές του 2027

Το ασταθές διεθνές περιβάλλον, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, ο απρόβλεπτος Τραμπ, ο εγκληματίας Πούτιν και το... καβαλημένο "καλάμι" που λέγεται Ερντογάν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο...

Χαρδαλιάς κατά Δούκα: Ψέμα ότι η Περιφέρεια Αττικής αυξάνει τα τέλη ταφής απορριμμάτων

Σε κατηγορηματική διάψευση με υψηλούς τόνους όσων υποστήριξε ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, για αύξηση των τελών ταφής απορριμμάτων με απόφαση του ΕΣΔΝΑ προχώρησε το πρωί της Π...

Φόρτωση άρθρων...