Κυριακή
08 Σεπτεμβρίου 2024

Άμεσα τα αντανακλαστικά του Μητσοτάκη – Ποιες είναι οι πρώτες κινήσεις του Πρωθυπουργού μετά τις Ευρωεκλογές

Τις κινήσεις του μετά από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών ετοιμάζει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί ψυχραιμία, ενώ υπάρχει διάθεση για αλλαγές μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων στις χθεσινές ευρωεκλογές που έφεραν τη Νέα Δημοκρατία να περνά κάτω από τον πήχη του 33% που είχε τεθεί το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα ήταν πρώτο με σημαντική διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ και το τρίτο ΠΑΣΟΚ. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην «εξίσωση» πλέον μπαίνει και ο ανασχηματισμός με τις εξελίξεις να τρέχουν αφού το προγραμματισμένο ταξίδι για την Τρίτη του Πρωθυπουργού στην Ιορδανία ακυρώθηκε, και στο πρόγραμμά του εντάχθηκε συνέντευξη στον Alpha το βράδυ της Τρίτης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίστηκε ψύχραιμος στον σημερινό «πρωινό καφέ» στο Μέγαρο Μαξίμου, για την πρώτη επίσημη συζήτηση για τα αποτελέσματα αλλά και τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Ωστόσο έγινε σαφές πως πρέπει να αναλυθεί σοβαρά γιατί περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες δεν ψήφισαν Νέα Δημοκρατία φέτος εν σχέσει με τις περυσινές εθνικές εκλογές.

Την ίδια ώρα, προκειμένου η συζήτηση κυρίως στην αντιπολίτευση να μην ενταθεί, αναφορικά με τις επιδόσεις της Νέα Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται αύριο, Τρίτη, να δώσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, προκειμένου να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να δώσει απαντήσεις για τα εκλογικά συμπεράσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη εκτίμηση φαίνεται πως οι αιτίες της υποχώρησης του κυβερνώντος κόμματος είναι πολυπαραγοντικές. Αυτό σημαίνει πως βάσει του αποτελέσματος, άλλοι πολίτες ήθελαν να στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας για την αποτελεσματικότητα και τις πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης.

Σημαντικό ρόλο στην επίλυση της εξίσωσης θα παίξει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο οποίος είναι γνωστός για τις αναλύσεις του επί των δημοσκοπήσεων και των εκλογικών αποτελεσμάτων, οπότε αναμένεται σήμερα ή αύριο να παρουσιάσει μία πρώτη σημαντική ανάγνωση με ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία.

Οι μετακινήσεις πολιτών στα κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας υφίσταται, χωρίς σε απόλυτους αριθμούς τα κόμματα αυτά να «εκτοξεύονται». Παρά το γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία έχασε ένα εκατομμύριο ψήφους σε σχέση με τις περσινές εθνικές εκλογές, η άνοδος των κομμάτων της ακροδεξιάς ήταν μόλις 54.000 σταυροί.

Ακόμη ένα συμπέρασμα για τη Νέα Δημοκρατία είναι πως υπάρχει μεγάλη «τρύπα» στον λεγόμενο «μεσαίο χώρο». Η αίσθηση είναι ότι οι πολίτες δεν μετακινήθηκαν ουσιαστικά από το κυβερνών κόμμα, αλλά τοποθετήθηκαν περισσότερο στην αποχή.

Ο ανασχηματισμός

Ο Πρωθυπουργός, δεν άνοιξε κάποια συζήτηση με τους συνεργάτες τους για ανασχηματισμό, κάτι το οποίο άλλωστε δεν αναμενόταν να γίνει με δεδομένο το διευρυμένο της σύνθεσης. Προφανώς τις επόμενες ώρες και μέρες θα σταθμίσει τις επιλογές του, με βάση την πολιτική ανάλυση που θα γίνει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι φανατικός των ανασχηματισμών και αποφεύγει τις δομικές παρεμβάσεις στο σχήμα. Άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά λένε ότι, αν πάρει μια τέτοια απόφαση, αυτή δεν μπορεί να αργήσει. Ακόμα και αν χρειάζεται ανασχεδιασμός στρατηγικών προτεραιοτήτων, πέρα από απλές αντικαταστάσεις.

Ο Πρωθυπουργός θα βρισκόταν την Τρίτη το πρωί στην Ιορδανία, ένα ταξίδι που ακύρωσε, ενώ το Σαββατοκύριακο έχει υποχρεώσεις στην Ελβετία και στις Βρυξέλλες. 
Ακόμα, την Παρασκευή θα συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΠΑΣΟΚ: Eπιστολή από Γιαννακοπούλου, Διαμαντοπούλου και Δούκα για την εκλογική διαδικασία

Mε επιστολή τους προς την ΕΔΕΚΑΠ του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ η Άννα Διαμαντοπούλου, η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Χάρης Δούκας ζητούν η εκλογική αναμέτρηση της 6ης και της 13ης Οκτωβρίου να ...

Όλγα Γεροβασίλη κατά Κασσελάκη: Είσαι πολύ μικρός και νεόφερτος για να μιλάς για την δίκη μας ιστορία

Οξύτατη επίθεση κατά του Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, η Όλγα Γεροβασίλη. Η αντιπρόεδρος της Βουλής απευθυνόμενη στον πρόεδρο τ...

Φόρτωση άρθρων...