Ο Μητσοτάκης, από τότε που έφυγε από δίπλα του, ο ανιψιός του Γρηγόρης Δημητριάδης, είδε το κόμμα να παίρνει την κατηφόρα και να σημειώνονται πολλές δυσλειτουργίες και... ανωμαλίες.

Το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών που ανόητα άνοιξε η Νέα Δημοκρατία πολλούς μήνες πριν τις Ευρωεκλογές και για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν ένα τεράστιο ατόπημα. Αποτέλεσε την αιτία για να διαφοροποιηθεί το 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, κάτι που το πλήρωσε το κόμμα στις Ευρωεκλογές με το 28%, έχοντας τοποθετήσει τον πήχυ στο 32%.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Ο Μητσοτάκης πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει 41% στις προσεχείς εκλογές κυρίως λόγω της ακρίβειας, στην οποία προστίθενται και πολλά άλλα. Μπορεί να παραμένει ισχυρός σε επίπεδο "καταλληλότητας για την πρωθυπουργία", ωστόσο, παρουσιάζει πολλές ρωγμές και γρατσουνιές. Αυτό το τελευταίο φαίνεται ότι θέλουν να εκμεταλλευτούν πολλοί αντι-μητσοτακικοί εντός ΝΔ για να κερδίσουν όσο γίνεται περισσότερα.

Τα παραπάνω αποτελούν κοινές διαπιστώσεις και ο Μητσοτάκης οφείλει να διορθώσει πολλά κακώς κείμενα, τα οποία έχουν απογοητεύσει την εκλογική βάση του κόμματος. Άλλοι προέρχονται από το Κέντρο και έχουν παράπονα, άλλοι φεύγουν για πιο δεξιά κόμματα γιατί βλέπουν την κυβέρνηση να ρέπει προς σοσιαλιστικές πολιτικές και αντιλήψεις.

Στην πολιτική, τις περισσότερες φορές κυριαρχούν οι προσωπικές συμπάθειες ή αντιπάθειες και λιγότερο οι διαφοροποιημένες θέσεις επί πολιτικών θεμάτων. Αυτό ας το κρατήσουμε...

Καραμανλής και Σαμαράς δεν παρέστησαν στο... street party της οδού Ρηγίλλης για τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας. Με βάση τους ψηφοφόρους που έχουν παραμείνει πιστοί στο κόμμα, αυτή η κίνηση τους μάλλον ωφέλησε τον Μητσοτάκη, αν και δημιουργεί προβληματισμό. Ίσως, ο Μητσοτάκης να μην έχει κάνει προσωπικά χατίρια στους δύο πρώην πρωθυπουργούς και αρχηγούς του κόμματος.

Μπορεί να κάνει τον... δύσκολο στο θέμα της καθόδου του υιού Σαμαρά ως υποψηφίου στη Μεσσηνία ή να μην έχει αποδεχθεί αιτήματα για "τακτοποιήσεις" πελατείας από τη Μεσσηνία. Από την άλλη ο Καραμανλής μπορεί να αισθάνεται ότι έχει χαθεί ο έλεγχος στο κόμμα που ίδρυσε ο θείος του, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Μπορεί να πιστεύει ότι στα εθνικά θέματα κάποια πράγματα δεν βαδίζουν στον ίσιο δρόμο για τη χώρα μας, κυρίως σε σχέση με την Τουρκία. Ποιος ξέρει; Μπορεί να τον έχει ενημερώσει ο κουμπάρος του Ταγίπ Ερντογάν για κάποιες... παρασπονδίες του Μητσοτάκη. Όλα είναι πιθανά...

Σίγουρα στη Νέα Δημοκρατία η προσέγγιση του μεσαίου χώρου αφήνει πολλούς δυσαρεστημένους, οι οποίοι πάνε πιο δεξιά. Όμως, ιδιαιτέρως τους κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά θα έπρεπε να τους προβληματίσει η εικόνα στην εκδήλωση απονομής επιχειρηματικών βραβείων από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Ο... σκληρός Σαμαράς χαριεντιζόταν με τον Νίκο Παππά του ΣΥΡΙΖΑ που πρωτοστατούσε στην υπόθεση της σκευωρίας της Novartis. Και να οι χαιρετούρες, να και τα... σούξου μούξου μανταλάκια! Ο Σαμαράς είχε ορκιστεί ότι θα φτάσει μέχρι τέλους τον Τσίπρα και την παρέα του. Κυρίαρχο ρόλο σε αυτήν την παρέα διαδραμάτισε ο Παπαγγελόπουλος, τον οποίο είχε τοποθετήσει ως επικεφαλής της ΕΥΠ, ο Καραμανλής! Πάει το θέμα, ξεχάστηκε. Ούτε μέχρι τέλους τους πήγε ο Σαμαράς, ούτε ο Καραμανλής τοποθετήθηκε για τα καμώματα του πρώην εκλεκτού του στην ΕΥΠ, όταν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ.

Η εικόνα του Καραμανλή και του Σαμαρά ανάμεσα σε Ανδρουλάκη, Παππά και Κωνσταντοπούλου ήταν μια ωραία εικόνα. Οι πολιτικοί δεν πρέπει να... σκοτώνονται, πρέπει να έχουν και ανθρώπινες σχέσεις. Να πουν ένα γεια και να ρωτήσουν πέντε πράγματα για το πώς πάει το... σπίτι, η ομάδα κ.ο.κ. Δεν ποινικοποιούνται οι σχέσεις μεταξύ προσώπων με διαφορετικές αντιλήψεις και κομματικές τοποθετήσεις. Όμως, το να μιλάει ο κ. Σαμαράς με τον 13-0 και να έχει τόσο μεγάλη απόσταση από τον Μητσοτάκη, αυτό παραπέμπει σε προσωπικό γινάτι και όχι σε διαφοροποιήσεις για εθνικά θέματα και άλλα τέτοια... κουραφέξαλα.

Τι να υποθέσει ένας αποστασιοποιημένος πολίτης, όταν βλέπει τον Σαμαρά με τον Παππά σχεδόν... αγκαλιά, όταν έχει προηγηθεί η φράση του πρώην πρωθυπουργού ότι "θα σας πάω μέχρι τέλους"; Επιπλέον, η εικόνα του Καραμανλή και του Σαμαρά ανάμεσα σε Αριστερούς αποτελεί ένα... δώρο στον Μητσοτάκη, σε σχέση με τη στρατηγική του μεσαίου χώρου με άντληση στελεχών από την Κεντρο-Αριστερά.

Η φθορά του Μητσοτάκη ανοίγει την... όρεξη σε πολλούς για να βγάλουν τα απωθημένα τους ή να εκφράσουν την πικρία τους, γιατί δεν τους... κάθεται η δουλειά όπως αυτοί θέλουν. Ωστόσο, με τη στάση που τηρούν ο εκτός Βουλής Καραμανλής και ο εντός Βουλής Σαμαράς, σίγουρα μπορούμε να υποθέσουμε πάρα πολλά.

Ο Μητσοτάκης είναι ήδη 8 χρόνια πρόεδρος της ΝΔ και πάει για 8 σερί χρόνια πρωθυπουργίας. Αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως έχει βγάλει από το κάδρο τον Καραμανλή με τα 5 χρόνια πρωθυπουργίας και φυσικά τον Σαμαρά με τα 2,5 χρόνια. Αν ο Μητσοτάκης κερδίσει τις εκλογές του 2027, έστω και χωρίς αυτοδυναμία, θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι πρωθυπουργός. Αυτό σημαίνει ότι θεωρητικά θα φτάσει έως το 2031, συμπληρώνοντας 12 χρόνια στην πρωθυπουργία. Έτσι, θα έχει γίνει ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης ξεπερνώντας τον Ανδρέα Παπανδρέου (10 χρόνια συν κάτι μήνες), τον Κώστα Σημίτη (8 χρόνια και κάτι μήνες) και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (6 χρόνια και κάτι μήνες, ενώ ήταν και άλλα 7 χρόνια την περίοδο 1956--1963). Ταυτόχρονα, ο Μητσοτάκης θα γίνει ο μακροβιότερος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας με 15 χρόνια στην αρχηγία, ξεπερνώντας τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος κάθισε στη θέση του... οδηγού για 12 χρόνια, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς ήταν 6 χρόνια αρχηγός.

Οι αριθμοί πολλές φορές έχουν μεγαλύτερη αξία γιατί μπορεί να πληγώνουν εγωισμούς ή να τροφοδοτούν τη ζήλια και τα προσωπικά κόμπλεξ! Τελικώς, μήπως στον δικό τους μικρόκοσμο, αυτό είναι το πραγματικό... πρόβλημα που έχουν; Αν όντως είναι έτσι, τότε η εικόνα του Μητσοτάκη από τη μία και όλων των άλλων από την άλλη, μάλλον παραπέμπει σε χορηγία και αβάντα προς αυτόν, παρά σε οτιδήποτε άλλο. Σε κάθε περίπτωση ο καιρός θα δείξει και η Ιστορία θα καταγράψει και θα κατατάξει αναλόγως τους... παρόντες και τους... απόντες!