Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν έδωσαν έκαναν πράξη το «Ελλάς-Γαλλία-συμμαχία», με αρκετά γεγονότα να οδηγούν στην ιστορική αμυντική συμφωνία των δύο χωρών.
Σύμφωνα με το Βήμα, κατά τις προετοιμασίες της ελληνικής πλευράς για τη EuroMed 9, κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα φτάναμε σε αυτή τη συμφωνία, με τη συμμαχία των ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Αυστραλίας (AUKUS) να ανατρέπει τα δεδομένα.
Η Γαλλία βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, με τον Εμανουέλ Μακρόν να είναι εκνευρισμένος με την απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει μία παραγγελία ύψους άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά συμβατικών υποβρυχίων από τη Γαλλία και να προτιμήσει την αγορά αμερικανικών πυρηνικών υποβρυχίων.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, τα πάντα εξελίχθηκαν υπό άκρα μυστικότητα και στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Η «Συμφωνία για την Εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Αμυνα και την Ασφάλεια», η οποία υπεγράφη την περασμένη Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, υπήρξε μία κίνηση που αποφασίστηκε και εκτελέστηκε προσωπικά από τους ηγέτες των δύο χωρών, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Εμανουέλ Μακρόν, και των επιτελείων τους σε Μέγαρο Μαξίμου και Μέγαρο των Ηλυσίων.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, η πρώτη κουβέντα έγινε με πρωτοβουλία του Εμανουέλ, με τους δύο άνδρες να εξετάζουν το θέμα των Belh@rra καθ’ οδόν από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προς το Μουσείο της Ακρόπολης, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ζητεί τη μείωση του κόστους, καθώς το δημόσια οικονομικά δεν επιτρέπουν μεγάλα ανοίγματα, ζητώντας ακόμη και διευκολύνσεις στην αποπληρωμή.
Επιπλέον, το πράσινο φως για να προχωρήσει η συμφωνία άναψαν και οι ΗΠΑ στη Σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκης, για να φτάσουμε στις υπογραφές του Παρισιού.