Τρίτη
24 Σεπτεμβρίου 2024

Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ «έσβησε» το Σαββατοκύριακο και γιατί το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να μείνει στον... άσσο μετά την εκλογή αρχηγού

Παρασκήνιο

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι πλέον είναι επίσημη η νέα διαίρεση του, μετά τα όσα συνέβησαν στην Κεντρική Επιτροπή το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η λέξη "πόλεμος" ίσως είναι λίγη για να εκφράσει αυτό που πραγματικά συμβαίνει μέσα στο μόρφωμα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε προ ημερών η γνωστή και ως "αδελφή Τσίπρα", Ζανέτ. Ο Κασσελάκης υπέστη νέα ήττα, καθώς επικράτησαν οι "87", αλλά ταυτόχρονα φάνηκε ακόμη πιο έντονα ότι η βάση τον στηρίζει και τα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος βρίσκονται ολοένα και περισσότερο απέναντι του. Οι διαφορές μεταξύ των δύο "στρατοπέδων" είναι πλέον αγεφύρωτες. Αν λάβουμε υπόψιν και την προ ημερών τοποθέτηση της Όλγας Γεροβασίλη στον τηλεοπτικό σταθμό Attica, ότι "ο Κασσελάκης δεν πρέπει να έχει δεύτερη ευκαιρία στη χώρα μας", τότε καταλαβαίνουμε πολύ καλά προς τα πού βαδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Πρόκειται για μία μη αναστρέψιμη πορεία του κόμματος προς την εξαΰλωση, Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, στο έκτακτο συνέδριο θα χρειαστεί η παρουσία ενισχυμένης αστυνομικής δύναμης, ενώ ένας θεός ξέρει ποιοι θα φτάσουν ως υποψήφιοι στις εκλογές της 24ης Νοεμβρίου ή στον δεύτερο γύρο της 1ης Δεκεμβρίου, εφόσον προκύψει μια τέτοια εξέλιξη.

Οι 87... κομισάριοι του εσωκομματικού... σοβιέτ που ελέγχεται από τον Τσίπρα, προσπαθούν να βρουν φόρμουλα... εξόντωσης του Κασσελάκη, ενώ στην Κεντρική Επιτροπή, για πρώτη φορά ακούστηκαν συνθήματα διαμαρτυρίας για τις μεθοδεύσεις σχετικά με την κατάθεση πόθεν έσχες από τους υποψηφίους. Οι "Κασσελίστας" φώναζαν προς τα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος ότι "η βάση μπορεί να φέρει την ανατροπή", κάτι που σημαίνει ότι ο Κασσελάκης και οι συν αυτώ θα το τραβήξουν μέχρι τέλους, μη... υπακούοντας στην προτροπή Γεροβασίλη για μια "αξιοπρεπή αποχώρηση από τη χώρα"!

Ο Χρήστος Σπίρτζης, πρώην υπουργός και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με κομματικές ρίζες στο ΠΑΣΟΚ (για να τα λέμε όλα όπως έχουν...), αλλά και κολλητός του προσωρινού... αρχικομισάριου Νίκου Παππά (του γνωστού... 13-0, όχι του μπασκετμπολίστα ευρωβουλευτή), κατέθεσε πρόταση για το πόθεν έσχες, η οποία επικράτησε με 87 έναντι 84 ψήφων. Οι δηλώσεις του Κασσελάκη περί "μαύρων ταμείων" στον ΣΥΡΙΖΑ επί εποχής Τσίπρα, έχει... αγριέψει τους "Προεδρικούς", οι οποίοι θέλουν να αναδείξουν το αδύναμο σημείο του "τουρίστα των Σπετσών", για να τον στείλουν... αδιάβαστο!

Το προαπαιτούμενο για το πόθεν έσχες αποτελεί πλέον φθηνή δικαιολογία και είναι λογικό να εξοργίζει την πλευρά Κασσελάκη. Τα πράγματα δείχνουν ότι έως τις εσωκομματικές εκλογές, αναμένεται να γίνει "της ξεμαλλιασμένης αλεπούς το πανηγύρι", μορφοποιώντας την ύπαρξη δύο σφόδρα αντίθετων "στρατοπέδων". Η εικόνα στο κόμμα παραπέμπει στο "ο κερδίζων χάνει και ο χαμένος χάνεται". Αν κερδίσει ο Κασσελάκης, τότε όλοι οι υπόλοιποι θα αναγκαστούν να φύγουν, άρα και οι δύο θα είναι χαμένοι.

Μεταξύ των υποψηφίων για την αρχηγία στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι ο Σωκράτης Φάμελλος (εντός της εβδομάδας θα ανακοινώσει τις προθέσεις του), ο οποίος όμως στις δημοσκοπήσεις είναι πολύ κάτω και από τον... Τσίπρα. Ο μέχρι πρότινος αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας που... καθαιρέθηκε από τον Κασσελάκη, έχει πολλά μειονεκτήματα. Όσο είχε τον τίτλο του αρχηγού της κοινοβουλευτικής ομάδας, διορισμένος από τον Στέφανο, έκανε τα... στραβά μάτια για την πορεία απαξίωσης του κόμματος. Όταν όμως τον έδιωξε ο... έκπτωτος αρχηγός για να τοποθετήσει τον Νίκο Παππά στη θέση του, τότε βγήκε στην αντεπίθεση. Κατηγορεί τον Κασσελάκη, ότι εξέφρασε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς κατά των εσωκομματικών αντιπάλων του και ότι ακολούθησε μια άκρως βλαπτική υπερ-προβολή της προσωπικής του ζωής, τόσο για τον ίδιο όσο και για το κόμμα, οδηγώντας σε συρρίκνωση των ποσοστών και απαξίωση στην κοινωνία. Μάλλον πάρα πολύ αργά τα είδε όλα αυτά ο... σύντροφος Φάμελλος, ο οποίος τώρα, θα ρίξει την τελευταία του ζαριά για να εμφανιστεί ως ο ουσιαστικός διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμώντας να μετατρέψει σε παρένθεση την προεδρία Κασσελάκη.

Ο τελευταίος πάντως, ως... ζιζάνιο έκανε το Σάββατο μια... διαολιά, επισκεπτόμενος την Άρτα, δηλαδή την ιδιαίτερη πατρίδα του Τσίπρα και της Γεροβασίλη! Τα πήρε στο... κρανίο η πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε τον Στέφανο για αδυναμία και... ομολογία ήττας. Να προσθέσουμε σε όλα τα παραπάνω, την κόντρα Ραγκούση-Τζάκρη που θα φτάσει στα δικαστήρια, αλλά και τις δηλώσεις βουλευτών είτε υπέρ είτε κατά του Κασσελάκη, οπότε έχουμε μια πιο συνολική εικόνα της... ωραίας ατμόσφαιρας που επικρατεί στο κόμμα.

Εκτός από τον Κασσελάκη και τον Φάμελλο έχουμε και την... περίπτωση Πολάκη, ο οποίος έχει πιστέψει ότι μπορεί να γίνει αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, επικρατώντας στο δεύτερο γύρο! Αυτό το σενάριο... άγριας ζούγκλας φαίνεται ότι είναι και το... ιδανικό για τη χώρα, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να διαιρεθεί στα τρία. Ένα τμήμα με τον Κασσελάκη, οι... κομισάριοι επί Τσίπρα με τον Φάμελλο ή τον Φαραντούρη και οι... παλαβοί με τον Πολάκη και τον Γκλέτσο!

Ο Κασσελάκης με τον Πολάκη ποντάρουν στην προσέλκυση αντιμητσοτακικού κοινού στις εκλογές, ενώ οι εκπρόσωποι των "87" ή μπροστινοί του Τσίπρα, θέλουν να επαναφέρουν τον κόσμο που έφυγε αηδιασμένος από το κόμμα, λόγω Κασσελάκη και κυρίως να ρίξουν "γέφυρες" επιστροφής προς τα στελέχη και τα μέλη που πήγαν στη Νέα Αριστερά. Μιλάμε για... Επιθεώρηση, η οποία θα κάνει... ζημιά στα χειμερινά θέατρα, αλλά σε κάθε περίπτωση, ίσως αυτή είναι και η μεγαλύτερη εκδίκηση της Ιστορίας για το μόρφωμα του ΣΥΡΙΖΑ που λίγο έλειψε να οδηγήσει στην καταστροφή τη χώρα. Παραφράζοντας την προαναφερόμενη δήλωση Γεροβασίλη για τον Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να έχει δεύτερη ευκαιρία για τη χώρα...

Όλα τα παραπάνω, πρέπει να τα εντάξουμε σε ένα περιβάλλον... προσομοίωσης, σε σχέση με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Προχθές, το πρώτο φαβορί (;) Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε από τη Λάρισα ότι "δεν θέλω το ΠΑΣΟΚ να πάθει αυτά που έχουν συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ", προσθέτοντας ότι "τα δύσκολα είναι πίσω μας". Αν ο Ανδρουλάκης θεωρεί ως δύσκολη την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση από πλευράς δημοσκοπήσεων και την προοπτική να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση, μέσα από τη νέα φυγή στελεχών από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τότε προφανώς έχει δίκιο. Χωρίς να κάνει τίποτα ο ίδιος, βλέπει το ΠΑΣΟΚ να κερδίζει ελαφρώς, αλλά να ευνοείται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχή συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια πιθανή εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη ή του Χάρη Δούκα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δεν θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Εκλογή Ανδρουλάκη σημαίνει ότι τα "στρατόπεδα" Δούκα, Διαμαντοπούλου και Γιαννακοπούλου, δεν θα μπορούν να συστρατευτούν εν συνόλω. Ο μόνος που που θα μπορούσε να κάνει... χωριό είναι ο Γερουλάνος. Από την άλλη, αν εκλεγεί ο Δούκας, σίγουρα δεν θα μπορεί να κάνει... χωριό με τη Διαμαντοπούλου, ενώ η ισχυρή παρουσία Ανδρουλάκη στον μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, θα καταστήσει προβληματική την ανασυγκρότηση του κόμματος. Αφήστε που αν εκλεγεί ο Δούκας και αρχίσει τα... αριστερά του, μπορεί να δει να χάνονται όλοι οι υπόλοιποι σύντροφοι. Επιπλέον ο Ανδρουλάκης έχει το πλεονέκτημα της κοινοβουλευτικής παρουσίας, το οποίο δεν διαθέτει ο Δούκας.

Με βάση τα παραπάνω, η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ είτε με τον Ανδρουλάκη είτε με νέο πρόσωπο θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το στοιχείο που θα δημιουργήσει συνθήκες εσωστρέφειας είναι η έλλειψη ηγετικής προσωπικότητας. Μπορεί η Διαμαντοπούλου και ο Γερουλάνος να διαθέτουν τέτοια στοιχεία, ωστόσο, δεν έχουν την απήχηση στο σύνολο του ακροατηρίου του ΠΑΣΟΚ, για να μπορέσουν να διαμορφώσουν πλατφόρμα εξουσίας και αμφισβήτησης του Μητσοτάκη. Όπως έχουμε ξαναγράψει, το μόνο πρόβλημα που μπορεί να έχει ο Μητσοτάκης με βάση το πολύ ασθενές σενάριο εκλογής της Διαμαντοπούλου, είναι η απώλεια κάποιων περιορισμένων δυνάμεων που ανήκουν στον χώρο του Κέντρου.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο ο Μητσοτάκης θα διατηρεί την πολιτική κυριαρχία του, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα είναι στη δεύτερη θέση και οι απαιτήσεις από τα στελέχη του θα αυξάνονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε πορεία παρακμής δεν φαίνεται να αποτελεί "δεξαμενή" για το ΠΑΣΟΚ, ώστε να διαμορφωθεί δυναμική αμφισβήτησης της πρωτιάς της Νέας Δημοκρατίας και του σημερινού πρωθυπουργού από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ "φαγώνεται" στην τρίτη θέση των δημοσκοπήσεων, τότε το ΠΑΣΟΚ θα στενάζει υπό το βάρος της αδυναμίας του να "χτυπήσει" καίρια τον Μητσοτάκη. Γιατί άλλο πράγμα να είσαι τρίτο κόμμα και να έρχεσαι δεύτερο λόγω της φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ και εντελώς διαφορετικό πράγμα να είσαι δεύτερος και να μην μπορείς να απειλήσεις τον πρώτο. Αυτό θα είναι το μεγάλο πρόβλημα της επόμενης μέρας για τον νέο αρχηγό του κόμματος...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γιώργος Τσίπρας κατά Κασσελάκη: «Πορεύτηκε ως κοινός τυχοδιώκτης και πολιτικός απατεώνας – Δεν πιστεύει λέξη απ’ όσα λέει»

Ο Γιώργος Τσίπρας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην βουλευτής, εξαπολύει σφοδρή κριτική κατά του Στέφανου Κασσελάκη με άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα ...

"Βόμβα" Γεωργόπουλου: Μου ζητήθηκε από τον Κασσελάκη σχέδιο εκποίησης του κτιρίου της Κουμουνδούρου

Ο πρώην οικονμικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι του ζητήθηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη σχέδιο εκποίησης του κτιρίου της Κουμουνδούρου και έκανε λόγο για σχέδιο μετατροπής τ...

Φόρτωση άρθρων...