Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

Που οδηγεί η νέα «εμφύλια» σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ και πώς επηρεάζεται το ΠΑΣΟΚ

Παρασκήνιο

Ο Κασσελάκης έμεινε με τον Τάιλερ και την... Τζάκρη μετά τα χθεσινά κωμικοτραγικά γεγονότα στον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ποντάρει σε μια κινητοποίηση της βάσης, η οποία θα του δώσει και πάλι την αρχηγία στις εκλογές του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, αν δεν έχει αντίπαλο του τον... Τσίπρα!

Χθες, ο Στέφανος είδε το ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα να τον αφήνει στα... κρύα του λουτρού και δεν πρόκειται να μείνει με... σταυρωμένα χέρια, παρά το χθεσινό... σταύρωμα στην Πολιτική Γραμματεία, σε συνέχεια της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του... σοβιέτ της Κουμουνδούρου!

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Στον ΣΥΡΙΖΑ διαδραματίζονται απίστευτες καταστάσεις και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τι θα συμβεί όταν θα αρχίσει να... στολίζει τον Κασσελάκη, ο... Πολάκης! Επιπλέον, ακόμη δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει με τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ και του "έκπτωτου προέδρου", παρά το γεγονός ότι έχει υποβάλει το πόθεν έσχες του, το οποίο όμως, θα μάθουμε του... χρόνου.

Ο νέος "εμφύλιος" στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει, στο συνέδριο θα γίνει ο κακός χαμός και στις εκλογές, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Ο Κασσελάκης μέσα σε ένα χρόνο... κατάφερε να οδηγήσει το κόμμα σε περαιτέρω απαξίωση, με την απειλή και πέμπτης διάσπασης.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2015 ήταν η ΛΑΕ, το ΜεΡΑ 25 και η Πλεύση Ελευθερίας, το 2023 ήταν η Νέα Αριστερά και τώρα θα δούμε τι άλλο θα μας προκύψει. Άλλωστε, σύμφωνα με την πολιτική ιστορία της χώρας, οι πιο "αιματηροί εμφύλιοι" ανέκαθεν εκδηλώνονταν στην Αριστερά και βέβαια, ποιος μπορεί να εμπιστευτεί όλους αυτούς, ανεξαρτήτως του προσώπου που θα εκλεγεί αρχηγός. Πολύ περισσότερο, πρέπει να προβληματιστεί και το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις σκέψεις που θα κάνει ο νέος αρχηγός του, καθώς είναι πάρα πολύ πιθανό η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ να επηρεάσει αρνητικά και το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Αν αυτοί που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα για την ημι-διάλυση του, τότε εκεί στη Χαριλάου Τρικούπη, ας έχουν υπόψιν τους ότι η... αντίστροφη πορεία θα έχει πιθανότατα τα ίδια αποτελέσματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα θυμίζει μια αγέλη θεσιθήρων που με κάθε τρόπο θα προσπαθήσει να γαντζωθεί σε σχηματισμούς που θα εξασφαλίσουν πρόσβαση στη νομή της εξουσίας.

Η ατζέντα των προβλημάτων της κοινωνίας μπορεί να είναι πολύ "βαριά" και να υπάρχουν πολλά παράπονα για την κυβέρνηση, ωστόσο, το εκλογικό σώμα, αν δει ότι έχει να κάνει και πάλι με τυχοδιώκτες, λαϊκιστές και σαλτιμπάγκους που θέλουν να βρουν καρέκλα για να βολέψουν τα... οπίσθια τους, τότε είναι σίγουρο ότι θα γυρίσει και αυτό την πλάτη του!

Ο Κασσελάκης θα παλέψει να κατέβει και πάλι υποψήφιος, ενώ όλος ο παλαιός ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, κινείται στο παρασκήνιο για να τον αναγκάσει να... επιστρέψει στις ΗΠΑ! Αν το καταφέρει, τότε το επόμενο ερωτηματικό μπαίνει για το πρόσωπο που θα τον διαδεχθεί στην ηγεσία του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε απαξίωση και έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, δεν τον σώζει ούτε ο Τσίπρας. Πιθανότατα, μια εκλογή Τσίπρα να δημιουργούσε θετικές προσδοκίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς υπό την προϋπόθεση εκλογής του Δούκα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Όμως, ακόμη και ένα τέτοιο σενάριο έχει πολλά... σφάλματα και κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξει σε... φαρσοκωμωδία!

Προς το παρόν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λύσει το ζήτημα της... ασφάλειας στις συνεδριάσεις των οργάνων, αλλά και στην εκλογική διαδικασία. Έχουμε την εντύπωση ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θα αποκτήσει έναν ακόμη... πονοκέφαλο, καθώς πρέπει να μεριμνήσει για τη διάθεση αστυνομικών δυνάμεων, ώστε να μην έχουμε... παρατράγουδα στην Κουμουνδούρου και όχι μόνο! "Αλλά, τέτοιοι είναι", όπως θα έλεγε και ο σύντροφος Κουτσούμπας εκ Περισσού που γνωρίζει από... εμφυλίους!

Καλά ξεμπερδέματα...

Η έλλειψη ισχυρής πολιτικής προσωπικότητας, η μη πειστική ατζέντα του ΠΑΣΟΚ και η απέλπιδα προσπάθεια για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να... φύγει ο Μητσοτάκης

Το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζεται για την εσωκομματική εκλογή του Οκτωβρίου, αλλά δεν φαίνεται να διαθέτει τα πολιτικά αποθέματα και την ισχυρή προσωπικότητα που θα κάνουν τη διαφορά και θα δημιουργήσουν προοπτική κατάκτησης της εξουσίας.

Τα τελευταία γκάλοπ εμφανίζουν πιο ενισχυμένο τον Ανδρουλάκη, αλλά είναι νωρίς ακόμη για προγνωστικά και... σιγουράκια, ασχέτως αν έχουν μπει σε αυτό το παιχνίδι οι στοιχηματικές εταιρείες. Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες μπορεί να αλλάξουν αρκετά έως πολλά, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Ο Ανδρουλάκης πιστώνεται την άνοδο του ΠΑΣΟΚ σε διψήφιο ποσοστό, αλλά στη σύγκριση με τον Μητσοτάκη, απλά... δεν υπάρχει και δεν εμπνέει στο σκέλος της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία ή ακόμη και για την "κυβερνησιμότητα". Ο αντίπαλος του, Χάρης Δούκας, αν εκλεγεί αρχηγός κινδυνεύει να βρεθεί προ εκπλήξεων, όπως ακριβώς συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Κασσελάκη. Όποιος δεν είναι μέσα στη Βουλή για να... αντιμετωπίσει τον Μητσοτάκη, έχει σοβαρό μειονέκτημα και δεν πρέπει να είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ο Ανδρουλάκης, χθες, σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν περί συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη συνεννόηση στον χώρος της Κεντροαριστεράς, έδωσε την ίδια απάντηση. Όπως σημείωσε, στόχος του ιδίου και του ΠΑΣΟΚ είναι η αυτονομία, ώστε να γίνει πρώτη πολιτική δύναμη και στη συνέχεια βλέποντας κια κάνοντας. Θεμιτοί οι στόχοι, αλλά μάλλον είναι... προβληματική η πορεία κατάκτησης τους.

Από την άλλη πλευρά, ο επικρατέστερος δεύτερος για τη δεύτερη Κυριακή, Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, μάλλον εμφανίζεται "ξεφουσκωμένος". Ωστόσο, έχει την εδραιωμένη πεποίθηση ότι αν πάει στον τελικό με τον Ανδρουλάκη, θα τον στηρίξουν όλοι οι υπόλοιποι και έτσι θα είναι ο επόμενος αρχηγός του κόμματος. Ταυτόχρονα δε, θα κοιτάξει να παραμείνει και Δήμαρχος Αθηναίων και γενικώς θα τα κάνει όλα...

Οι κάτοικοι της Αθήνας -όχι οι ψηφοφόροι του Δήμου Αθηναίων- βλέπουν ότι η συγκυριακή νίκη του Δούκα στο πλαίσιο της αντι-Μπακογιαννικής συσπείρωσης, τελικώς θα αποβεί εις βάρος των ιδίων. Ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έχει καβαλήσει το... καλάμι και κινδυνεύει να πέσει με εκκωφαντικό γδούπο. Επιπλέον, προσπαθεί να ενισχύσει την όσμωση με συριζαίικα και ακροαριστερά στοιχεία πιστεύοντας ότι αυτά θα τον καταστήσουν... φόβητρο απέναντι στον Μητσοτάκη! Άλλο πράγμα είναι να παίζεις μπάσκετ από χόμπι και άλλο να νομίζεις ότι είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις τον... Αντετοκούνμπο!

Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη δύσκολα θα μπορέσει να βρει κοινό τόπο με τη συντριπτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ του Δούκα μπορεί να επιτύχει λίγο καλύτερα αποτελέσματα, αλλά από την άλλη πλευρά, ο αλαζόνας Δήμαρχος Αθηναίων πρέπει να είναι τουλάχιστον αφελής αν πιστεύει ότι θα ενώσει κεντρώους, κεντροαριστερούς, αριστερούς και ακροαριστερούς. Δεν έχει τα... γράδα για κάτι τέτοιο. Τάζει τα πάντα στους πάντες και στο τέλος, κάτι μας λέει ότι θα βρεθεί εκτεθειμένος. Αν είναι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν θα αργήσει η ώρα όπου θα αμφισβητηθεί κι αυτός, όπως το ίδιο θα γίνει και με τον Ανδρουλάκη, ο οποίος δεν έχει τα φόντα και κυρίως τη δυναμική να ωθήσει πολύ ψηλότερα το ΠΑΣΟΚ.

Εκτός των παραπάνω, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υπολογίσουν ότι οποιαδήποτε κίνηση για συνεργασία θα προσθέσει πρόσκαιρα κάτι παραπάνω, αλλά σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου θα οδηγήσει σε... μάζεμα των δυνάμεων.

Το ρεύμα σε ολόκληρη την Ευρώπη τείνει προς τα δεξιά και πιο... δεξιά και εφόσον ο σκεπτόμενος και νουνεχής ψηφοφόρος αντιληφθεί ότι κάποιοι πάνε να στήσουν καταστάσεις... Τσιπροπαπανδρεϊκού τύπου, τότε θα προτιμήσουν την ασφάλεια της επιλογής του Μητσοτάκη ή θα μετακινηθούν πιο δεξιά.

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός είναι πρώτος σε καταλληλότητα χωρίς να έχει αντίπαλο, μάλλον πρέπει να προβληματίσει και να προσγειώσει τους συντρόφους της Χαριλάου Τρικούπη. Είτε επιδιώξουν να κατέλθουν αυτόνομα διεκδικώντας την πρωτιά (εδώ μπορεί κάποιος να γελάσει...) είτε ενώνοντας δυνάμεις με ό,τι έχει απομείνει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε φυσικά, τι θα σημάνει μια τέτοια ένωση δυνάμεων, ανακαλώντας στη μνήμη μας τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα κατά του ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου και της Φώφης Γεννηματά...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νοτοπούλου: Ο Κασσελάκης να διαψεύσει το bullying ή να συναινέσει να δημοσιοποιήσω τα μηνύματα

Επανέρχεται στους ισχυρισμούς της η Κατερίνα Νοτοπούλου, ότι έχει δεχτεί bullying από τον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας πως θα μπορούσε είτε να διαψεύσει το bullying ή να συναινέσει ...

ΣΥΡΙΖΑ: Η «αποκαθήλωση» του Κασσελάκη και από την ιστοσελίδα του κόμματος (εικόνα)

Ο έκπτωτος Κασσελάκης, ο οποίος ετοιμάζεται να θέσει ξανά υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει πια ούτε στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος. Ειδικότερα, όπως ανα...

Φόρτωση άρθρων...