Κυριακή
08 Σεπτεμβρίου 2024

«Πρώτα στην κάλπη και μετά στην παραλία»

Παρασκήνιο

«Πρώτα στην κάλπη και μετά στην παραλία» θα είναι το... σύνθημα των επόμενων ημερών από τη Νέα Δημοκρατία, ώστε να μη χαθεί ούτε μία ψήφος και να επιτευχθεί ισχυρή αυτοδυναμία την προσεχή Κυριακή.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους (έχουν και αυτή την... τιμητική τους αυτές τις μέρες), ο καιρός την ημέρα των εκλογών θα είναι πολύ ζεστός και στην ουσία θα έχουμε το πρώτο κύμα ζέστης. Αναμφίβολα, αυτό το στοιχείο αποτελεί μια νέα παράμετρο της εκλογικής... εξίσωσης και σε κάποιο -ίσως- σημαντικό βαθμό, θα επηρεάσει και τον τελικό αριθμό των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στο... παραβάν!

loukas_georgiadis

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Θεωρητικά, με μια τέτοια καλοκαιρία, αρκετός νέος κόσμος δεν θα πάει να ψηφίσει, ενώ αντιθέτως, αυτός της μέσης και τρίτης ηλικίας, θα προσέλθει για να... ξεμπερδέψει με την υποχρέωση του και ακολούθως θα ρυθμίσει το πρόγραμμα της ημέρας. Θα τολμήσουμε να πούμε ότι ένα κύμα ζέστης θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στους χαμένους της πρώτης κάλπης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που... τσίριζε για την προκήρυξη των εκλογών στις 21 Μαΐου, λόγω... επαναληπτικών στις 2 Ιουλίου, τώρα εύχεται να λείπουν οι νέοι που ψήφισαν τον Μητσοτάκη! Τσίπρας και Βαρουφάκης μας είχαν ζαλίσει τα... ώτα, λέγοντας για το... πονηρό σχέδιο Μητσοτάκη να μείνουν μακριά από τη δεύτερη κάλπη, οι νέοι που θα πήγαιναν για να δουλέψουν στα νησιά! Μιλάμε για τέτοιους... Τιτάνες της πολιτικής σκέψης! Φυσικά, τώρα δεν έχουν τι να πουν μετά τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου, όπου έκλεισαν τα στόματα στα δύο συγκεκριμένα κόμματα, σε όλα και για όλα!  

Αναμφίβολα, προβληματισμένη είναι και η Νέα Δημοκρατία, η οποία θριάμβευσε σε νέους, μεσήλικες, ηλικιωμένους κλπ. Πάντως, εχθρός της Νέας Δημοκρατίας είναι να επιλέξουν κάποια να πάνε πρώτα για μπάνιο και να αφήσουν για το απόγευμα την προσέλευση τους στην κάλπη, αλλά τελικώς, να τους... παρασύρει η χαλάρωση και να μην πάνε καθόλου!

Μια πολύ ζεστή μέρα την Κυριακή σίγουρα θα απέτρεπε αρκετό νέο κόσμο να πάει να ψηφίσει. Ιδίως, όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όταν το... ματς είναι χαμένο από το πρώτο ημίχρονο, ακόμη και τσάμπα εισιτήριο να έχεις, δεν το χρησιμοποιείς για να πας να δεις το δεύτερο ημίχρονο! Απλά το... σκίζεις και το πετάς στα σκουπίδια! Το τελικό... σκορ φαίνεται ότι θα είναι συντριπτικό εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Δύσκολο να δεχθεί ένας ψηφοφόρος του ότι θα πάει να ψηφίσει σε μια διαδικασία που θυμίζει συμμετοχή σε νεκρώσιμη ακολουθία!

Άρα, το μεγαλύτερο πρόβλημα με την αποχή λόγω... ζέστης, θα το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί να δούμε ποσοστά, τα οποία θα κάνουν τους... κομισάριους της Κουμουνδούρου να βγάλουν την... μπέμπελη! Αντιστοίχως και σε άλλα κόμματα υπάρχει αγωνία και κυρίως γι αυτά που διεκδικούν την είσοδο τους στη Βουλή. Οι αρχηγοί τους εύχονται να είναι αρκετά μεγάλη η αποχή και να προέρχεται κυρίως από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, μπας και μπορέσουν και μπουν στη Βουλή, με βάση το ποσοστό που αντιστοιχεί στο εκλογικό μέτρο μιας μικρότερης "πίτας" οριστικών ψηφοφόρων.

Ο καλός καιρός είναι μια παράμετρος που μπορεί να οδηγήσει σε μικρές ή μεγαλύτερες εκπλήξεις, αλλά σε κάθε περίπτωση όλοι έχουν την αγωνία, για το πού θα καθίσει η "μπίλια". Ο Μητσοτάκης θέλει να κρατήσει στην... τσίτα τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, καθώς λίγο η καλοκαιρία, λίγο η χαλάρωση, λίγο η βεβαιότητα για την αυτοδυναμία, η... ζημιά μπορεί να γίνει έστω και σε ένα μικρό βαθμό. Ιδίως, αν έχουμε 8-9 κόμματα στη Βουλή, κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και με την επίτευξη ενός ποσοστού που θα θυμίζει... καύσωνα, η Νέα Δημοκρατία δεν θα έχει αξιοποιήσει στο έπακρο την ευκαιρία, αφού θα έχουν εκλεγεί αρκετά... παρατράγουδα.

Άλλο να έχεις 170 βουλευτές με μεγαλύτερο ποσοστό και πεντακομματική Βουλή και άλλο να προκύψουν από το... πουθενά, διάφορα... κομματίδια, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν την τελική σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας στα 157-159 μέλη! Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή, πρέπει να δούμε σοβαρά το ζήτημα της αύξησης του πλαφόν εισόδου στο 5%, προκειμένου να μην ζητεί την ψήφο μας ο κάθε τυχάρπαστος και ψωνισμένος, πουλώντας... παραμύθια, άφθονο ψέμα και φουλ... τρέλα!

Για τον Μητσοτάκη είναι ζήτημα τιμής και ουσίας να αυξήσει το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας για να καλύψει τις αναμενόμενες απώλειες σε απόλυτους αριθμούς ψήφων, λόγω... παραλίας ή κάποιων μετακινήσεων προς άλλα κόμματα. Για τον Τσίπρα όμως, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα, καθώς κινδυνεύει λόγω της απογοήτευσης των ψηφοφόρων του και του... καλού καιρού, να υποχωρήσει ακόμη και κάτω από το 1.000.000 ψήφους!

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου, να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 1.184.521 ψήφους και η Νέα Δημοκρατία 2.407.750 ψήφους. Επιπλέον, η αυξημένη αποχή μπορεί να βοηθήσει κόμματα που δεν μπήκαν στη Βουλή στις 21 Μαΐου, να μπουν στις 25 Ιουνίου. Ακόμη και αν χάσουν λίγες χιλιάδες ψήφους και μειωθεί ο απόλυτος αριθμός τους, είναι πολύ πιθανό να είναι μέσα. Για να δούμε, πόσα... περίεργα θα δούμε την Κυριακή!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Όλγα Γεροβασίλη κατά Κασσελάκη: Είσαι πολύ μικρός και νεόφερτος για να μιλάς για την δίκη μας ιστορία

Οξύτατη επίθεση κατά του Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, η Όλγα Γεροβασίλη. Η αντιπρόεδρος της Βουλής απευθυνόμενη στον πρόεδρο τ...

ΠΑΣΟΚ: Η αντίδραση Δούκα για το θέμα με το ασυμβίβαστο - «Έχω ρεύμα και φοβούνται»

Απαντήσεις σε όσους θέτουν θέμα εγκυρότητας της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ λόγω καταστατικού, ενώ ο ίδιος έχει εκφράσει την επιθυμία - αν εκλεγεί - να παραμένει κ...

Ο Κ. Μητσοτάκης έπαιξε ποδοσφαιράκι στην 88η ΔΕΘ – “Είμαι Ολυμπιακός, αλλά εδώ έπρεπε να πω ΠΑΟΚ”

Επιτραπέζιο ποδοσφαιράκι έπαιξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην 88η ΔΕΘ, στο περίπτερο της Λειψίας που έχει εξαιρετικές αποδόσεις στη Μπουντεσλιγκα και είναι αδελφοποιημέν...

Φόρτωση άρθρων...