Σε πρώτο πλάνο βάζει την ατζέντα θεμάτων εθνικού ενδιαφέροντος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκπέμποντας μ’ αυτό τον τρόπο σήματα τόσο προς την σκληρή κεντροδεξιά βάση ενόψει του προγραμματισμένου τακτικού συνεδρίου, όσο και στη δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Σε μία περίοδο που η προκλητικότητα της Τουρκίας βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτικού και δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος, αλλά και το μεταναστευτικό συνιστά ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη, το πρωθυπουργικό επιτελείο επιχειρεί με στοχευμένο τρόπο να τα αναδείξει, μέσα από στρατηγικές κινήσεις με μεγάλο αντίκτυπο στο εσωτερικό κοινό.

Μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο, οι έννοιες «πατρίδα» και «εθνικό συμφέρον» συνιστούν βασικά συστατικά της κυβερνητικής ρητορικής σε μία ευρύτερη προσπάθεια να συσπειρωθεί το παραδοσιακό ακροατήριο της κεντροδεξιάς με φόντο τις επερχόμενες δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις και την επίτευξη του αισιόδοξου και απαιτητικού στόχου της σχηματοποίησης αυτοδύναμης κυβέρνησης για δεύτερη συνεχόμενη τετραετία.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει τηρήσει σκληρή και ξεκάθαρη στάση απέναντι στην Τουρκία που συνεχίζει τις προκλήσεις σε κάθε ευκαιρία και έχει διαμηνύσει σε κάθε κατεύθυνση πως θα προστατέψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα εφόσον προκληθεί από τη γείτονα χώρα.

Την ίδια ώρα, στο μέτωπο του μεταναστευτικού οι εξελίξεις έχουν αναδείξει τη σκλήρυνση της στάσης του Πρωθυπουργού, ο οποίος απορρίπτει διαρρήδην την επανάληψη των επεισοδίων της περιόδου του Σύριζα του 2015, όταν χιλιάδες παράνομοι μετανάστες λιάζονταν για εβδομάδες στο κέντρο της Αθήνας και όχι μόνο.

Ταυτόχρονα, η ανήθικη στάση του Ισπανού Πρωθυπουργού απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη μέσω της σύναψης αμυντικής συμφωνίας με την Τουρκία, έχουν προκαλέσει την οργή του Πρωθυπουργού, ο οποίος αν και στην παρούσα φάση τηρεί χαμηλούς τόνους, εντούτοις ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως στην επόμενη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής θα σηκώσει το επίμαχο θέμα στα ύψη.

Εκτός των άλλων, η αναμόχλευση του ευαίσθητου ζητήματος των Ελγινείων μαρμάρων από τον κ. Μητσοτάκη κατά το πρόσφατο ταξίδι του στο Λονδίνο αποτελεί άλλη μία σημαντική πρωτοβουλία στην κατεύθυνση ανάδειξης θεμάτων εθνικού ενδιαφέροντος που χτυπούν στο μαλακό υπογάστριο της κοινής γνώμης.