Ένα ΣΥΡΙΖΑϊκό σύνθημα που «έπαιζε» πολύ επί πανδημίας ακούγεται ολόενα και περισσότερο στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου: το περίφημο «θα λογαριαστούμε αργότερα». Βεβαίως, αυτή τη φορά, ο εχθρός δεν είναι ο Τσιόδρας, ο Μαγιορκίνης και τα εμβόλια, αλλά τα μισά στελέχη του κόμματος εναντίον των άλλων μισών. Ή, για να είναι το «Αγκίστρι» ακριβές, οι «τσιπρικοί» εναντίον της «Ομπρέλας» -ήτοι, της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Βεβαίως, όσο κι αν τα ραντάρ της στήλης «πιάνουν» ολοένα και συχνότερα αυτή την απειλητική υπόσχεση που εκφωνούν απευθυνόμενα αλλήλους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η πραγματικότητα είναι πως τώρα, έχουν όλοι κάνει ένα βήμα πίσω ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση στο πολιτικό σκηνικό και να μην βρεθούν όλοι μαζί να σκιαμαχούν για ένα πουκάμισο αδειανό και για ένα κόμμα που πεθαίνει. Όμως, Κυριακή κοντή γιορτή. Τα μαχαίρια έχουν βγει από τα θηκάρια και όλοι περιμένουν την κατάλληλη στιγμή. Δηλαδή, την επαύριο της επαναληπτικής εκλογικής αναμέτρησης –για να μην σας πω το ίδιο το βράδυ της 25ης Ιουνίου.
Με το που αποκρυσταλλώθηκε το μέγεθος της εκλογικής πανωλεθρίας, όλες οι πλευρές άρχισαν να στέλνουν τα μηνύματά τους: ο Ανδρέας Ξανθός έθεσε θέμα ηγεσίας ενόσω η χώρα όδευε προς δεύτερες εκλογές, ενώ ο Νίκος Βούτσης «άστραψε και βρόντηξε» στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όταν ο «Κιμ Γιονγκ Ουν της Κουμουνδούρου» -όπως αποκαλούν τον Αλέξη Τσίπρα άσπονδοι εσωκομματικοί του επικριτές- έσπευσε να τούς ενημερώσει ότι δε θα δεχθεί ομιλίες και εισηγήσεις από τα μέλη του οργάνου, αλλά περιμένει τα... μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας τους!
Και για να μην έχει κανείς καμία αμφιβολία, αμέσως μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και αφού είχε «φιμωθεί» κάθε φωνή εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας συγκρότησε «καπέλο» μία «Εκλογική Επιτροπή» που παίζει ταυτόχρονα και ρόλο επικοινωνιακής εμπροσθοφυλακής, στέλνοντας ένα σαφές σήμα στα ΜΜΕ ότι σε αυτή την εκλογική μάχη, μόνο τα συγκεκριμένα άτομα θα εκπροσωπούν το κόμμα σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα.
Το γεγονός ότι σε αυτή την επιτροπή «χώρεσαν» μόνο νέα, συμπαθή τηλεοπτικά πρόσωπα, αλλά και ορισμένα «τσιπρικά» στελέχη της νέας γενιάς, σηματοδοτεί πολλά: για παράδειγμα, δεν βρέθηκε ούτε ένας από τους «53» ή την «Ομπρέλα» ευρύτερα που να θεωρείται κατάλληλος να εκπροσωπήσει το κόμμα στα κανάλια, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έμαθε τις αποφάσεις Τσίπρα από τα κανάλια. Με άλλα λόγια, έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο αποκλεισμού του 40% του κόμματος από την «βιτρίνα». Μάλιστα, η αλήθεια είναι ότι αυτή η πρακτική δεν δρομολογείται μόνο από τον Αλέξη Τσίπρα –τον «βοήθησε» και ο λαός. Δηλαδή, οι ψηφοφόροι που «έστειλαν» εκτός Βουλής τον Πάνο Σκουρλέτη και τον «ενοχλητικό» Νίκο Φίλη, τη ευγενή φροντίδι, βεβαίως, διάφορων «συστημάτων» με αναφορά στον Τσίπρα τόσο στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών όσο και στην Α’ Αθήνας, που βοήθησαν στο «κόψιμο» των εμβληματικών στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Όλα τούτα δεν είναι συγκυριακά. Και η εκλογική επιτροπή Τσίπρα, με ολίγη από Αχτσιόγλου-Χαρίτση, με την εκρηκτική άνοδο του Τεμπονέρα και με αρκετή δόση από Θρασκιά και Λινού, αποτελεί ουσιαστικά το «πρόπλασμα» ενός νέου κόμματος: ενός «κόμματος Τσίπρα», για τη δημιουργία του οποίου ο Αλέξης Τσίπρας δεχόταν εισηγήσεις ήδη από το βράδυ των εκλογών του 2019, αλλά επέλεξε να αφήσει τη θεωρία του... ώριμου φρούτου να κάνει τη δουλειά. Τώρα, λοιπόν, που προσγειώθηκε απότομα και ανώμαλα στην κάλπη της 21ης Μαΐου, το σχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή με περισσότερη αποφασιστικότητα και βιαιότητα.
Έχουμε και λέμε, λοιπόν: αν το αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου δεν είναι εξευτελιστικό, ο Αλέξης Τσίπρας το ίδιο βράδυ θα καταγγείλει υπονόμευση εκ των έσω, θα «δείξει» τους «53» και την «Ομπρέλα» ως τον εσωτερικό εχθρό και θα εξαγγείλει τη δημιουργία νέου κόμματος. Σε αυτό θα χωρούν όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανήκουν στη νεότερη γενιά και ομνύουν όρκους πίστης στο πρόσωπό του (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ζαχαριάδης, Τζανακόπουλος κ.α.) και τα νέα τηλεοπτικά πρόσωπα που ο ίδιος έβαλε στο παιχνίδι (Τεμπονέρας, Λινού, Θρασκιά κ.α.).
Σε όλους τους υπόλοιπους θα υποδειχθεί η έξοδος πριν καν προλάβουν να τον αμφισβητήσουν, αφού θα τούς εξηγηθεί αρμοδίως ότι... θέτουν θέμα ηγεσίας σε ένα διαφορετικό κόμμα από εκείνο που φτιάχνει ο Αλέξης Τσίπρας. Κοινώς, το συνέδριο «επανίδρυσης» ή «μετεξέλιξης» θα έχει σχεδιασμό διάσπασης και εκεί ο Αλέξης Τσίπρας θα φροντίσει να «ξεφορτωθεί» διάφορα... ενοχλητικά στοιχεία. Όσα, τελοσπάντων, δεν «ξεφορτώθηκε» ήδη ο λαός.