Έκθετος είναι πλέον ο πρωθυπουργός Τσίπρα και τα "παρασυστήματα" του στο Μαξίμου μετά την αποκάλυψη του Νίκου Κοτζιά, πως γνώριζε τα πάντα για την Αιγιαλίτιδα Ζώνη.
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο παραιτηθείς Υπουργός Εξωτερικών, ο Τσίπρας όχι μόνο δεν αιφνιδιάστηκε από τον Κοτζιά κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής εκεί όπου ο Κοτζιάς έκανε εκτενή αναφορά στην υπόθεση αυτή (όπως αυτό επιχειρήθηκε να εμφανιστεί στον φιλοκυβερνητικό τύπο) αλλά είχε και την συναίνεση του πρωθυπουργού!
Παράλληλα ο Κοτζιάς επιτέθηκε ξανά με σφοδρότητα στον Καμμένο, ενώ αποκάλυψε πως είχε παραιτηθεί και την 19η Οκτωβρίου, όταν ο Καμμένος βρέθηκε στις ΗΠΑ, αλλά μετά από πίεση του πρωθυπουργού δεν επέμεινε στην παραίτηση του.
Στη συνέντευξή του στο OPEN TV, ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ξανά ότι ο Πάνος Καμμένος είπε στο υπουργικό συμβούλιο πως δόθηκαν 50 εκατομμύρια ευρώ στην κυβέρνηση από τον Σόρος.
Απαντώντας στις επικρίσεις ότι προχώρησε στην ανακοίνωση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο εν αγνοία του πρωθυπουργού, ο Νίκος Κοτζιάς το διέψευσε.
Σημείωσε πως είχε παραδώσει την εν λόγω πρόταση στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, έξι μήνες πριν προχωρήσει στις ανακοινώσεις.
Επίσης, είπε ότι πριν τις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Αλέξη Τσίπρα, έλαβε την έγκριση του πρωθυπουργού για να προχωρήσει στην ανακοίνωση.
Αναφερόμενος στη μηνυτήρια αναφορά, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως αυτή αποτελεί τρόπο να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Επίσης, υποστήριξε πως στο επίμαχο υπουργικό συμβούλιο, «αυτό που ειπώθηκε στο υπουργικό είναι ότι ο Σόρος εδωσε 50 εκατομμύρια για να "αγοράσουμε" ανθρώπους στα Σκόπια για να κάνουμε την πολιτική μας δουλειά».
«Είχα πει στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να τερματιστεί η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Τέλειωσαν τα Μνημόνια και μπαίνουμε σε νέα φάση διακυβέρνησης που απαιτεί την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης και συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με σοσιαλιστικές – σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις», σημείωσε ο Νίκος Κοτζιάς.
«Προηγήθηκε τον Σεπτέμβριο η επίσκεψη του κ. Καμμένου στις ΗΠΑ όπου διατύπωσε την πρόταση για το Plan B. Είχε μιλήσει για την ανάγκη να μετατραπούν τρεις χώρες σε εγγυήτριες δυνάμεις. Υπήρχε θεμελιακή πολιτική διαφωνία και επιχείρησαν να της προσδώσουν το χαρακτήρα προσωπικής διαφωνίας. Στις 20 Σεπτέμβρη όμως ο κ. Τσίπρας είπε πως τον Μάρτη θα ξανασυζητηθεί η συμφωνία με τους ΑΝΕΛ. Νομίζετε εσείς ότι ο Ζάεφ που έφτυσε αίμα, δεν θα ζητήσει την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών στο βαθμό που βρήκε τους 80 ψήφους. Για μένα δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή σε κάποιον που λέει πως θα ρίξει την κυβέρνηση», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.
Αναφερόμενος στην περίφημη επιστολή παραίτησής του, ο Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε: «Καμία από τις διαρροές για την επιστολή παραίτησής μου, δεν έπεσε μέσα. Αυτή η επιστολή αν την ήθελα για τη δημοσιότητα θα τη δημοσιοποιούσα. Είχα υποβάλει παραίτηση στις 19 Σεπτεμβρίου, όταν ο κ. Καμμένος διατύπωσε εκ νέου διαφορετική άποψη για τη συμφωνία των Πρεσπών. Δεν παραιτήθηκα τότε γιατί μεσολάβησε το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ και δεν ήθελα να επιβαρύνω την κατάσταση».
Ερωτηθείς για τον λόγο που τον οδήγησε στην παραίτηση ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως «ο καθένας έχει τις ευαισθησίες του, γιατί το ζήτημα ήταν ηθικό».
«Η πολιτική μου εκτίμηση είναι ότι έχει κλείσει ο κύκλος συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ και το είχα πει στον Πρωθυπουργό . Το 2012 είχα γράψει ότι η κυβέρνηση που έρχεται δεν είναι η κυβέρνηση της αριστεράς αλλά κυβέρνηση σωτηρίας και επειδή είναι κυβέρνηση σωτηρίας, μπορούμε να συνεργαστούμε και με τη λαϊκή δεξιά. Κατά συνέπεια δεν είχα καμία αντίρρηση και συναινούσα να γίνει η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και μικρότερων δυνάμεων και κινήσεων όπως είναι το «Πράττω»
Τα μνημόνια τελείωσαν και ερχόμαστε σε μία νέα φάση διακυβέρνησης στην οποία χρειάζεται να ανασυγκροτηθεί η δημοκρατική παράταξη, να υπάρξει μία συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις σοσιαλιστικές – σοσιαλδημοκρατικές και ένα διαφορετικό πρόγραμμα. Εκεί θεωρητικά, δεν συμφωνούσαμε», πρόσθεσε ο Νίκος Κοτζιάς.
«Μου επιτέθηκαν όλοι, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, για το ζήτημα των εγγυήσεων με την Κύπρο, ωστόσο δικαιώθηκα», τόνισε αναφερόμενος στο Κυπριακό.
Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι πήγαν να του προσάψουν «ότι κάποιοι πείραζαν τα απόρρητα κονδύλια. Εγώ ζήτησα να γίνει γενίκευση του νόμου που έφερα το 2007 για την έγκριση από τη Βουλή στα απόρρητα κονδύλια. Σκέφτηκα να προτείνω να περάσει αυτό και στη Συνταγματική Αναθεώρηση», ανέφερε ο πρώην υπουργός.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις