Μια απίστευτη κοινοβουλευτική «μεθόδευση» επιχείρησε να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τροπολογία που παλαιότερα είχε κατατεθεί από τρεις βουλευτές της κυβέρνησης, αλλά είχε αποσυρθεί εν μέσω αντιδράσεων.

Σήμερα, ένας εκ των τριών βουλευτών ο Δημήτρης Δημητριάδης την επανέφερε και η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου έσπευσε με συνοπτικές διαδικασίες να την κάνει αποδεκτή.

Να σημειωθεί ότι η τροπολογία ορίζει πως εταιρεία στην οποία περνά περιουσιακό στοιχείο του κράτους μετά από διαδικασίες ιδιωτικοποίησης δεν βαρύνεται από παραβάσεις λαθρεμπορίας που τελέστηκαν κατά την περίοδο που το περιουσιακό στοιχείο ήταν υπό κρατική ιδιοκτησία.

Η "φωτογραφική" τροπολογία, σύμφωνα με βουλευτές της αντιπολίτευσης αφορά την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ και τον ιδιοκτήτη της Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος αντιμετωπίζει νομικές εμπλοκές και πολύ υψηλά πρόστιμα για υποθέσεις λαθρεμπορίας που τελέστηκαν στην ΣΕΚΑΠ, πριν ο ίδιος την εξαγοράσει.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατάλαβαν τι συμβαίνει και πως η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει «χαριστικές;» διατάξεις έσπευσαν να καταγγείλουν τη διαδικασία. «Είναι τροπολογία αθλιότητας και κομπίνας σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, εάν ο Παπαδημητρίου την κάνει αποδεκτή θα κηλιδώσει το όνομά του με το αίσχος μεγάλης κομπίνας», ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Την απόσυρσή της ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας ρωτούσε με νόημα την κυβέρνηση «αν νομοθετεί στην… Μποτσουάνα». «Τι είναι αυτά τα χάλια, ποιοι κρύβονται; Τι ποσά αφορά, φέρτε την έκθεση του ΓΛΚ.  Αυτά τα κουτοπόνηρα να παίρνετε βουλευτή και να τον βάζετε να καταθέσει τροπολογία, αν τον ανακρίνουμε ούτε θα ξέρει ποιους αφορά», προσέθεσε ο Ν. Δένδιας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα χρόνο, με αφορμή την ίδια τροπολογία βουλευτές της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα πίσω από αυτήν τη ρύθμιση, κάνοντας λόγο για «σκάνδαλο».

«Υπάρχουν ρυθμίσεις οι οποίες είναι κατάπτυστες και απαράδεκτες και θέλουν να αποφευχθεί η διαφάνεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας», τόνιζε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης,  εξηγώντας πως «κατετέθη βουλευτική τροπολογία που αλλάζει τον τελωνειακό κώδικα και έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Υποδομών. Ο υπουργός Υποδομών αλλάζει τον τελωνειακό κώδικα!».

Επίσης, ο κ. Γιάννης Βρούτσης προειδοποιούσε την κυβέρνηση πως αν επιμείνει στη ρύθμιση και δεν την αποσύρει, η ΝΔ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. «Κάνετε τροποποιήσεις του εθνικού τελωνειακού κώδικα. Ελπίζω να μην γίνει αποδεκτή αν δεν έρθει ο υπουργός Οικονομικών να μας πει τι γίνεται» είπε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) και πρόσθεσε ότι «εμείς θεωρούμε ότι είναι "φωτογραφική". Πείτε μας ποιους αφορά. Γιατί έχετε τόση βιασύνη;».

Δ. Παπαδημητρίου για διάταξη για λαθρεμπόρους: Δεν ξέρω ποιους φωτογραφίζει!

Ούτε βήμα πίσω δεν κάνει η κυβέρνηση και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην ασυλία που δίνει στους λαθρεμπόρους με την τροπολογία του Δ. Δημητριάδη. Ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημήτριου στην ομιλία του έκανε ότι δεν γνώριζε ποιόν ή ποιους φωτογραφίζει. «Εγώ δεν γνωρίζω τίποτα από αυτά (σ.σ. που ακούστηκαν στην Ολομέλεια), ούτε υποψιάζομαι», είπε αρχικά και συμπλήρωσε εν μέσω αντιδράσεων από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης: «Άκουσα τον κ. Δημητριάδη και διάβασα την αιτιολογική έκθεση της τροπολογία και βασισμένος σε αυτά την αποδέχομαι».

«Δεν ντρέπεσαι», ήταν η άμεση απάντηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης, με το αίτημα πλέον για ονομαστική ψηφοφορία να φαντάζει αρκετά πιθανό. Άλλωστε, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος έχει προειδοποιήσει ότι αν δεν υπαναχωρήσει η κυβέρνηση τότε θα κατατεθεί σχετικό αίτημα.

Λίγο νωρίτερα ο κ. Δημητριάδης είχε υπερασπιστεί την ρύθμιση που κατέθεσε στη Βουλή. «Η τροπολογία επιθυμεί να δώσει λύσει τους νέους επενδυτές που ενδέχεται να έχουν προβλήματα από ευθύνες που δεν έχουν οι ίδιοι αλλά κάποιοι προηγούμενοι», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι οι ευθύνες παραμένουν στους προηγούμενους. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον ίδιο «ο νέος επενδυτής που δεν έχει καμία σχέση νομίζουμε δεν πρέπει να συνεχίζει να εμπλέκεται». Μάλιστα, ο κ. Δημητριάδης ισχυρίστηκε ότι η ρύθμιση δεν φωτογραφίζει κανέναν επιχειρηματία, αλλά «έχει σχέση με την επίλυση πραγματικών προβλημάτων».

 

Και όλα αυτά συνέβησαν λίγες ώρες μετά τις αυστηρές επισημάνσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας προς τον Πρόεδρο της Βουλή για τον άθλιο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Κοινοβούλιο επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Μητσοτάκης: Το κοινοβούλιο δεν λειτουργεί όπως αρμόζει σε μια δημοκρατική πολιτεία

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση είχε το πρωί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέχεια των κινήσεων που είχε κάνει η Νέα Δημοκρατία γύρω από τον τρόπο λειτουργίας του κοινοβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τετ α τετ που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής, έθεσε εκ νέου όλα αυτά τα ζητήματα επί τάπητος και του έδωσε σχετική επιστολή.

Μετά την συνάντηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε:

«Πήρα την πρωτοβουλία να επισκεφθώ τον Πρόεδρο της Βουλής. Αυτό επιτάσσει το δημοκρατικό μου καθήκον. Του υπενθύμισα το δικό του θεσμικό ρόλο.

Το Κοινοβούλιο δεν λειτουργεί όπως αρμόζει σε μια δημοκρατική Πολιτεία. Αυτό αφορά τόσο τη νομοθετική λειτουργία, όσο και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Αποτελεί συνεχιζόμενη παθολογία της Κυβέρνησης η κατάθεση τροπολογιών που είναι – κατά κανόνα – εκπρόθεσμες και άσχετες με τα υπό συζήτηση νομοσχέδια. Πρόκειται για πρακτική που αντιβαίνει στο Σύνταγμα.

Επισημαίνω ακόμη ότι η ψήφιση νομοσχεδίων και τροπολογιών γίνεται συνήθως χωρίς ουσιαστική συζήτηση και χωρίς να έχουν κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Δεδομένου ότι οι Υπουργοί δεν προσέρχονται να απαντήσουν στις ερωτήσεις των Βουλευτών, πάσχει πλέον σοβαρά και η λειτουργία του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Συνεπώς, η βλάβη είναι γενικευμένη.

Ζήτησα από τον Πρόεδρο της Βουλής να θέσει την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της και του επισήμανα τη δική του ευθύνη για την προστασία των θεσμών και του κύρους της Βουλής.

Επανέφερα, επίσης, την πρόταση Νόμου της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, η οποία, εδώ και ένα χρόνο, δεν έχει συζητηθεί. Ζήτησα να γίνει αυτό μέσα στον επόμενο μήνα.

Η Κυβέρνηση κάνει κατάχρηση εξουσίας. Περιφρονεί τη δημοκρατική λειτουργία της Βουλής, ενώ παράλληλα επιχειρεί ωμές παρεμβάσεις και στη Δικαιοσύνη.

Είμαστε εδώ και είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τους θεσμούς και να μην αφήσουμε τη Δημοκρατία να λιγοστέψει».