Κυριακή
22 Δεκεμβρίου 2024

Σκουρλέτης: «Φοβηθήκαμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας για πλευρές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μας κόστισε»

Παρασκήνιο

Στα λάθη της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης.

«Δεν με ενοχλεί το να αποτυπωθούν με μεγαλύτερη σαφήνεια οι διαφορετικές προσεγγίσεις, διότι αυτό δημιουργεί και τους όρους της σύνθεσης. Με ενοχλεί το να υφέρπουν οι διαφορετικές προσεγγίσεις» τόνισε ο βουλευτής, ενόψει του 3ου Συνεδρίου του κόμματος, που ξεκινά την Πέμπτη 14 Απριλίου στο Ολυμπιακό Κλειστό Γήπεδο Φαλήρου (Τάε Κβον Ντο) και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 17 του μηνός.

«Έπρεπε αμέσως μετά την απώλεια της διακυβέρνησης να καθίσουμε να συζητήσουμε με έναν πιο εμπεριστατωμένο τρόπο και να βγάλουμε συμπεράσματα για την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης. Να πούμε στον κόσμο “εκεί κάναμε λάθος, εκεί πετύχαμε”. Αυτό δεν έγινε και στην πολιτική κάποια πράγματα πρέπει να τα κάνεις στον σωστό χρόνο. Θα έπρεπε να είχαμε κουβεντιάσει πιο πολύ σε βάθος. Το φοβηθήκαμε συλλογικά και αυτό μας κόστισε», παραδέχθηκε ο πρώην υπουργός, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων.

Ακόμα, επισήμανε ότι «δεν θα κριθεί η αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ και των προτάσεών του εάν ο Αλέξης Τσίπρας -που όπως όλα δείχνουν θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος- εκλεγεί πρόεδρος για άλλη μια φορά από το συνέδριο, ή μετά από καθολική ψηφοφορία από τα μέλη του κόμματος».

«Θεωρώ σημαντικό, δηλαδή, το να εκλεγεί και να αποτυπωθεί για άλλη μια φορά η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Το αν θα γίνει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, είναι κάτι το οποίο θα δημιουργήσει κάποιες εντυπώσεις, αλλά αυτές θα είναι πολύ μικρής εμβέλειας», πρόσθεσε ο πρώην Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα για τη συζήτηση που έχει γίνει αναφορικά με τον τρόπο εκλογής προέδρου και μελών Κεντρικής Επιτροπής, είπε ότι είναι κάτι που θα το αποφασίσει το συνέδριο, είναι ένα από τα ερωτήματα, σημειώνοντας ότι ο τρόπος εκλογής -χωρίς να θέλει να τον υποτιμήσει, όπως είπε- δεν είναι το μείζον.

«Το πιο ουσιαστικό που πρέπει να κάνουν τα κόμματα, τουλάχιστον αυτά που έχουν μια διαφορετική σχέση με την πολιτική, είναι να βρίσκουν έναν καθημερινό τρόπο λειτουργίας ώστε να δίνουν περιεχόμενο και λόγο στα μέλη τους. Αυτό είναι το πρόβλημα. Τη λογική της ανάθεσης τη βρίσκουμε και στα άλλα κόμματα, αν δηλαδή εξαντλείται ο ρόλος του μέλους ενός κόμματος στο να ψηφίζει μια φορά κάθε 2 ή 3 χρόνια, και αυτό δεν έχει να κάνει με μια ουσιαστική συμμετοχική σχέση με την πολιτική».

Αναφορικά με τους συσχετισμούς στην Κεντρική Επιτροπή, διευκρίνισε ότι θα κριθούν με βάση τις απόψεις των μελών του κόμματος, και «δεν είναι θέμα τεχνικό το να αλλάξει κάτι».

«Έχω υποστηρίξει ότι δεν μπορεί ένα συνέδριο να ολοκληρώνει τις συζητήσεις του, να διαμορφώνει το πλαίσιο των κατευθύνσεων για το επόμενο διάστημα και αυτό να μη συνοδεύεται με την ανάδειξη, με την εκλογή μιας Κεντρικής Επιτροπής που θα πρέπει να υλοποιήσει αυτές τις κατευθύνσεις. Έτσι γίνεται. Αλλιώς η αποσυσχέτιση είναι ένα καινούργιο πράγμα, που δεν ξέρω αν τελικά υιοθετηθεί θα είναι στη σωστή κατεύθυνση», διεμήνυσε.

Όσον αφορά στη εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις ανέφερε ότι «σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση που υποχωρεί ατάκτως και έναν ΣΥΡΙΖΑ που κάτι κερδίζει, αλλά δεν έχει αναπτύξει τη δυναμική που θα θέλαμε και αυτό είναι ένα αντικείμενο συζήτησης και στο Συνέδριο».

Σύμφωνα με τον Πάνο Σκουρλέτη, είναι αναγκαία η «επανάκτηση της φερεγγυότητάς μας». «Θα έπρεπε να ήμασταν πιο σαφείς, πιο συνεκτικοί στο λόγο μας και πιο αυτοκριτικοί σε κάποιες περιόδους. Μπορούμε να τα κάνουμε αυτά, έχουμε τα εργαλεία τα πολιτικά. Στο χέρι μας είναι να εστιάσουμε πάνω σε αυτά τα ζητήματα και να αποτελέσει το συνέδριο μια καινούργια αρχή», δήλωσε.

«Δεν υιοθετώ πλήρως ότι δεν έχει εισπράξει, αλλά δεν έχει εισπράξει στον βαθμό που να δημιουργεί μια σαφή δυναμική προς την κοινωνία. Είναι καλό να υπάρξει βαθύτερος προβληματισμός για το τι θα έπρεπε να έχουμε κάνει τα τελευταία 3 χρόνια για να είναι πιο παραγωγικά για εμάς», ανέφερε.

«Τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν ένα ενδιαφέρον για την κοινή γνώμη αν κοιτούν προς τα “έξω”, δηλαδή εάν μια συζήτηση που γίνεται ανάμεσα στα μέλη του κόμματος στο πλαίσιο μιας εσωκομματικής διαδικασίας είναι ένα αντικείμενο το οποίο συμπεριλαμβάνει στον πυρήνα του τα μεγάλα προβλήματα που ζούμε σήμερα. Δηλαδή, πόλεμος, ακρίβεια, ενεργειακή κρίση, πανδημία, ανισότητες. Όλα αυτά -ιδιαίτερα για ένα κόμμα της Αριστεράς- πρέπει να είναι το κύριο αντικείμενο της συζήτησης, όχι απλά με αναλύσεις που υπάρχουν πολλές και καλές, αλλά με αναλύσεις που να καταλήγουν σε συγκεκριμένες προτάσεις, προγραμματικές δεσμεύσεις και σε ένα σχέδιο απάντησης. Αυτό είναι η μεγαλύτερη πρόταση για το συνέδριό μας και εκεί θα κριθεί εάν θα είναι παραγωγικό», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι το επικείμενο συνέδριο, θα μπορούσε να το δει κανείς με βάση τις δυο πλευρές του. «Η μια πλευρά των πολιτικών θέσεων και αναλύσεων, που αποτυπώθηκαν και στο κείμενο των θέσεων, είχαν μια ευρύτατη αποδοχή και στη φάση της διαμόρφωσης εισηγητικά και μέσα από τις συζητήσεις που έγιναν. Το ερώτημα είναι εάν θα μπορέσουμε να κρατήσουμε μια γόνιμη ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα ζητήματα που αφορούν τη μεγάλη εικόνα και στα άλλα που δεν τα υποτιμώ, αλλά που εκ των πραγμάτων είναι ολίγον εσωτερικά και αφορούν τα θέματα της οργάνωσης, της λειτουργίας μας και του τρόπου εκλογής της ηγεσίας. Άρα λοιπόν θέλει μια πετυχημένη χημεία, ώστε να μην αποπροσανατολιστούμε από το μείζον», ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ερωτηθείς εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται σε μια διαδικασία «σοσιαλδημοκρατικοποίησης», ο Πάνος Σκουρλέτης αντέτεινε ότι αυτό έχει απαντηθεί από το κείμενο-πλαίσιο του συνεδρίου, που έχει γίνει αποδεκτό με ευρύτατη πλειοψηφία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς και όχι της Κεντροαριστεράς, είναι μέλος της ευρωπαϊκής αριστερής οικογένειας, δεν είναι ένα μόρφωμα το οποίο ταυτίζεται με την έννοια της Δημοκρατικής Παράταξης. Ωστόσο, θέλει με τις προτάσεις του να αποτελεί κορμό του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Κάτι δηλαδή που το πέτυχε στην πράξη από το 2012 και έπειτα. Σε αυτά νομίζω ότι έχουμε απαντήσει. Αν κάποιοι έχουν κάτι άλλο στο μυαλό τους, ας μας το πουν, αλλά δεν έχει ειπωθεί κάτι τέτοιο», ξεκαθάρισε.

Το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μετά τις επόμενες εκλογές, ο Πάνος Σκουρλέτης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε την απλή αναλογική και «δεν το κάναμε μόνο διότι πιστεύουμε ότι αυτό είναι το πιο ακριβοδίκαιο εκλογικό σύστημα», αλλά επειδή «αντιλαμβανόμαστε ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής σημαίνει πως ανοίγει ο δρόμος για κυβερνήσεις συνεργασίας. Και αυτές, για να είναι αξιόπιστες, βιώσιμες και πειστικές στον κόσμο, πρέπει να βασίζονται σε προγραμματικές συγκλίσεις».

«Άρα θα ήταν σχήμα οξύμωρο να μην προτείναμε εκείνες τις προγραμματικές προϋποθέσεις που τις θεωρούμε απαραίτητες για να υπάρξει μια νέα αριστερή προοδευτική πλειοψηφία στις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν με απλή αναλογική. Εκεί πρέπει να δώσουμε το βάρος, να καλέσουμε τις άλλες δυνάμεις της αριστερής και προοδευτικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν πάνω στα συγκεκριμένα επίδικα της συγκυρίας και πώς αντιλαμβάνεται κάθε πολιτική δύναμη ότι θα πρέπει να κινηθούμε για να απαντήσουμε στη σημερινή κρίση», δήλωσε. «Εκεί θα κριθεί η αξιοπιστία του καθενός μας. Αρα είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει μια τέτοια πρόταση. Να συζητήσουμε για τα χαρακτηριστικά της και να δούμε την ανταπόκριση των άλλων πολιτικών δυνάμεων», συμπλήρωσε.

Για το εάν θα υπάρξει ανταπόκριση «από την άλλη πλευρά», ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν θα είναι στον ίδιο βαθμό από όλους «και όχι με τις ίδιες σκέψεις και προσεγγίσεις», διευκρινίζοντας ότι δεν μιλάει μόνο για το ΚΙΝΑΛ αλλά και για τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

«Οι απαντήσεις που θέλουμε να δώσουμε απέναντι στη σημερινή κυβερνητική πολιτική, έχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Δηλαδή βλέπουμε που οδήγησε η διαχείριση της πανδημίας για παράδειγμα. Καταλήγει η κυβέρνηση μετά από αυτή τη φοβερή υγειονομική κρίση να λέει ότι εγώ θέλω για το δημόσιο σύστημα Υγείας να προχωρήσω τη λογική των ΣΔΙΤ, δηλαδή της έμμεσης ή άμεσης ιδιωτικοποίησης. Είναι τραγικό, ένας ακραίος δογματικός νεοφιλελευθερισμός. Η απάντηση σε αυτό δεν πρέπει να είναι με μισόλογα, αλλά η απάντηση πρέπει να είναι επενδύσεις για ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλες και όλοι. Αυτό είναι προτεραιότητα. Σημαίνει κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης να πάνε στην Υγεία. Σημαίνει αύξηση του εισαγωγικού μισθού γιατρών και εργαζομένων για να μη φεύγουν οι πιο έμπειροι στο εξωτερικό. Θέλουμε ένα πρόγραμμα-απάντηση στη Νέα Δημοκρατία με τέτοια αντι-νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά», εξήγησε ο ίδιος.

«Στο ερώτημα εάν θα ανταποκριθούν, θα έλεγα όσα δεν φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η στιγμή. Θα είναι καταλυτική η ψήφος του κόσμου -όταν θα διαμορφώσει τέτοιους συσχετισμούς, δηλαδή ενισχυμένο και πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα είναι ο καταλύτης ακριβώς για να υπάρξει η προοπτική αυτής της κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων», πρόσθεσε ο Πάνος Σκουρλέτης.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πώς η Ελλάδα ευνοείται από την ανατροπή Άσαντ και τη φυγή των Ρώσων από τη Συρία

Ο αιμοσταγής δικτάτορας Άσαντ, ο οφθαλμίατρος με το... αγγελικό πρόσωπο, ανετράπη μόνο και μόνο με το... άγγιγμα του ανέμου και αφού εξασφάλισε την προστασία από τον Πούτιν, έφυγε ...

Φόρτωση άρθρων...