Ρωτήσαμε τρεις ανθρώπους που ασχολούνται με τις αγορές για το πώς είδαν το οικονομικό πρόγραμμα του Κασσελάκη και άλλος μας γέλασε, άλλος μας είπε να μιλήσουμε για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και ο τρίτος ότι δεν έχει τον χρόνο να αναλύσει ανεφάρμοστα πράγματα και πολιτικές γελοιότητες!

Ο μόνος που είδε το πρόγραμμα ως το καλύτερο των τελευταίων 30 ετών από αριστερό κόμμα, είναι ο... γιατρός Παύλος Πολάκης! Κάτι πρέπει να πει κι αυτός για τα... Kassel-economics, τα οποία σίγουρα δεν έχουν καμία σχέση με το "Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης" που είχε ανακοινώσει το 2014 ο οικονομικός... φωστήρας Τσίπρας και το οποίο πήγε... άπατο, καθώς οι εγκληματίες ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδήγησαν τη χώρα στα βράχια και στο τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Ο Κασσελάκης, χθες στο Mega, μας είπε ότι "δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία εκατομμύριο να οδηγήσει τη χώρα στα βράχια". Κάπου την έχει... ψωνίσει τη δουλειά ο εφοπλιστής... αστακοκάραβων γι αυτό και υποπίπτει σε απανωτές γκάφες.

Θυμηθήκαμε αυτό που είχε πει προ καιρού ο εκλεγμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ και νυν ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου, ότι "ο Κασσελάκης νόμιζε πως οι ευρωεκλογές διεξάγονται σε δύο γύρους"! Είναι εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να νομίζει ότι στον... πρώτο γύρο ψηφίζουμε για την Ευρωβουλή και στον... δεύτερο για κυβέρνηση. Το ακόμη πιο... κουφό και... κουλό είναι ότι λειτουργεί σαν να πρόκειται να γίνουν εθνικές εκλογές. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποιος να τον μαζέψει. Έτσι πήγε στη... Μονόπολη (συγγνώμη, Τεχνόπολη) και ανακοίνωσε το πρόγραμμα των πρώτων 50 ημερών, αν γίνει κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν κάπου τον Απρίλιο-Μάιο του 2027!

Ας πάμε τώρα να... γελάσουμε με το πρόγραμμα των πρώτων 50 ημερών της... κυβέρνησης του, για την οποία ίσως έχει τη μεγάλη και... φαεινή ιδέα ότι θα συγκροτήσει, ενώ δίνει μάχη για να μην πέσει κάτω από το 10% στις Ευρωεκλογές. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, είναι κοστολογημένο και στοιχίζει 3,243 δισ. ευρώ. Αν κάποιος παίζει Τζόκερ ή Λόττο, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα νούμερα που βγαίνουν από αυτό το ποσό, γιατί πιο εύκολο είναι να κερδίσει σε αυτά τα παιχνίδια, παρά ο Κασσελάκης να έχει κάνει κοστολόγηση και κυρίως ανάλυση των συνεπειών του οικονομικού του προγράμματος. Προτείνουμε λοιπόν στους παίκτες να έχουν υπόψιν τους τα νούμερα 3, 2, 4, 23, 24, 32, 33, 34!

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών γελάνε με τα... Kassel-economics, τον χαρακτηρίζουν ως Τσίπρα, αλλά αν μη τι άλλο, ο... αστακοεφοπλιστής ήταν πιο μαζεμένος! Από τη μία θα "κάψει" 3,243 δισ. ευρώ για να καταπολεμήσει την ακρίβεια και από την άλλη, θα φορολογήσει την αισχροκέρδεια και θα εισπράξει 3,262 δισ. ευρώ. Προφανώς, αυτά τα ποσά υπάρχουν μόνο στο μυαλό του και σίγουρα δεν αφορούν την παρούσα περίοδο διακυβέρνησης της χώρας, καθώς οι εκλογές θα γίνουν το 2027! Γκαφατζής; Ψωνισμένος; Ανόητος; Όλα αυτά μαζί; Μάλλον, λίγο απ΄ όλα...

Πάμε λοιπόν να δούμε ένα ένα τα μέτρα και να εξηγήσουμε στον κάτοχο μεταπτυχιακού ότι είτε πήρε τσάμπα την υποτροφία (δεν νομίζουμε) ή έχει επιλέξει να κινηθεί στη ρότα του προκατόχου του και... διακεκριμένου ψεύτη, Αλέξη Τσίπρα!

Ειδικότερα:

  1. Η είσπραξη ποσού 1,647 δισ. ευρώ από έκτακτη εισφορά στα υπερ-κέρδη των τραπεζών με συντελεστή 90%, θα οδηγούσε σε κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών, φυγή κεφαλαίων και άνοδο των επιτοκίων στα ομόλογα. Η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών αποτελεί αυτή τη στιγμή τον πλέον σημαντικό "κράχτη" για το ελληνικό success story και τέτοιου είδους... πειράματα αγγίζουν τα όρια του εγκλήματος ή της γελοιότητας. Κάτι αναλογικά αντίστοιχο έκανε ο προκάτοχος του Αλέξης Τσίπρας το 2015, όταν μηδένισε την αξία των τραπεζών και μπήκαμε στο τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο. Τουλάχιστον, ο Κασσελάκης δηλώνει ότι δεν θα προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά. Απλά προτείνει για να προτείνει, καθώς δεν πρόκειται να εφαρμόσει τίποτα από τα παραπάνω. Γκαφατζής; Ανόητος; Ψεύτης; Όλα μαζί...
  2. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στο πρόγραμμα του την επιβολή εισφοράς 90% στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας και στα διυλιστήρια, για τα κέρδη από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2023. Η "ταρίφα" έχει προσδιοριστεί στα 1,615 δισ. ευρώ. Ήδη, η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει το σχετικό μέτρο, αλλά η απορία είναι εάν ο Κασσελάκης ως... φανταστικός πρωθυπουργός θα εφαρμόσει τέτοια μέτρα το 2031 ή το 2035!
  3. Ανακοίνωσε αύξηση κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή 13% υψηλότερα σε σχέση με το τρέχον επίπεδο. Αν εννοεί άμεσα την αύξηση σε αυτό το επίπεδο, πρέπει να γνωρίζει ότι είναι πλήρως αντίθετη με το... μνημόνιο που δεσμεύει τις χώρες της Ευρωζώνης για επιστροφή στην κανονικότητα. Επιπλέον, έστω ότι προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση, θα ήταν τέτοιο το σοκ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που κατά χιλιάδες θα κατέβαζαν ρολά, απολύοντας χιλιάδες εργαζομένους. Αν εννοεί ότι τα 880 ευρώ για τον κατώτατο μισθό θα τα θεσμοθετήσει αν είναι ο νικητής των επόμενων εθνικών εκλογών, απλά πρέπει να μάθει ότι η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει σταδιακή αύξηση του στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Γκάφα...
  4. Η αύξηση των μισθών στον δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τον σύντροφο Στέφανο, πρέπει να είναι 10%! Η κυβέρνηση ήδη έχει αυξήσει από την 01/01/2024 τους μισθούς στο Δημόσιο. Αυτό εννοεί ή θέλει επιπλέον 10% αύξηση; Προφανώς αγνοεί ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να μην αυξήσει τις πρωτογενείς δαπάνες πάνω από 2,6%, καθώς δεν βγαίνουν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο αποτελεί καταλυτικό στοιχείο για τις παραμετρικές προβολές του δημοσίου χρέους έως το 2060! Γκάφα και ψέμα στη... νιοστή!
  5. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται πλήρη επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019 για όσους λαμβάνουν έως 500 ευρώ και ποσοστό για όσους λαμβάνουν υψηλότερα ποσά, ενώ θα... αυξήσει τις συντάξεις κατά 7,5% ανεξαρτήτως αν υπάρχει ή δεν υπάρχει προσωπική διαφορά. Αυτή θα την έδινε φέτος ή θα τη δώσει αν είναι πρωθυπουργός το 2027 για το 2023; Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός τόπου και χρόνου.
  6. "Αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 300.000 ευρώ". Το μέτρο ίσχυε επί Σαμαρά και "σβήστηκε" δια παντός, λόγω της "περήφανης διαπραγμάτευσης" του προκατόχου του το 2015, η οποία μας οδήγησε... άπατους στον... πάτο! Δεν τον έχουν ενημερώσει ότι με ένα τέτοιο μέτρο θα εκτιναχθούν τα επιτόκια των ομολόγων, θα καταρρεύσουν οι τραπεζικές μετοχές και εν τέλει, με βάση τις αμετάκλητες υπογραφές που θα μας συνοδεύουν στη μεταμνημονιακή περίοδο, το Δημόσιο θα πρέπει να αποζημιώσει τα funds! Αφήστε δε το κλίμα που θα δημιουργηθεί στην Ευρώπη με τέτοιου είδους εγκληματικές κινήσεις. Άγνοια κινδύνου; Ανοησία; Ψέμα; Γκάφα ολκής; Γελοιότητα; Όλα μαζί!
  7. "Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και Εφορία, με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019". Η κυβέρνηση εφαρμόζει σχετικές ρυθμίσεις, ενώ, όποια αλλαγή με βάση τη... λογική Κασσελάκη, πρέπει να τεθεί υπόψιν του Eurogroup και να εκτεθεί στη... βάσανο της αξιολόγησης από τις αγορές. Αν υπήρχε τρόπος να γίνει κάτι τέτοιο, τότε η... γκάφα του Κασσελάκη, θα μαζευόταν πριν η... Φάρλι περπατήσει από το σαλόνι στην κουζίνα του νέου σπιτιού στο Κολωνάκι!
  8. "Θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στον ενεργειακό τομέα στο 5%, με άμεση επίπτωση στις τιμές χονδρεμπορικής και λιανικής". Η χονδρική τιμή του ρεύματος έχει υποχωρήσει στα επίπεδα προ κρίσης, ενώ το ελάχιστο κέρδος, θα οδηγούσε σε κατάρρευση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, απότομο "φρενάρισμα" επενδύσεων, αύξηση τιμολογίων και επιστροφή της ΔΕΗ σε εποχές ΣΥΡΙΖΑ και... Λαφαζάνη! Προφανώς, μιλάμε για αριστερές... ανοησίες, οι οποίες απλά λέγονται για να λέγονται και δεν μπορούν να γίνουν. Όταν είσαι αντιπολίτευση, ό,τι θες λες και ό,τι είναι ευχάριστο στ΄ αυτί, το ρίχνεις σαν "πυροτέχνημα"!
  9. "Φορολόγηση των υπερκερδών που έχουν συσσωρευθεί στα ταμεία των ενεργειακών εταιρειών και των διυλιστηρίων". Κάποιος να πει στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι τιμές χονδρικής έχουν καταρρεύσει. Επιπλέον, καλό θα ήταν να επισημάνει ότι για όλα αυτά που συνέβησαν στις αγορές ηλεκτρισμού και καυσίμων την τελευταία διετία, βασικός υπαίτιος είναι ο Πούτιν που εισέβαλε στην Ουκρανία. Αλλά, από τη στιγμή που είναι αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, τέτοια πράγματα δεν λέγονται! Πιπέρι...
  10. "Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στον χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση και την υποτροφία που έχει λάβει, θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο χλευασμού. Αυτά που λέει περί φόρων ισοδυναμούν με σίγουρη απώλεια εσόδων, ενώ πρέπει κάποιος να του πει ότι όταν μια οικονομία έχει ανελαστικές εισαγωγές καυσίμων, τότε φορολογεί. Αν το χρέος μας ήταν στο μισό και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ήταν πλεονασματικό, τότε θα ειδοποιούσαμε τον κ. Κασσελάκη, για να του ανακοινώσουμε ότι παίρνει το Νόμπελ Οικονομίας για τις... πρωτοποριακές του ιδέες και θέσεις.
  11. "Κατάργηση από την καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%". Μέτρα σίγουρης απώλειας εσόδων και εξίσου σίγουρης διατήρησης των τιμών στα ίδια επίπεδα, με μεγάλο χαμένο τον κρατικό κορβανά. Στο άκουσμα τέτοιων ανακοινώσεων, οι αγορές θα μας έστελναν το πρώτο μήνυμα με άνοδο των επιτοκίων στους κρατικούς τίτλους και οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, θα άρχιζαν να την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια. Οι ανατροπές στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και η απόλυτη βεβαιότητα για απόκλιση από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος άνω του 2% έως το 20260, θα μας έστελνε... αδιάβαστους! Λεπτομέρειες...
  12. "Αφορολόγητο 10.000 ευρώ και νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με μείωση συντελεστών". Το αφορολόγητο των 10.000 ευρώ ήδη ισχύει, ενώ η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών αποτελεί στόχο της παρούσας κυβέρνησης, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή και για τα επόμενα 2-3 χρόνια, η συζήτηση επί των παραπάνω θεμάτων είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρουμε αν διαθέτουν μόνο... αριστερούς οικονομολόγους ή αν ο αρχηγός του κόμματος έχει καταφέρει να εντάξει στο επιτελείο του κανονικούς οικονομολόγους. Απ΄ ότι έχει πιάσει το... αυτί μας, οι επαφές με κόσμο που έχει σπουδάσει την οικονομική επιστήμη και έχουν δουλέψει σε Ελλάδα και εξωτερικό, δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει καρπούς. Πάντως, άλλη φορά, να δώσει στον Πολάκη την κατάρτιση του οικονομικού προγράμματος του κόμματος. Μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα. Ειδικά μάλιστα, η εμπειρία του από την τήρηση διπλών βιβλίων στον Δήμο Σφακίων, μπορεί να είναι πολύτιμη...