Στην ακί του στοχάστρου έχει βάλει τη διαρκή προκλητικότητα της Άγκυρας και τις επαναλαμβανόμενες απαράδεκτες δηλώσεις των κορυφαίων αξιωματούχων στην απέναντι όχθη η Κυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας ένα πραγματικά σύνθετο θέμα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής με σχέδιο και ψυχραιμία.
Τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία σε συνδυασμό με την έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια επηρεάζουν τη στάση της Κυβέρνησης Ερντογάν, η οποία επιχειρεί κατά την πάγια τακτική της να δραπετεύσει από τη σκληρή εσωτερική πραγματικότητα με ένα κρεσέντο απειλών και πολεμικών ιαχών κατά της Ελλάδας με έωλες κατηγορίες και χωρίς ίχνος σεβασμού στα όσα προβλέπει το διεθνές Δίκαιο.
Η ελληνική πλευρά μπορεί να διακηρύττει σε όλους τους τόνους πως σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας και τα όσα συμπεριλαμβάνονται στις διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες, ωστόσο δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω στην προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Με στρατηγικές κινήσεις στην γεωπολιτική σκακιέρα η Αθήνα έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια να σχηματοποιήσει ισχυρές συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα τείχος προστασίας της χώρας απέναντι στους ορατούς κινδύνους.
Η εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τον αραβικό κόσμο δημιουργεί νέα δεδομένα και καθιστά την Ελλάδα ως ένα σημαντικό παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στη Μεσόγειο με αναβαθμισμένο ρόλο.
Εκτός των άλλων, η ελληνική κυβέρνηση έχει πετύχει να βάλει τα προβλήματα με την Τουρκία στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων, με τις Βρυξέλλες ωστόσο λόγω ισορροπιών να περιορίζονται σε μια χαλαρή αποδοκιμασία της Τουρκίας.
Η ισχυροποίηση της ελληνικής πλευράς σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο έχει όπως αναμενόταν θορυβήσει το καθεστώς Ερντογαν που αντιμετωπίζει από τη μία πλευρά την αποδυνάμωση και την περιθωριοποίηση του στο διεθνές status quo και από την άλλη τη δυναμική είσοδο της Αθήνας στο γεωπολιτικό παιχνίδι με πολλές αξιώσεις.