Με έντονο ενδιαφέρον και απόλυτη ετοιμότητα παρακολουθεί η ελληνική Κυβέρνηση τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου.
Το ταξίδι του Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για την Άγκυρα με την Ουάσιγκτον να στέλνει σαφή μηνύματα για τις εξοπλιστικές της επιλογές, αλλά και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γείτονα.
Η Τουρκία διατηρεί ένα σκηνικό έντασης απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί στρατηγική εξωστρέφειας στο διεθνές status quo με αυτοπεποίθηση και στοχευμένες κινήσεις που έχουν αναβαθμίσει το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας, ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας.
Αντίθετα, η Τουρκία βυθισμένη στα εσωτερικά της προβλήματα και απομονωμένη πλέον από τη μεγάλη πλειοψηφία των μεγάλων παγκόσμιων παικτών, επιχειρεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον και να διεκδικήσει κάτι καλύτερο για το μέλλον μέσα από ένα σκηνικό διαρκών απειλών, κινήσεις βέβαια που βρίσκονται έξω από το πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.
Την ίδια ώρα οι εξελίξεις στα Σκόπια με την αιφνίδια παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ μπαίνουν στο μικροσκόπιο της ελληνικής πλευράς, σε μία χρονική συγκυρία που εκκρεμεί η υλοποίηση σημαντικών σημείων της συμφωνίας των Πρεσπών.
Εκτός των άλλων, η ρευστή πολιτική πραγματικότητα στη γείτονα αναμένεται να επηρεάσει και τις επόμενες κινήσεις του Πρωθυπουργού κυρίως σε ότι αφορά στην ψήφιση των σχετικών πρωτοκόλλων στη Βουλή, με πιθανή τη μεταφορά της διαδικασίας σε μελλοντικό χρόνο. Αυτό πέρα από κάθε αμφιβολία συμφέρει την κυβερνητική παράταξη με δεδομένες τις αντιρρήσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της σχετικά με την ουσία της συμφωνίας.
Τα ανοιχτά μέτωπα στην εξωτερική πολιτική ωστόσο δεν φρενάρουν σε καμία περίπτωση την υλοποίηση του σχεδίου με την υπογραφή Μητσοτάκη για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με χώρες-κλειδιά σε οικονομικό, αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις