Τρίτη
05 Νοεμβρίου 2024

Συνάντηση Μ. Xαρακόπουλου με τον Πάπα Φραγκίσκο

Πολιτική

O γενικός γραμματέας της ΔΣΟ Mάξιμος Χαρακόπουλος συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο σε ταξίδι του στο Βατικανό.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που, μετά τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στην Κωνσταντινούπολη, είχαμε τη τιμή να συναντήσουμε τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, τον Πάπα Φραγκίσκο, εδώ, στο Βατικανό. Σε μια εποχή που η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον πολύ μεγάλων προσκλήσεων, με την χριστιανική πολιτιστική κληρονομία υπό απειλή, είναι πολύ σημαντικό να στέλνουμε μηνύματα συνεργασίας όλων των χριστιανών», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο, αντιπροσωπείας της ΔΣΟ και των οργανώσεων «Together for Europe», «JC2033» και «Focolare», που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Έδρα.

Η συνάντηση Χαρακόπουλου στο Βατικανό
Η συνάντηση έγινε ενόψει των εκδηλώσεων για την επέτειο των 1.700 χρόνων από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας, αλλά και τη σύμπτωση των ημερομηνιών του Πάσχα το 2025 για όλους τους χριστιανούς, σε συνέχεια της επίσκεψης που έλαβε χώρα, την προηγούμενη εβδομάδα, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Από πλευράς ΔΣΟ, εκτός του Μ. Χαρακόπουλου, συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΓΣ, Ρουμάνος βουλευτής, Ioan Vulpescu, οι βουλευτές από την Κύπρο, Πανίκος Λεωνίδου και τη Σερβία, Alexander Čotrič, ο σύμβουλος της ΔΣΟ δρ Κώστας Μυγδάλης και ο σύνδεσμος της ΔΣΟ με τον καθολικό κόσμο, Virgilio Avato.

Πάπας Φραγκίσκος: «Πρέπει να περπατήσουμε μαζί»
Την κοινή προσφώνηση όλων των οργανώσεων προς τον Πάπα ανέγνωσε ο κ. Vulpescu, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «είμαστε βέβαιοι ότι η οδός της συνεργασίας που έχετε ανοίξει με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, είναι η οδός της ελπίδας για ένα φωτεινότερο αύριο. Χρέος μας είναι αυτήν την οδό να την ακολουθήσουμε και να την διαπλατύνουμε χάριν των υψηλών χριστιανικών αξιών και του καλού ολόκληρης της ανθρωπότητας».

Στην αντιφώνηση του Πάπα Φραγκίσκου διατυπώνεται, μεταξύ άλλων, η ευχή να «επιδιώξουμε να στοχαζόμαστε, να μοιραζόμαστε και να σχεδιάζουμε μαζί, κρατώντας τον Ιησού ενώπιόν μας, ευγνώμονες για το κάλεσμά του και πρόθυμοι, ενωμένοι, να γίνουμε μάρτυρές Του, ''ἵνα ὁ κόσμος πιστεύσῃ'' (πρβλ. Ιω. 17:21). Πρέπει να περπατήσουμε μαζί. Για να το κάνουμε αυτό, θα μας βοηθήσει αν ξεκινήσουμε από την Ιερουσαλήμ όπως οι Απόστολοι, που κήρυξαν το μήνυμα της Ανάστασης σε όλο τον κόσμο ξεκινώντας από εκείνη την ιερή πόλη. Ας στραφούμε και εμείς σήμερα στον 'Αρχοντα της Ειρήνης για να προσευχηθούμε να μας δώσει την ειρήνη του.

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, ο Κύριος να σας ευλογεί και να σας ανταμείψει για ό,τι κάνετε. Σας ευχαριστώ για αυτή τη συνάντηση. Προσεύχομαι για εσάς και σας παρακαλώ μην ξεχάσετε να προσευχηθείτε και εσείς για μένα».

Να διατηρήσει η Ευρώπη τον χριστιανικό της «θώρακα»
Στην συνέχεια, αντιπροσωπεία της ΔΣΟ πραγματοποίησε συνάντηση με τους συνυπογράφοντες την «Έκκληση της Θεσσαλονίκης για τις χριστιανικές αξίες στην Ευρώπη». Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας, ο γγ της CEC, Frank Dieter Fishbach, ο πρόεδρος της Συνόδου Καθολικών Επισκόπων της ΕΕ (COMECE), επίσκοπος του Λατίνο, Mariano Crociata και ο πρόεδρος της οργάνωσης «Together for Europe», Gerhard Pross.

Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων της «Έκκλησης της Θεσσαλονίκης» συζήτησαν τις κατευθυντήριες γραμμές και τις κοινές δράσεις για το επόμενο διάστημα.

Στην τοποθέτησή του ο Μ. Χαρακόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «δυστυχώς στην Ευρώπη συνεχίζουν να εμφανίζονται ανησυχητικά φαινόμενα, τα οποία μας προκαλούν συγκλονισμό. Αναφέρω για παράδειγμα την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων και την λοιδορία του Μυστικού Δείπνου και της χριστιανικής παράδοσης, μέσα από μια ατζέντα woke, η οποία έχει κυριαρχήσει σε κάποιους κύκλους με επιρροή στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ένα άλλο σοκαριστικό γεγονός ήταν η αποκάλυψη πως Αυστριακή πολιτικός, αλβανικής καταγωγής, έκανε σκοποβολή σε αφίσα με την Παναγία βρεφοκρατούσα. Όλα αυτά σωρευτικά, δημιουργούν ήδη αντιδράσεις, ωθούν κοινωνικές ομάδες σε ακραίες πολιτικές επιλογές. Όσο επικρατεί η αδράνεια ή ακόμη περισσότερο η υπόθαλψη αυτής της απαξίωσης της γνήσιας ευρωπαϊκής παράδοσης, τα πράγματα θα χειροτερεύουν».

Τέλος, ο γγ της ΔΣΟ ανέφερε: «Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα αφοπλίσουμε την Ευρώπη από το χριστιανικό της παρελθόν, τον χριστιανικό της "θώρακα", και θα την παραδώσουμε είτε στην ισοπέδωση της woke κουλτούρας, της κουλτούρας της ακύρωσης και του πολυπολιτισμικού νεφελώματος, είτε στον κίνδυνο της υποστήριξης του αυταρχισμού και της έλλειψης σεβασμού στις αρχές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως εκ τούτου, η σημασία της προσπάθειάς μας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία για το αύριο της Ευρώπης».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...