Η Έφη Αχτσιόγλου σπάει τον κύκλο σιωπής που ακολούθησε μετά την απόσυρσή της από το προσκήνιο και μπροστά στον κίνδυνο ολικής ρήξης και διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ, ανέλαβε πρωτοβουλία με τον Αλέξη Χαρίτση για να ηγηθούν μιας κίνησης εξισορρόπησης μεταξύ νεοπροεδρικών και Ομπρέλας.

Τα γεγονότα κινητοποιούν πλέον την ομάδα Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Ηλιόπουλου οι οποίοι αξιοποιούν τη συγκυρία για να δηλώσουν "παρών" απέναντι στον κ. Κασσελάκη και να του θέσουν με μια ηγεμονική κίνηση τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ενότητα του κόμματος πριν τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την κοινή δήλωση από τη συνάντηση των τριών την οποία φρόντισε να εκδώσει άμεσα ο Αλέξης Χαρίτσης το μήνυμα είναι σαφές προς τον κ. Κασσελάκη προκειμένου να τον φέρουν αντιμέτωπο με το γεγονός ότι ως πρόεδρος του κόμματος έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη διατήρηση της ενότητας και κατ’ επέκταση και της εικόνας διάλυσης του κόμματος.

Αναλυτικά, η δήλωση:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται σε σοβαρότατη κρίση. Η κατάσταση στο κόμμα μας δεν είναι πια ανησυχητική. Είναι διαλυτική. Και έχουμε υποχρέωση - απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας στηρίζουν - να σταματήσουμε αυτόν τον κατήφορο.

Οι πολιτικές διαφωνίες είναι υπαρκτές. Για αυτό άλλωστε έχει ήδη προσδιοριστεί η διεξαγωγή Έκτακτου Συνεδρίου, το οποίο θα πρέπει πια να επισπευσθεί. Η πορεία μας όμως μέχρι αυτό θα πρέπει να διανυθεί με σεβασμό στις προγραμματικές μας θέσεις και στο καταστατικό που ορίζει σαφώς τους κανόνες της λειτουργίας μας. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από λογικές εσωτερικού εχθρού και πρακτικές εκκαθαρίσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μια μακρά παράδοση εσωτερικής δημοκρατίας με κανόνες και σεβασμό των διαδικασιών. Ακόμα και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η αναζήτηση της σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων ήταν δεδομένη. Η ενότητα προϋποθέτει συλλογικότητα, τήρηση των διαδικασιών, αρχές.

Υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί είναι αναγκαία η άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Έχουμε όλες και όλοι ευθύνη για την ενότητα. Και πρώτη απ’ όλους η ηγεσία του κόμματος».

Αναμφίβολα πρόκειται για κίνηση δημιουργίας νέου πόλου στο ΣΥΡΙΖΑ, του τρίτου ενδιάμεσου μεταξύ νεοπροεδρικών και της Ομπρέλας.

Σε αυτόν τον πόλο συσπειρώνονται διάφορες δυνάμεις και στελέχη που στήριξαν την κ. Αχτσιόγλου στις εσωκομματικές κάλπες και το αν θα έχει μέλλον το εγχείρημα θα φανεί από τη συμμετοχή και το μέγεθος της σημερινής συνεδρίασης που έχει οργανώσει ο Αλέξης Χαρίτσης σε όλη την Ελλάδα για τις δυο το μεσημέρι με υποστηρικτές και μέλη της Τάσης των 6+6.

Η κα Αχτσιόγλου σε αυτή τη μάζωξη θα ανοίξει για πρώτη φορά τα χαρτιά της για το πως φαντάζεται και η ίδια τον εαυτό της μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ με το κλειδί τώρα να βρίσκεται στα δυο βασικά αιτήματα που θέτει.

Την επίσπευση του Συνεδρίου για να μην παραταθεί ο εκφυλισμός του κόμματος και την άμεση σύγκλιση της Πολιτικής Γραμματείας για να συζητηθεί εκεί και ενώπιών τους από τον νέον πρόεδρο η παραπομπή των κυρίων Σκουρλέτη και Φίλη στο πειθαρχικό με το ερώτημα της διαγραφής.

«Η πορεία μας όμως μέχρι το Συνέδριο θα πρέπει να διανυθεί με σεβασμό στις προγραμματικές μας θέσεις και στο καταστατικό που ορίζει σαφώς τους κανόνες της λειτουργίας μας. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από λογικές εσωτερικού εχθρού και πρακτικές εκκαθαρίσεων’ αναφέρουν τα τρια στελέχη στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην άλλη πλευρά.

Αίσθηση προκάλεσε και η ανακοίνωση από την Κουμουνδούρου ότι με την επιστροφή του προέδρου από τις ΗΠΑ ο κ. Κασσελάκης επαναφέρει σε λειτουργία για πρώτη φορά το άτυπο όργανο που είχε συστήσει ο κ. Τσίπρας το Εκτελεστικό Γραφείο.

Για πρώτη φορά Κασσελάκης και Αχτσιόγλου θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι μαζί με τους δυο γραμματείς, την κα Τζάκρη και τις κυρίες Δούρου και Ξενογιαννακοπούλου.

Σε αυτή τη συνεδρίαση θα φανούν στην πράξη και οι διαθέσεις του κ. Κασσελάκη για περαιτέρω ρήξη με την εσωκομματική αντιπολίτευση ή  αν τελικά θα συμφωνήσει στην σύγκλιση νέας Πολιτικής Γραμματείας πριν την ΚΕ με στόχο την εξομάλυνση της κατάστασης.