Κρατώντας τα χέρια του καθαρά από απολύσεις, περικοπές και εκκαθαρίσεις, road trip για την εξεύρεση πόρων για το Ίδρυμά του στις ΗΠΑ πραγματοποιεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, επισκεπτόμενος σήμερα το Σικάγο κι ενώ κορυφώνεται η «αποτσιπροποίηση» του κόμματος.

Μετά την απόλυση του Θανάση Θεοχαρόπουλου στη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Ινστιτούτου Τσίπρα, σειρά είχε χθες ο ξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού και υποψήφιος Ευρωβουλευτής, Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος, ωστόσο, στήριξε από την αρχή την ηγεσία Κασσελάκη.

Συγκεκριμένα, «ο Γιώργος Τσίπρας είχε έμμισθη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως διευθυντής της ΚΟ παρόλο που είχε πάψει να βρίσκεται στη θέση αυτή εδώ και τρεις μήνες. Ο ίδιος είχε ζητήσει να συνεχίσει να πληρώνεται για έναν επιπλέον μήνα, μετά την αντικατάστασή του και την υποβολή υποψηφιότητας για στην ευρωβουλή, ώστε να διατηρήσει την ασφαλιστική κάλυψη κι έμεινε τελικά έμμισθος για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από ότι είχε ζητήσει» εξήγησαν πηγές της Κουμουνδούρου για την αιφνίδια διακοπή της σύμβασής του, προσθέτοντας πως «όλα όσα ο ίδιος υποστήριξε ότι δήθεν αποτέλεσαν την αιτία της διακοπής της σύμβασης του, είναι τουλάχιστον προσχηματικά καθώς τα όσα υποστήριξε στη συνέντευξη του δεν ήταν "εκτός γραμμής" όσων ο Πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, είχε ανακοινώσει στην συνεδρίαση της ΚΟ, την προηγούμενη εβδομάδα».

Μόνο που ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής και τέως Διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συσχέτισε την απόλυσή του με τα όσα είχε δηλώσει λίγα λεπτά πριν από αυτήν, τασσόμενος υπέρ της ανασύνθεσης των προοδευτικών δυνάμεων, στον απόηχο της Διάσκεψης του πρώην Πρωθυπουργού.

Το παρασκήνιο με τον Ζαχαριάδη

Άλλωστε, των απολύσεων Θεοχαρόπουλου και Τσίπρα μεσολάβησε η παρά λίγο απόλυση και του Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος φέρεται να ήταν στην ίδια λίστα, καθώς είναι συνεργάτης του βουλευτή, Γιώργου Καραμέρου. Ο τελευταίος φέρεται να απέτρεψε το ενδεχόμενο, όταν προέκυψε θέμα κατά τη δεύτερη ημέρα της Διάσκεψης του Ινστιτούτου Τσίπρα, καθώς οι αιτιάσεις περί «αργόμισθων» έχουν εξοργίσει και ουδέτερους ακόμη βουλευτές και στελέχη.

Από πλευράς της, με αφορμή το περιστατικό της λήξης σύμβασης του Γιώργου Τσίπρα, «αργομισθίες τέλος» σε αυτό το κόμμα είναι το μήνυμα που στέλνουν πηγές της Κουμουνδούρου, καθώς η οικονομική κατάσταση του κόμματος κάθε άλλο παρά ιδεατή είναι μετά την περικοπή της κρατικής επιχορήγησης.

Οικονομική στενότητα

Κατά πληροφορίες, η Κουμουνδούρου δεν φέρεται διατεθειμένη να εξακολουθεί να πληρώνει πρόσωπα που είτε δεν εμφανίζονται στο κόμμα, είτε δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντα για τα οποία πληρώνονται, όπως μετέδιδαν χθες κομματικές πηγές, ενώ ο εξορθολογισμός ανθρωπίνων και υλικών πόρων αποτέλεσε ευρύ πεδίο συζήτησης μεταξύ των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου προχθές, ενόψει του Καταστατικού Συνεδρίου, το ερχόμενο φθινόπωρο.

Πάντως, η οικονομική δυσκολία που φαίνεται να εμφανίζει η Κουμουνδούρου αναμένεται να πυροδοτήσει ευρύ «εξορθολογισμό» τόσο στα κομματικά μίντια, όσο και στο προσωπικό του κόμματος, τη στιγμή που στελέχη εμφανίζονται έτοιμα να ζητήσουν αναλυτική πληροφόρηση για τα έσοδα από την καμπάνια δωρεών που «έτρεξε» προεκλογικά το κόμμα.

Η προεκλογική εκστρατεία, εν προκειμένω, φέρεται να ήταν ένας από τους λόγους που οι πόροι στέρευσαν το τελευταίο διάστημα στην Κουμουνδούρου, καθώς αυτή εμπεριείχε και καινοτομίες, όπως την «Ναυτική Εβδομάδα», κτλ. Την ίδια στιγμή, η διαρκής δημοσιότητα του κ. Κασσελάκη εξοικονόμησε χρήματα για διαφημιστική δαπάνη επισημαίνουν άλλα στελέχη, αλλά όλοι καταλήγουν στην οικονομική στενότητα, ενόψει και του καλοκαιριού.

Ποιοι είναι οι επόμενοι

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι στο στόχαστρο της ηγετικής ομάδας του κόμματος βρίσκονται ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Χρήστος Σπίρτζης αλλά και η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο επίκεντρο κακόβουλων διαρροών παρά το γεγονός ότι και δούλεψε αποτελεσματικά στις ευρωεκλογές και η παρουσία της στο Κοινοβούλιο είναι ιδιαίτερα καλή. 

Κάποιοι υποστηρίζουν  ότι η επίθεση που δέχεται έχει την βάση της στο γεγονός ότι κάποιοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι στην περιφέρειά της στις επόμενες εκλογές καθώς στις δικές τους δεν πηγαίνουν καλά. 

Ο Κώστας Ζαχαριάδης ο οποίος έχει συστρατευθεί με τον Χάρη Δούκα στον δήμο της Αθήνας – που  όπως είναι γνωστό έχει δηλώσει παρών στην ιστορία της κεντροαριστεράς – λέγεται ότι είναι ένα από τα πρόσωπα που μπορεί να απασχολήσουν την επικαιρότητα το επόμενο διάστημα. 

Όσον αφορά τον Χρήστο Σπίρτζη ο οποίος έχει διαφοροποιηθεί από πολλές θέσεις του Στέφανου Κασσελάκη όλα δείχνουν ότι δεν αποκλείεται να βρεθεί εκτός ΣΥΡΙΖΑ.