Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Οι διαμάχες, οι υποψηφιότητες και ο δρόμος προς την εκλογή νέου προέδρου

Τεταμένο συνεχίζει να είναι το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, με τις διαμάχες μεταξύ των στελεχών του κόμματος να είναι συνεχείς. Ωστόσο, με ισχυρή πλειοψηφία και συγκεκριμένα με 160 υπέρ εγκρίθηκε η πρόταση, που εισηγήθηκε η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγγου, για τη διεξαγωγή συνεδρίου στις 3 Σεπτεμβρίου και  κάλπες για την εκλογή 10 και 16 του ίδιου μήνα.

Μειοψήφησε η πρόταση των πρώην πλέον σκληροπυρηνικών «προεδρικών» – εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμη πρόεδρο – που ζητούσε έκτακτο συνέδριο στις 25 Οκτωβρίου και εκλογή προέδρου ένα μήνα αργότερα, στις 26 Νοεμβρίου. Η δεύτερη πρόταση συγκέντρωσε 88 ψήφους.

Μέχρι τώρα, οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτές της Έφης Αχτσιόγλου, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Νίκου Παππά, και του Στέφανου Τζουμάκα. Η λίστα παραμένει ανοιχτή μέχρι το Διαρκές Συνέδριο της 3ης Σεπτεμβρίου.

Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ήρθε μετά και από την δεύτερη εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, που την διαδέχθηκε εσωκομματική «γκρίνια» και ένταση. Η βασική σύγκρουση ήταν μεταξύ του Χρήστου Σπίρτζη, η πρόταση του οποίου μειοψήφησε και στην Πολίτικη Γραμματεία του κόμματος και στην Κεντρική Επιτροπή, και στελεχών από την «Ομπρέλα», τους «6+6», αλλά και πολλά στελέχη εκ των «προεδρικών».

Ένα πρόσωπο το οποίο είναι πιθανό να θέσει την υποψηφιότητά του είναι και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος ήθελε να γίνουν οι εσωκομματικές μετά τις Αυτοδιοικητικές, δηλαδή από τον Νοέμβριο. Η πρότασή του ήταν μαζί με αυτή των Σπίρτζη και Δούρου που δεν «πέρασε».

Κάποια στιγμή δημιουργήθηκε ένταση στην Κεντρική Επιτροπή, καθώς ειπώθηκε πως υπάρχουν άτομα στον χώρο που δεν είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Γι΄ αυτον τον λόγο ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία και όσοι δεν ήταν μέλη αποχώρησαν.

Από την Πολιτική Γραμματεία παραιτήθηκε ο Χρήστος Σπίρτζης, ενώ αρκετές αντιδράσεις υπάρχουν από την «ομπρέλα».

Συγκεκριμένα κάνουν λόγο για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκοπεί από τις κοινωνικές μάζες και αυτό είχε αρκετά σαφές μετά το 2015, όταν και το «όχι» του δημοψηφίσματος, έγινε «ναι». Ωστόσο και η «ομπρέλα» οφείλει απαντήσεις από την πλευρά της, εκτός από τις διαπιστώσεις γιατί αρκετά μέλη της πλατφόρμας ήταν και μέλη της κυβέρνησης επί ΣΥΡΙΖΑ και διαμόρφωναν πολιτική.

Ο Νίκος Βούτσης στηρίζει την Έφη Αχτσιόγλου παρόλο που είναι μέλος της πλατφόρμας της «ομπρέλας» και ίσως αυτό να σήμαινε ότι θα στηρίξει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Νίκος Βούτσης υποστήριξε ότι θα πρέπει να δοθεί «τόπος στα νιάτα» ενώ τόνισε πως ο κ. Τζουμάκας δεν θα έπρεπε να είναι υποψήφιος, γιατί πρέπει σε αυτή τη διαδικασία να μπουν νέοι άνθρωποι.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τα επόμενα βήματα του Σαμαρά μετά τη διαγραφή - Το ταξίδι στις ΗΠΑ και τα δημοσκοπικά μηνύματα

«Εμπρός και πάλι για δεξιά μεγάλη»! Ό εστίν μεθερμηνευόμενον, σύμφωνα με συνομιλητή από τους στενότερους και εγκυρότερους (και με δεσμούς εκτός πολιτικής με τον πρώην πρωθυπουργό) ...

Νίκος Τσιούτσιας: «Δεν μπορώ να πω αν θα κάνει άλλο κόμμα ο πρώην πρωθυπουργός - Είναι απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη η διαγραφή του»

«Ο κ. Σαμαράς, όταν επιλέγει να μιλάει δημόσια, επιλέγει ποια είναι η σωστή χρονική στιγμή για να επισημάνει αστοχίες και λάθη, τα οποία κατά την άποψή του γίνονται από την κυβέρνη...

Φόρτωση άρθρων...