Σε οριστική ρήξη με τα στελέχη της «Φρουράς Τσίπρα», αλλά και με τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό -τον οποίο προκάλεσε εκ νέου, με ευθεία επίθεση και υπονοούμενα- φαίνεται πως οδηγείται ο Στέφανος Κασσελάκης, μετά τα όσα είπε, χθες, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.
Επί της ουσίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε στον Αλέξη Τσίπρα και τα στελέχη που εξακολουθούν να τον έχουν ως σημείο αναφοράς, την «πόρτα της εξόδου» από το κόμμα που εκείνοι «έχτισαν», δυναμιτίζοντας για τα καλά τις επερχόμενες συνεδριάσεις των οργάνων.
Πάντως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν απέφυγε για ακόμα τις αντιφάσεις στα λεγόμενα του, ενώ έδειξε άγνοια για στοιχειώδη ζητήματα, όπως είναι η διαφορά ανάμεσα στο «μαύρο χρήμα» και σε μια διαφημιστική σύμβαση.
Αρχηγός ή αυτός ή κανείς
Από τα όσα πράγματα είπε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης, επιβεβαιώθηκε ένα πράγμα. Ότι στην πραγματικότητα φοβάται την πολιτική απομόνωση στην οποία οδηγείται, εξαιτίας της απαίτησης των προοδευτικών πολιτών για τη συνεργασία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς.
Και ο λόγος είναι απλός. Ξέρει πως στις συζητήσεις αυτές, ο ίδιος δεν θα χωράει. Αν και δήλωσε ότι θέλει να προχωρήσει η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, στην πραγματικότητα, το μόνο που έκανε ήταν το να επιχειρήσει να «τορπιλίσει» την όλη διαδικασία. Σημείωσε πως ο ίδιος επιθυμεί να ξεκινήσουν οι κοινές κοινοβουλευτικές και κοινωνικές δράσεις, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για εκλογική συνεργασία.
Μόνο που έθεσε έναν όρο, ο οποίος προκαλεί τα αμήχανα χαμόγελα τόσο πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του συνόλου της Χαριλάου Τρικούπη και των άλλων δυνάμεων που ενδεχομένως να ενδιαφέρονται για το όλο εγχείρημα. Να είναι επικεφαλής του ο ίδιος, εξ οφίτσιο, ως πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος αυτού του εκλογικού συνασπισμού.
Δηλαδή, με 14% που πήρε στις ευρωεκλογές, να διαφεντέψει σε έναν πολιτικό χώρο που μπορεί να αγγίζει -με μια διασταλτική ερμηνεία του όρου Κεντροαριστερά- ακόμα και το 50% του εκλογικού σώματος!
Ο Τσίπρας σε… «λάθος κόμμα»
«Η έντιμη στάση για όλους -μέσα σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και ο προκάτοχός μου- είναι να πούμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και ο πρόεδρος της, δικαιούται να είναι η ηγέτιδα δύναμη σε αυτές τις συνεννοήσεις», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης. Μάλιστα, προσέθεσε πως «αν δεν μπορεί κάποιος να το πει αυτό για το κόμμα του βρίσκεται σε λάθος κόμμα».
Με απλά λόγια, είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι βρίσκεται «σε λάθος κόμμα». Και όλα αυτά, επειδή ο πρώην πρωθυπουργός αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει το αίτημα του να βγει δημόσια και να πει ότι «ο αρχηγός είναι ένας και μοναδικός, ο Στέφανος Κασσελάκης». Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, η εν λόγω τοποθέτηση συνιστά και την οριστική ρήξη ανάμεσα στους δύο άνδρες.
Παράλληλα, όμως, με βάση τα παραπάνω, ξεδιπλώνεται μια κραυγαλέα αντίφαση για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μία δείχνει την «πόρτα» στον προκάτοχο του, από την άλλη του ζητάει να τον «χρίσει» αρχηγό ολόκληρης της προοδευτικής παράταξης!
Όπως αναφέρουν πρόσωπα που συνομιλούν με τον Αλέξη Τσίπρα, δείχνει να αναζητά εναγωνίως τη δική του αναγνώριση. Και μάλιστα, με δημόσια δήλωση. Όσο δεν την λαμβάνει, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, τόσο συνεχίζει να δείχνει αμήχανος.
Ο φόβος της μεγάλης κάλπης
Παράλληλα, όμως, η απαίτηση του να είναι εξ οφίτσιο «αρχηγός» της όλης παράταξης, επειδή το κόμμα του προηγείται με δυο μονάδες του ΠΑΣΟΚ, φανερώνει και μια φοβία μπροστά στο ενδεχόμενο να στηθεί κάλπη για την ηγεσία του υποθετικού νέου φορέα.
Δεν θυμίζει σε τίποτα τον άνθρωπο που αισθάνονταν ότι συνέπαιρνε τα πλήθη και είχε τεράστιο λαϊκό έρεισμά, δηλώνοντας πως δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να κατέβει υποψήφιος ακόμα και για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα να κερδίσει.
Όχι εκλογές, αλλά πρόκληση σε Τσίπρα
Μια ακόμα αντίφαση που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, είναι το γεγονός πως δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να στήσει κάλπη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως, λίγα λεπτά αργότερα, αναίρεσε με συνοπτικές διαδικασίες τον εαυτό του, επιχειρώντας να προκαλέσει τον Αλέξη Τσίπρα. «Προφανώς θα είμαι υποψήφιος» απέναντι στον κ. Τσίπρα, είπε, όμως «αυτό πρέπει να γίνει μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ». Ασχέτως αν ο πρώην πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρεται καθόλου για μια «μονομαχία στο Ελ Πάσο» με τον Στέφανο Κασσελάκη, πως ακριβώς θα πρέπει να αναμετρηθούν εκλογικά και μάλιστα μέσα στο κόμμα, όταν δεν σκοπεύει να στήσει κάλπες;