«Το γαλλικό παράδειγμα είναι διδακτικό» ανέφερε ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Φίλης, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα διατήρησης του αριστερού και ριζοσπαστικού χαρακτήρα του κόμματος του κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, από το βήμα του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Με φόντο τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ο Μελανσόν «ανέδειξε τη δυναμική της αριστερής, ριζοσπαστικής ατζέντας» περιέγραψε ο κ. Φίλης και κάλεσε τους συντρόφους του να «μην ενσωματωθούμε στην κανονικότητα της κρίσης».
Επιπλέον, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τοποθετήθηκε επί των προτεινόμενων αλλαγών στο Καταστατικό του κόμματος από την ηγετική ομάδα, εκφράζοντας, προς το σώμα του Συνεδρίου, ενστάσεις αναφορικά με μια στρατηγικού χαρακτήρα «μεταμόρφωση του πολιτικού μας υποκειμένου», διαβλέποντας συνθήκες διαμόρφωσης «αρχηγισμού».
Επιπλέον, ο κ. Φίλης υπεραμύνθηκε της λειτουργίας των κομματικών ΜΜΕ, δηλαδή της «Αυγής» και του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο», ενώ διερωτήθηκε αναφορικά με την πορεία του κόμματος το τελευταίο χρονικό διάστημα, «γιατί η ραγδαία φθορά της ΝΔ δεν έχει ακόμη δημιουργήσει ισχυρό ρεύμα νίκης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ;».
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρέπει να διαλέξουμε «την αποϊδεολογικοποίηση και την ασπόνδυλη ταυτότητα», κάνοντας λόγο επίσης και για «απογοητευμένους ακόμη και από το δικό μας κόμμα».
Ως προς την επιχειρούμενη διεύρυνση του κόμματος και την καμπάνια εγγραφής νέων μελών, ο βουλευτής και πρώην υπουργός εμφανίστηκε αντίθετος απέναντι στο ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μετατραπεί σε ένα «κόμμα πελατών βουλευτικών γραφείων», ζητώντας ως προς τη φυσιογνωμία του κόμματός του στο μέλλον, αυτή να κινηθεί «χωρίς δάνεια και εισπηδήσεις σε άλλες πολιτικές παραδόσεις», για «να είναι η “δεύτερη φορά Αριστερά” πολύ καλύτερη από την πρώτη», όπως κατέληξε.
Φίλης κατά Τσίπρα: «Αντιγράφεις συστημικά κόμματα»
Σαφείς αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα άφησε ο βουλευτής και πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Ν. Φίλης, ο οποίος είναι πρωτοκλασάτο στέλεχος της «Ομπρέλας», της εσωκομματικής τάσης που αντιτίθεται στους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα για τις καταστατικές αλλαγές, κάλεσε το Συνέδριο να απορρίψει την πρόταση για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του κόμματος και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι αντιγράφει το μοντέλο εκλογής προέδρου των συστημικών κομμάτων από τη βάση και όχι από το Συνέδριο.
«Τα μοντέλα αυτά δεν έχουν σχέση με την Αριστερά», είπε χαρακτηριστικά.
«Σας καλώ να μη διαβάζουμε λάθος τη συγκυρία. Να μην προχωρήσουμε σε μια στρατηγικού χαρακτήρα μεταμόρφωση του πολιτικού μας υποκειμένου με οδηγό τον αρχηγισμό, τη ρευστοποίηση της κομματικής μας συγκρότησης και έναν ανερμάτιστο πολυσυλλεκτισμό, που υποκλίνεται βαθιά στον κυβερνητισμό και στην εξουσία ως αυτοσκοπό. Η μετάλλαξη που δρομολογήθηκε από το βράδυ των εκλογών πόσο έχει συμβάλει στην ενίσχυση της πολιτικής μας δυναμικής; Πόσο συνέβαλαν τα διορισμένα όργανα ή η κατάργηση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ; Μας βοήθησε ή μας έβλαψε η αμφισβήτηση τής ανάγκης να υπάρχει η ΑΥΓΗ και το Κόκκινο; Γιατί η ραγδαία φθορά της ΝΔ δεν έχει ακόμη δημιουργήσει ισχυρό ρεύμα νίκης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ; Θα το πετύχουμε αντιγράφοντας τις διαδικασίες των συστημικών κομμάτων για την εκλογή αρχηγού;» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει:
«Έχω εκθέσει δημόσια και επανειλημμένα την άποψή μου: Σε μια συγκυρία που η πολιτική αντιπαράθεση έχει όλο και πιο πολύ τον χαρακτήρα της σύγκρουσης των πολιτικών ιδεολογιών και των ισχυρών ταυτοτήτων, δεν πρέπει να επιλέξουμε την αποϊδεολογικοποίηση και την ασπόνδυλη ταυτότητα. Θα το πληρώσει και η Αριστερά και η κοινωνία. Σε μια τέτοια προοπτική το Συνέδριό μας έχει ιστορικό καθήκον να πει ένα δυνατό ''όχι''».
Φίλης για ΣΥΡΙΖΑ: Αρχηγισμός με αυτοσκοπό την εξουσία
Ο Νίκος Φίλης όμως δεν έμεινε εκεί... Εκανε λόγο για αρχηγισμό και ανερμάτιστο πολυσυλλεκτισμό, που έχει την εξουσία ως αυτοσκοπό, και τόνισε ότι ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί ρεύμα νίκης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.
Άσκησε σφοδρή κριτική επίσης στα φάλτσα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στη συγκυβέρνηση με Καμμένο αλλά και στην αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος.
«Για να αποκτήσουμε νέα σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία οφείλουμε να μιλήσουμε καθαρά για τους μνημονιακούς καταναγκασμούς. Το συνέδριο είναι ο χώρος για την αναγκαία αυτοκριτική. Δεν είναι μόνον οι καταναγκασμοί τους οποίους υπαινίχθηκε χτες ο σύντροφος Τσίπρας, αλλά και αυτά που δεν κάναμε ή ανεχτήκαμε, παρά τις δεσμεύσεις μας. Μιλώ, για παράδειγμα, για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, για τα ΜΜΕ και την ΕΡΤ, τις εξορύξεις, τον East Med, την ασυδοσία του Καμμένου αλλά και άλλα, μαζί με συμπεριφορές που έπληξαν το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς».
Επιπλέον, ο Νίκος Φίλης ζήτησε «να τεθούν υπό δημόσιο έλεγχο οι χρυσοπληρωμένοι από το λαό οδικοί άξονες, να αρθεί η ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ, να τεθεί υπό δημόσιο έλεγχο μια μεγάλη συστημική τράπεζα. Να φορολογηθεί ο μεγάλος πλούτος. Να μπει πλαφόν στον ανώτατο μισθό, όπως πρότεινε ο Μελανσόν. Να αυξήσουμε τη φορολογία των μερισμάτων που αδικαιολόγητα μειώσαμε στο 10% και εξαφάνισε σχεδόν στη συνέχεια ο Μητσοτάκης με 5%. Εμείς να έχουμε την πολιτική πρωτοβουλία κι όχι να περιμένουμε από το ΣτΕ να μας πει τι να κάνουμε, όπως με την απόφαση για τις ιδιωτικοποιήσεις του νερού», για να σημειώσει:
«Οι εκλογές θα κριθούν από το ποιος θα θέσει αυτά, τα πραγματικά διακυβεύματα. Έτσι μόνον ανατρέπεται η πολιτική ηγεμονία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Έτσι θα μπουν προ των ευθυνών τους οι άλλες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις, όπως σωστά είπε ο σ. Τσίπρας. Για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον σχηματισμό αριστερής-προοδευτικής κυβέρνησης, την πρώτη Κυριακή, με απλή αναλογική».
Σπόντες Φίλη κατά Πολάκη:
Φάλτσες φωνές για τα εμβόλια
Ο Νίκος Φίλης πρόσθεσε πως «θα ήμασταν ακόμα πιο αποτελεσματικοί αν δεν υπήρχαν κάποιες φάλτσες φωνές στο θέμα των εμβολίων, που επιχείρησε να εκμεταλλευτεί η πιο αποτυχημένη κυβέρνηση της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της πανδημίας».
Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε και στο «γαλλικό παράδειγμα», το οποίο χαρακτήρισε «διδακτικό»:
«Παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις περιθωριοποιήθηκαν. Η αντιπαράθεση συνοψίστηκε στο ριζοσπαστισμό τριών αντίπαλων ταυτοτήτων, με φόντο την κοινωνική φυσιογνωμία της κοινωνίας. Ο Μελανσόν με πλειοψηφική εκλογική καταγραφή στους νέους, στους φτωχότερους πολίτες και τις μεγάλες πόλεις ανέδειξε τη δυναμική της αριστερής, ριζοσπαστικής ατζέντας. Αυτό δεν είναι λαϊκισμός, αλλά δημοκρατική λαϊκότητα».
Επιτέθηκε δε, στην κεντρώα στροφή Τσίπρα: «Το δημοκρατικό ριζοσπαστισμό της Αριστεράς δεν τον εγκαταλείπουμε για να κυνηγήσουμε τη χίμαιρα ενός απροσδιόριστου Κέντρου, που συμπιέζεται μάλιστα σε συνθήκες κρίσης. Να μην ενσωματωθούμε στην κανονικότητα της κρίσης, των υπερεξοπλισμών, των RAFALE και των F35, των ιδιωτικοποιήσεων ακόμη και του δικού μας Μνημονίου, των επενδύσεων τύπου Ελληνικό ή Fraport, των ξεπερασμένων πολιτικών προτύπων του παλιού δικομματισμού».
Σημείωσε ακόμη ότι «προβληματίζει η εξαφάνιση του Προσφυγικού και των εγκληματικών επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο και τον Έβρο από τον κεντρικό πολιτικό λόγο του προέδρου μας. Στο συναξάρι των αγώνων και των ηρώων μας έχουν θέση οι αγώνες των προσφύγων για καλύτερη ζωή».