Την πόρτα εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε το βράδυ της Δευτέρας (6.11.2023) στην εκδήλωση, που έκανε η εφημερίδα ΕΠΟΧΗ με θέμα το μέλλον της Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, χωρίς ωστόσο να δίνει το χρονικό στίγμα της διάσπασης.
Οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι αυτό θα γίνει στην ΚΕ το Σαββατοκύριακο σε κλίμα μεγάλης έντασης ακόμη και αν -με βάση και τις νέες αντικρουόμενες διαρροές- δεν ζητηθεί η γνώμη του οργάνου επί των διαγραφών, αλλά επιχειρηθεί να εκφραστεί μια γενική πολιτική καταδίκη των ακραίων χαρακτηρισμών.
Ο κ. Τσακαλώτος ήταν σαφής στην εκδήλωση στον κινηματογράφο Τριανόν για το μέλλον σε ένα ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος βρίσκεται σε φάση ρευστοποίησης και στον οποίο κυριαρχεί ο αρχηγισμός, όπως είπε.
«Λυπάμαι που θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει υπερηφάνεια σε αυτό το κόμμα» είπε ο πρώην Υπουργός.
Άδειασε Φίλη και Σκουρλέτη
Μάλιστα πήρε αποστάσεις από τις προσωπικές επιθέσεις στον Στέφανο Κασσελάκη χαρακτηρίζοντας στρατηγικό λάθος την κριτική στον πρόεδρο, ενώ εκτίμησε ότι υπάρχει χώρος για ένα κόμμα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΚΕ, φωτογραφίζοντας τις προθέσεις του αλλά και τις προθέσεις της οργανωμένης βάσης της Ομπρέλας που ήδη αποχωρεί μαζικά από τις τοπικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα.
Το ζητούμενο για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο παραμένει το καθαρό αριστερό στίγμα στο μέλλον, και όπως χαρακτηριστικά είπε: «Θα σας πω το εξής: Όπως ξέρετε όλοι και όλες, κατέβηκα ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στο τέλος στην ομιλία μου στο συνέδριο είπα πως είτε χάσω είτε κερδίσω, θέλω να φέρω πίσω την υπερηφάνεια των αριστερών» υπογράμμισε ακόμη ο κ. Τσακαλώτος, για να προσθέσει με νόημα: «Λυπάμαι που θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει πια υπερηφάνεια σε αυτό το κόμμα», όπως τόνισε.
Χωρίς να αποκλείει προγραμματικές συνεργασίες, «δεν μπορεί να πάμε πίσω από την υποστήριξη της απλής αναλογικής. Είναι άλλο ότι δεν μας βγήκε», διευκρίνισε ο πρώην υπουργός, ενώ περιέγραψε ως εκδοχές της ραγδαίας φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ τον «αρχηγισμό» και τον «κυβερνητισμό». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσακαλώτος άσκησε κριτική στην ηγεσία Κασσελάκη λέγοντας ότι «στην Πολιτική Γραμματεία 17 μέλη κάναν 17 καλές ομιλίες, κριτική στον πρόεδρο, για το τι είπε στο ΣΕΒ, για το Ισραήλ. Το εντυπωσιακό ήταν ότι ουδείς από την άλλη πλευρά απάντησε. Κανένας». «Τι μάθημα παίρνω εγώ; Ότι η πολιτική συζήτηση δεν τους αφορά. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου δεν τους αφορά. Τους αφορά ένας μηχανισμός που θεωρούν ότι έχουν πλειοψηφία. Πολιτική συζήτηση μ' αυτούς τους όρους είναι δύσκολη. Το ερώτημα είναι αν με αυτή τη ρευστοποίηση, με αυτόν τον αρχηγισμό και αυτό το τοξικό κλίμα, αν μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα. Αυτό το τοξικό κλίμα, δεν το έχω ξανασυναντήσει», συμπέρανε ο κ. Τσακαλώτος, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι «τα προβλήματα άρχισαν πολύ πριν την ηγεσία του Κασσελάκη», αφήνοντας σαφείς αιχμές για την περίοδο Τσίπρα.
Ο κ. Τσακαλώτος μάλιστα έδωσε ένα στίγμα για το πως φαντάζεται τη διάσπαση προειδοποιώντας ότι «το μεγάλο λάθος που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι το λάθος του Λαφαζάνη ή του Βαρουφάκη».
Μεταξύ ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ
Μολονότι κανείς εκ των ομιλητών στη χθεσινή συζήτηση που διοργάνωσε χθες η εφημερίδα «Εποχή» δεν τοποθετήθηκε ανοιχτά υπέρ της διάσπασης, η σχεδόν τετράωρη διαδικασία προσομοίαζε περισσότερο με κατάθεση απόψεων και τεχνικών δυσκολιών ως προς το νέο εγχείρημα, αυτό της οικοδόμησης ενός ενδιάμεσου χώρου μεταξύ ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ. Χωροθετώντας με αυτόν τον τρόπο το πεδίο δράσης του στην πολιτική γεωγραφία, ο κ. Τσακαλώτος διέγραψε χθες τον καμβά του νέου πολιτικού εγχειρήματος, τόσο προγραμματικά (κλιματική κρίση, ανισότητες, κρίσεις νεοφιλελευθερισμού κτλ), όσο και λειτουργικά (συλλογικά όργανα, πλουραλισμός), ενώ δήλωσε «απόλυτα αλληλέγγυος» με τα ιστορικά προς διαγραφή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που βρισκόταν στην πρώτη σειρά, συμμετέχοντας και εκείνα με την παρουσία τους στις «ωδίνες» του τοκετού του νέου φορέα. Μεταξύ Σοσιαλδημοκρατίας και Κομμουνισμού, ζητούμενο για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο παραμένει το καθαρό αριστερό στίγμα στο μέλλον, καθώς «θα σας πω το εξής: Όπως ξέρετε όλοι και όλες, κατέβηκα ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στο τέλος στην ομιλία μου στο συνέδριο είπα πως είτε χάσω είτε κερδίσω, θέλω να φέρω πίσω την υπερηφάνεια των αριστερών» υπογράμμισε ακόμη ο κ. Τσακαλώτος, για να προσθέσει με νόημα: «Λυπάμαι που θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει πια υπερηφάνεια σε αυτό το κόμμα», όπως τόνισε.
Χωρίς να αποκλείει προγραμματικές συνεργασίες, «δεν μπορεί να πάμε πίσω από την υποστήριξη της απλής αναλογικής. Είναι άλλο ότι δεν μας βγήκε», διευκρίνισε ο πρώην υπουργός, ενώ περιέγραψε ως εκδοχές της ραγδαίας φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ τον «αρχηγισμό» και τον «κυβερνητισμό». Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην υπουργός άσκησε κριτική στην ηγεσία Κασσελάκη λέγοντας ότι «στην Πολιτική Γραμματεία 17 μέλη κάναν 17 καλές ομιλίες, κριτική στον πρόεδρο, για το τι είπε στο ΣΕΒ, για το Ισραήλ. Το εντυπωσιακό ήταν ότι ουδείς από την άλλη πλευρά απάντησε. Κανένας». «Τι μάθημα παίρνω εγώ; Ότι η πολιτική συζήτηση δεν τους αφορά. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου δεν τους αφορά. Τους αφορά ένας μηχανισμός που θεωρούν ότι έχουν πλειοψηφία. Πολιτική συζήτηση μ' αυτούς τους όρους είναι δύσκολη. Το ερώτημα είναι αν με αυτή τη ρευστοποίηση, με αυτόν τον αρχηγισμό και αυτό το τοξικό κλίμα, αν μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα. Αυτό το τοξικό κλίμα, δεν το έχω ξανασυναντήσει», συμπέρανε ο κ. Τσακαλώτος, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι «τα προβλήματα άρχισαν πολύ πριν την ηγεσία του Κασσελάκη».
ΠΡΩΤ.Α. ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι αρχηγός αριστερού κόμματος»
Η προπαγάνδα των πρωτοσέλιδων - Predator: Πώς η ΕΦΣΥΝ έβγαλε παραπλανητικό τίτλο που δεν αντιστοιχούσε στο ρεπορτάζ
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις