Τρίτη
05 Νοεμβρίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Τα «στρατόπεδα» και τα απόνερα μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Παρασκήνιο
Tags: ΣΥΡΙΖΑ

Τα απόνερα της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που διήρκησε  περισσότερο από επτά ώρες  και ήταν η πιο περιπετειώδης και επεισοδιακή των τελευταίων μηνών, βρίσκει την Κουμουνδούρου την επόμενη ημέρα να αναζητά τον στρατηγικό βηματισμό και την ενιαία εικόνα της. Δύσκολο στοίχημα. Μια σειρά μετώπων που διαμορφώθηκαν στην Πολιτική Γραμματεία κατέδειξαν πως και ψυχικό ρήγμα υπάρχει μεταξύ διαφόρων πλευρών και πως οι ημέρες Κασσελάκη στο τιμόνι του κόμματος δεν θα είναι εύκολες.

Κομβικό για πολλούς, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», είναι το διάστημα μέχρι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που τελικά θα διεξαχθεί στις 23,24 και 25 Φεβρουαρίου. Θα έχει προηγηθεί η Κεντρική Επιτροπή το διήμερο 11-12 Νοεμβρίου. Και ενώ εδώ θα είναι δύσκολο να δοκιμαστεί εκ νέου ο οδικός χάρτης που πέρασε από την Πολιτική Γραμματεία, ένας χρησμός του ιστορικού στελέχους, Δημήτρη Βίτσα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας αντιπαράθεσης στο σώμα της Κεντρικής Επιτροπής.

«Αυτό που χρειάζεται είναι αυτή η απόφαση της ΠΓ να δοκιμαστεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία πρέπει να γίνει γρήγορα» είπε και συμπλήρωσε ότι εγώ συμπαθώ τον κ. Κασσελάκη, όμως, συμπαθώ περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ και η χθεσινή απόφαση και με αυτό το μέτρο το 20-10 δεν προοιωνίζεται καλά πράγματα».

Η αλήθεια είναι πως και το αποτέλεσμα της ΠΓ με την οριακή πλειοψηφία αποδεσμεύει τη στρατηγική Κασσελάκη για το συνέδριο και όσα εισηγήθηκε στο όργανο αλλά ταυτόχρονα διαμορφώνει μια εύθραυστη ισορροπία στο εσωτερικό. Το νέο τοπίο έχει ένα μπλοκ αντιπολίτευσης που ήταν ανάγλυφο στη θυελλώδη συνεδρίαση. Εδώ πιο αισθητό ήταν το ρήγμα που προκλήθηκε από το κείμενο μανιφέστο των «9» της Ομπρέλας. Το κείμενο επιχειρούσε μια εν συνόλω κριτική στον νέο πρόεδρο. Και τον εγκαλούσε ότι κινείται εκτός γραμμής σε μια σειρά θεμάτων, από το πώς διαβάζει την κρίση στην Γάζα μέχρι το πώς προσεγγίζει τα θέματα «εργασίας – κεφαλαίου», με αφορμή την ομιλία Κασσελάκη στον ΣΕΒ. Σε αυτό το σημείο σκληρή κριτική ασκήθηκε και από την ομάδα των 6 συν 6 με πιο χαρακτηριστική αυτή της Έφης Αχτσιόγλου.

Έχει ενδιαφέρον πως βέλη εκτοξεύτηκαν στον Κασσελάκη ακόμη και από στελέχη όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, τα οποία ναι μεν στην κούρσα για διαδοχή είχαν στηρίξει την Αχτσιόγλου, όμως εγγράφονται σε ένα ρεύμα προς φιλικό στα ανοίγματα του κόμματος. Πάντως ο Ραγκούσης και ο Στέφανος Τζουμάκας έφυγαν πριν από την ψηφοφορία, παρότι αν έμεναν σίγουρα δεν θα καταγράφονταν υπέρ της εισήγησης.

Πιο χτυπητές ήταν οι τοποθετήσεις του Πάνου Σκουρλέτη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Αν ο πρώτος επιχείρησε μια συνολική αποδόμηση της νέας ηγεσίας, ο δεύτερος έκανε ένα βήμα παραπάνω. Και αυτό αφού η αποστροφή από την τοποθέτησή του, «παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις είναι μπροστά μας» θεωρήθηκε ως χρησμός ακόμη και αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη και το θερμό επεισόδιο του Παύλου Πολάκη με τους Σκουρλέτη και Ξανθό είναι ενδεικτικό ενός ρήγματος. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», του έκαναν αναδρομική κριτική για τη στάση του στην πανδημία, ενώ τον περιέγραψαν ως «πολιτικό χορηγό» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πάντως χθες κομματικές πηγές έλεγαν πως το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταστεί ένα κόμμα όχι κλεισμένο στους τέσσερις τείχους, αλλά απλωμένο στην κοινωνία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τι συμβαίνει σε χρηματιστήρια - αγορές και γιατί

Τα πράγματα στις αγορές αγριεύουν όσο πλησιάζουμε προς τις αμερικανικές εκλογές, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι το Σαββατοκύριακο μπορεί να υπάρξει πολύ ηχηρή "απάντηση" του Ιράν προς το Ι...

Φόρτωση άρθρων...