Είναι πασίδηλο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει εδώ και αρκετό καιρό σοβαρό πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης καθώς μετά την απώλεια της εξουσίας και τα συνεχή πτωτικά εκλογικά ποσοστά, έχουν μειωθεί δραματικά τα έσοδα που προέρχονται από την κρατική επιχορήγηση, ενώ οι συνδρομές είναι σχεδόν ανύπαρκτες.
Ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, επιχειρεί τους τελευταίους μήνες αφενός να αυξήσει τα έσοδα, κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι και αφετέρου να μειώσει δραματικά τα έξοδα, φθάνοντας στο σημείο να κλείσει ακόμη και το καθημερινό φύλλο της «Αυγής».
Όσον αφορά την εισροή χρημάτων στα ταμεία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ζητήσει μονάχα τη λίστα με τα πρόσωπα που μισθοδοτούνται από την Κουμουνδούρου, αλλά και αυτή με τους βουλευτές που δεν αποδίδουν στον ΣΥΡΙΖΑ χρήματα από τη μηνιαία μισθοδοσία τους. Μάλιστα ζήτησε αυτή η λίστα να έχει αναδρομικό χαρακτήρα προκειμένου να γνωρίζει ακόμη και ποιοι από αυτούς που αποχώρησαν παίρνοντας μαζί και την έδρα τους ώστε να σχηματιστεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της «Νέας Αριστεράς», δεν απέδιδαν χρήματα στα ταμεία της Κουμουνδούρου.
Για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν σε όλα τα κόμματα οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές, δίνουν ένα ποσοστό της μηνιαίας «βουλευτικής αποζημίωσης» (όπως αποκαλείται ο μισθός που λαμβάνουν) υπέρ του κόμματος. Σε κάθε πολιτικό φορέα, αυτό το ποσοστό διαφέρει. Στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από την εποχή της προεδρίας Τσίπρα οι βουλευτές έδιναν έως και το 40% των χρημάτων υπέρ του κόμματος. Και τότε υπήρχαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που… «σφύριζαν» αδιάφορα και δεν έδιναν το ποσό που τους αναλογούσε, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι που πλήρωναν κανονικά, να αισθάνονται κορόιδα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως από τους συνολικά 36 βουλευτές της μείζονος αντιπολίτευσης, περισσότεροι είναι αυτοί που δεν πληρώνουν την εισφορά υπέρ του κόμματος, παρά αυτοί που την καταβάλλουν. Συνέπεια, για παράδειγμα, δίνουν μεταξύ άλλων, όπως μαθαίνουμε, ο Πέτρος Παππάς, ο Γιώργος Γαβρήλος, η Ρένα Δούρου και ο Γιάννης Σαρακιώτης. Αυτοί που καθυστερούν ή αρνούνται να υπακούσουν αναφέρουν στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους ότι κανένας δεν τους υποχρεώνει να προβούν σε μια τέτοια κίνηση και πως κάτι τέτοιο είναι παράνομο αφού δεν προβλέπεται σε καμία νομοθεσία· ένα επιχείρημα που χρησιμοποιούσαν και επί προεδρίας Τσίπρα. Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ όμως επικαλείται τον Κώδικα Δεοντολογίας που υπέγραψαν όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές πριν τις εθνικές εκλογές, βάσει του οποίου δεσμεύονταν να παραχωρήσουν μέρος του προσωπικού τους καθώς και τμήμα του μισθού.
Τέλη Αυγούστου η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ είχε στείλει επιστολή σε όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην οποία μεταξύ ανέφερε ότι «η αναγκαιότητα αξιοποίησης ενός ορισμένου αριθμού συνεργατών για τις ανάγκες του κόμματος, με την επιβεβλημένη και καθοριστική συνδρομή των βουλευτριών και των βουλευτών του, είναι πασιφανής. Αδιαμφισβήτητα, εξάλλου, είναι τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της οργανωμένης υπαγωγής αυτού του κρίσιμου δυναμικού στην υπηρεσία της συλλογικής πολιτικής δράσης. Δράση η οποία εμπεριέχει σαφώς και την υποστήριξη της κοινοβουλευτικής παρουσίας συνολικά. Εξίσου καθοριστικής σημασίας κρίνεται και η συμβολή του συνόλου της Κ.Ο. στην οικονομική ενίσχυση του κόμματος».
Και συνεχίζει με νόημα: «Η Πολιτική Γραμματεία προσδιόρισε το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης προς το κόμμα – πέραν της πάγιας παρακράτησης μέσω Βουλής – στα 700 ευρώ μηνιαίως για τους βουλευτές της περιφέρειας και στα 1.000 ευρώ μηνιαίως για τους βουλευτές του συνόλου της Αττικής, της Α’ και Β΄ Θεσσαλονίκης και Επικρατείας»/