Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: «Τρικυμία» έφερε η «συνεδρίαση των Σπετσών» - Οι κινήσεις Τεμπονέρα

Τέλος δεν έχουν οι αναταράξεις στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να γίνει τριήμερη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις Σπέτσες προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Έπειτα την «αποποίηση» της πολιτικής κληρονομιάς του Αλέξη Τσίπρα, το δάνειο εταιρίας συμφερόντων του Στέφανου Κασσελάκη προς τα κομματικά μίντια και την πολυήμερη απουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην ΗΠΑ για τις ημέρες των γιορτών, η «συγκέντρωση των Σπετσών» προκαλεί «τρικυμία» στο εσωτερικό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Η επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 13-14 Ιανουαρίου αποκτά βαρύνουσα εσωκομματική σημασία σε μια κομβική στιγμή, δηλαδή μετά τα όσα καταιγιστικά διαδραματίστηκαν κατά τις ημέρες των γιορτών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλία ανασύνθεσης του δημοκρατικού, προοδευτικού χώρου «μακριά από ηγεμονισμούς και περιχαρακώσεις» εντός της ερχόμενης εβδομάδας και ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, το επόμενο Σαββατοκύριακο. Πρόκειται, άλλωστε, για μια «κινηματική εβδομάδα» ούτως ή άλλως, καθώς το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιείται συγκέντρωση στα «Σχολεία Τεμπονέρα» στην Πάτρα από το ΕΑΜ, με κεντρικό σύνθημα «Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Ωστόσο, «κινηματική» μορφή αποκτούν και οι εσωκομματικές αντιδράσεις από μέρους βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην πρόσκληση του Στέφανου Κασσελάκη να βρεθούν σύσσωμοι στις Σπέτσες κατά το τριήμερο 19-21 Ιανουαρίου, ώστε να συνέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, με σκοπό να τονωθεί το «ομαδικό πνεύμα».

«Με πειράζει το καράβι, δεν νομίζω» αποκρίθηκε λακωνικά η Τομεάρχης Πολιτισμού και Βουλευτής Χαλκιδικής, Κυριακή Μάλαμα, όταν ρωτήθηκε αν θα παρευρεθεί στις Σπέτσες, ενώ την αντίθεση της ως προς την επιλογή του συγκεκριμένου τόπου, όπου δηλαδή διατηρεί εξοχική κατοικία ο Στέφανος Κασσελάκης, δημοσιοποίησε χθες με ανάρτηση της η βουλευτής Επικρατείας του κόμματος, Έλενα Ακρίτα.

Η ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα:

«Σπέτσες: επειδή διαβάζω διάφορα που με αφορούν. Και βέβαια θα μπορούσε η συνάντηση εργασίας να γίνει «εκτός Αθηνών» - αν και αυτό θα δυσκόλευε πολύ το έργο των συναδελφων δημοσιογράφων που παρακολουθούν τις συνεδριάσεις μας. Γιατί όμως στις Σπέτσες; Γιατί να μην πάμε σε περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές ή πλημμύρες; Καρδίτσα, Έβρο, Ρόδο, Εύβοια, Βόλο. Να γυρίσουμε τα χωριά, να μιλήσουμε με τους κατοίκους, να διαπιστώσουμε τί έχει (ή ΔΕΝ) έχει κάνει η κυβερνηση όλο αυτό τον καιρό. Και ταυτόχρονα να δουλέψουμε και να προγραμματίσουμε τις επόμενες κινήσεις του κόμματος μας. Αυτή είναι η γνώμη μου. Καλημέρα σε όλους!».
«Εσωκομματική νομιμοποίηση»

Αν και η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θεοδώρα Τζάκρη, είχε αρνηθεί την ύπαρξη αντιδράσεων εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, λέγοντας η ίδια πως «δεν υπήρξε καμία αντίδραση γιατί μίλησα με έναν προς έναν με όλους τους βουλευτές», εντούτοις η ανάρτηση της κυρίας Ακρίτα απηχεί «σε μεγάλο βαθμό» προβληματισμούς και ερωτηματικά πολλών μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. 
Ταυτόχρονα, βουλευτές του κόμματος θέτουν μεταξύ τους και επιμέρους ζητήματα προς επεξεργασία, όπως αυτό της «εσωκομματικής νομιμοποίησης» για τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, με δεδομένο ότι δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε και οι Γραμματείς του κόμματος.

Παράλληλα, έντονες τριβές μεταξύ των «νεοπροεδρικων» και της άλλοτε κραταιάς «προεδρικής φρουράς» προκαλούν και τα προς ολοκλήρωση συνεδριακά κείμενα, καθώς το βάθος του χρόνου, στο οποίο πρέπει να επεκταθεί η αυτοκριτική για τα πεπραγμενα του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει διάσταση απόψεων. Δηλαδή, εάν η αυτοκριτική θα πρέπει να φτάνει ως και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή στην τελευταία τετραετία και σε προοπτική δεκαετίας κατά την πτέρυγα των υποστηρικτών του κ. Κασσελάκη, με τα εσωκομματικά βέλη να βρίσκουν όλο και συχνότερα πλέον την περίοδο της ηγεσίας του Αλέξη Τσίπρα.

Απών ο Τσίπρας

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας δεν προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να μεταβεί στις Σπέτσες, καθώς δεν μετέχει ex officio σε οργανωτικού χαρακτήρα συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Και αυτό, γιατί οι πρώην Πρωθυπουργοί είθισται να ακολουθούν διακριτική, αλλά και διακριτή πορεία εντός των κομμάτων τους. Σε αυτό το πνεύμα, οι διαρροές περί ενδεχόμενης υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη στην Α’ Πειραιά, όπου είναι σήμερα Βουλευτής ο Αλέξης Τσίπρας λογίζονται ως «άνευ αντικειμένου», καθώς οι πρώην πρωθυπουργοί κατέρχονται στην εκλογική περιφέρεια της επιλογής τους και χωρίς σταυρό, λαμβάνοντας το σύνολο των ψήφων της επικράτειας και αφήνοντας ανεπηρέαστη την σταυροδοσία για τους υπόλοιπους υποψήφιους.

Σε κάθε περίπτωση, η γνωστοποίηση της πρόθεσης του Αλέξη Τσίπρα να μην παραστεί στις Σπέτσες πυροδότησε έναν νέο κύκλο συζητήσεων μεταξύ πολλών βουλετών χθες, ενώ δεν άφησε ασυγκίνητους και τους νέους ενοίκους της Κουμουνδούρου, καθώς η ιδέα της «πρωτοποριακής» συνεδρίασης αποκτά διαφορετική τροπή από τον αρχικό σχεδιασμό της.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πώς η Ελλάδα ευνοείται από την ανατροπή Άσαντ και τη φυγή των Ρώσων από τη Συρία

Ο αιμοσταγής δικτάτορας Άσαντ, ο οφθαλμίατρος με το... αγγελικό πρόσωπο, ανετράπη μόνο και μόνο με το... άγγιγμα του ανέμου και αφού εξασφάλισε την προστασία από τον Πούτιν, έφυγε ...

Γιατί οι πρόωρες εκλογές στη Γερμανία ενδιαφέρουν την Ελλάδα και το εγχώριο πολιτικό σκηνικό

Οι Γερμανοί πάνε σε εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου, καθώς ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, επικεφαλής του συνασπισμού "φανάρι", δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης και ως εκ τούτου, ακολούθησαν τα.....

Φόρτωση άρθρων...