Εν μέσω της ανακατωσούρας στο ΠΑΣΟΚ για την εκλογή του νέου αρχηγού και των... μαλλιοτραβηγμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση είναι ανήσυχη για όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, αλλά ταυτόχρονα και αισιόδοξη για την πορεία της οικονομίας.

Η κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2025, εμπνέει σιγουριά στις αγορές ότι η Ελλάδα συνεχίζει στην... πεπατημένη, προσαρμόζοντας τους στόχους στις ανάγκες των δημοσίων οικονομικών, των αγορών και της κοινωνίας. Ο νέος προϋπολογισμός είναι προσανατολισμένος προς την κατεύθυνση να... συγκινήσει τις αγορές, ώστε να συνεχίσουν τις αναβαθμίσεις του αξιόχρεου. Οι επενδύσεις θα αυξηθούν στα 14,3 δισ. ευρώ, τουρισμός και εξαγωγές θα διατηρήσουν την ανάπτυξη πάνω από το 2%, το δανειακό πρόγραμμα είναι της... πλάκας και το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να υποχωρεί.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Από την άλλη πλευρά, έρχονται σημαντικά μέτρα στήριξης για όλους, καθώς και παρεμβάσεις για μείωση φορολογίας, αλλά με ένταση της προσπάθειας κατά της φοροδιαφυγής, όπως και παρεμβάσεις για τη στεγαστική κρίση. Αναμφίβολα, λόγω των τελευταίων δεδομένων στη γεωπολιτική σκακιέρα, το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στις αρχές Δεκεμβρίου θα έχει σημαντικές αναθεωρήσεις. Ιδίως, αν έχουν ανοίξει οι πύλες της... κολάσεως στη Μέση Ανατολή.

Με πρωτογενές πλεόνασμα 2,4%-2,5% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος, μέτρα στήριξης 1,4 δισ. ευρώ, πακτωλό νέων κεφαλαίων από επενδύσεις και πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, δημόσιο χρέος κάτω από το 150% του ΑΕΠ και έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο 0,6% του ΑΕΠ, φαίνεται ότι διαμορφώνονται πολύ θετικές προϋποθέσεις για αναβαθμίσεις του αξιόχρεου. Αν δεν έχουμε θεαματικές ανατροπές, τότε, το 2026, η Ελλάδα θα βρίσκεται και πάλι σε επενδυτική βαθμίδα επιπέδου... Τσάμπιονς Λιγκ, δηλαδή κατηγορίας τουλάχιστον Α ή και ΑΑ.

Η σημερινή κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις ανοησίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατάφερε δια πυρός και σιδήρου εν μέσω της πανδημίας, της πολεμικής σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, της ενεργειακής κρίσης και της απειλής από την Τουρκία, να επιτύχει το καλύτερο δυνατό. Επανέφερε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, έλαβε όποιο μέτρο είναι οικονομικά ορθό προκειμένου να περιορίσει την ακρίβεια, ενίσχυσε το φιλο-επενδυτικό κλίμα και θωράκισε την άμυνα της χώρας. Επιπλέον, έδωσε αξία στα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών, κάτι που αποδεικνύεται από την έκρηξη της αξίας των τιμών των ακινήτων.

Όσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα προτάσσουν το επιχείρημα "να φύγει ο Μητσοτάκης", όσο δεν αντιλαμβάνονται το εύθραυστο περιβάλλον των τελευταίων 5 ετών και δεν κατανοούν για ποιον λόγο ολόκληρος ο πλανήτης κάνει λόγω για success story, τότε ας μην διαμαρτύρονται αν τα ποσοστά τους έχουν μπροστά το ψηφίο 1 στην καλύτερη των περιπτώσεων ή μονοψήφια ποσοστά. Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να πείσει ότι είναι έτοιμο για εξουσία, αλλά η κοινωνία μάλλον αδιαφορεί, ενώ το... θέαμα στον ΣΥΡΙΖΑ προσφέρεται μόνο για ψυχαγωγία, παρά για περαιτέρω πολιτική ανάλυση.

Με βάση ένα βασικό σενάριο εργασίας και αναγωγή της ατάκας Δούκα ότι "το 70% ζητά αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ", μπορούμε να πούμε ότι το 70% είναι απέναντι στην κυβέρνηση. Ναι, ισχύει. Αλλά από την άλλη, με την ίδια βάση, τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν φτάνουν καν το ποσοστό που συγκεντρώνει το κυβερνών κόμμα!

Επιπλέον, κανένα από τα σημερινά πολιτικά πρόσωπα που... ματώνουν για να γίνουν αρχηγοί σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για την ακρίβεια δεν είναι ούτε μία τρίχα από τα... φρύδια του! Αν είχαν τα μυαλά στη θέση τους, οι αντίπαλοι του, δεν θα αναλώνονταν στη μία και μοναδική πολιτική... μπούρδα "να φύγει ο Μητσοτάκης". Αυτό είναι και το δομικό πρόβλημα της αντιπολίτευσης. Τείνουμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι αυτά τα κόμματα βρίσκονται σε άλλο... πλανήτη και θα συνεχίσουν να αποτελούν τους "χρυσούς" χορηγούς του!