Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

Τα νέα επεισόδια στην Κεντροαριστερά και οι... χορηγίες στον Μητσοτάκη

Παρασκήνιο

Στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είχαμε χθες νέα... επεισόδια, τα οποία, σύμφωνα με κάποια εκδοχή, εντάσσονται στον νέο κύκλο... χορηγιών των δύο κομμάτων προς τον Μητσοτάκη!

Όποιος μιλάει για "την ανάγκη ευρύτερων ζυμώσεων στην κεντροαριστερά", αυτομάτως μπαίνει στο... μάτι του αρχηγού! Ο Κασσελάκης χθες απέπεμψε από τη θέση του επιστημονικού συνεργάτη τον Γιώργο Τσίπρα, ξάδελφο του Αλέξη, ο οποίος ήταν υποψήφιος στις Ευρωεκλογές και είχε υποστηρίξει τον Στέφανο στις εσωκομματικές! Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του για την ανάγκη να συνεννοηθούν οι δυνάμεις του κεντροαριστερού χώρου, μπας και υπάρξει έστω μια αχτίδα φωτός για να απειληθεί η κυριαρχία Μητσοτάκη!

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Η τακτική αυτή είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θεωρεί ότι αυτός είναι και κανένας άλλος! Η απόλυση του εξαδέλφου Τσίπρα είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί μήνυμα σε όσους "Προεδρικούς" παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ, (προσ)ευχόμενοι για την πτώση του Στέφανου και την επιστροφή του Αλέξη! Σειρά μετά τον Θεοχαρόπουλο και τον... ξάδελφο, έχουν ο Ραγκούσης και κάτι άλλα "ορφανά" και... εξουσιολάγνα "ρετάλια" που παρέμειναν μπας και πάρουν κανένα οφίτσιο. Γιατί η ελπίδα πεθαίνει τελευταία...

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις Ευρωεκλογές έχει εισέλθει σε μια φάση... εσωστρεφούς νευρικότητας. Ο αρχηγός του θεωρεί ότι πέτυχε τον σκοπό του να καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα στις Ευρωεκλογές, ασχέτως αν το ποσοστό του κινήθηκε χαμηλότερα από το χαμηλό των περυσινών εθνικών εκλογών. Παρηγοριά για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσε μέχρι και πριν λίγα εικοσιτετράωρα, η μεγάλη πτώση της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τις περυσινές εθνικές εκλογές, αλλά και η μη επίτευξη του στόχου για τις Ευρωεκλογές με ένα ποσοστό πέριξ του 33%. Όμως, το... παραμύθι αυτό δεν είναι αρκετό για να... καθησυχάσει όσους έχουν απομείνει στον ΣΥΡΙΖΑ και ποντάρουν για παράδειγμα σε μια ανατροπή των συσχετισμών με τον ερχομό του... Τεμπονέρα!

Από την άλλη πλευρά, ο... πονηρός Νίκος Παππάς, θέλει να ανοίξει το παιχνίδι της συνεργασίας με την προοπτική της εξουσίας, αμφισβητώντας εμμέσως τον Κασσελάκη, τον οποίο στήριξε στις εσωκομματικές. Οι κινήσεις Παππά για τις ζυμώσεις στον κεντροαριστερό χώρο είναι άνευ νοήματος και περιεχομένου, ενώ ισοδυναμούν με κινήσεις αμφισβήτησης του αρχηγού!

Όμως, τέτοια... όνειρα δεν μπορούν να γίνουν δεκτά από το ΠΑΣΟΚ, όπου χθες ο αρχηγός Νίκος Ανδρουλάκης, κάθισε στο ίδιο τραπέζι και τα είπε με τους συντρόφους, χωρίς ωστόσο, να μιλήσει για εσωκομματικές κάλπες, αν και αποδέχθηκε ότι έχει ευθύνες για το απογοητευτικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Όσο ο Ανδρουλάκης δεν θα μιλάει για κάλπες, τόσο θα εκνευρίζονται οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι και κυρίως ο Δήμαρχος Αθηναίων και επίδοξος δελφίνος, Χρυσόστομος Δούκας! Ο... Χρυσόστομος βιάζεται να γίνει αρχηγός στα 44 χρόνια του, αλλά θέλει να παραμείνει και Δήμαρχος Αθηναίων! Πήρε φόρα και αυτό δεν είναι καλό, από τη στιγμή μάλιστα, που ο Ανδρουλάκης φαίνεται ότι αθροίζει σημαντικές δυνάμεις και μπορεί να κάνει κάποιες "ασκήσεις" πυγμής, προχωρώντας σε προληπτικές διαγραφές!

Ακόμη και αν ο Ανδρουλάκης προχωρήσει σε εσωκομματικές εκλογές και τις χάσει από τον Δούκα, το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να βρεθεί σε ακόμη χειρότερη περιδίνηση. Ο Ανδρουλάκης πήρε ένα κόμμα από το 6% και το οδήγησε στο 13%. Αν υπάρξει ενδεχομένως ένας διάδοχος τύπου Δούκα ή Γερουλάνου ή Μανώλη Χριστοδουλάκη, είναι ζήτημα αν θα μπορέσει να πιάσει το ποσοστό του Τσίπρα στις περυσινές εκλογές, δηλαδή λίγο κάτω από το 18%. Με Ανδρουλάκη ή Δούκα στο ΠΑΣΟΚ και με Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, όποιος πιστεύει ότι πρόκειται να απειληθεί ο Μητσοτάκης, μάλλον πρέπει να κάνει μια... βουτιά στη θάλασσα κατά τις βραδινές ώρες!

Η εμμονή κάποιων στο ΠΑΣΟΚ να φύγει ως αποτυχημένος ο Ανδρουλάκης, αλλά και οι... παγίδες που στήνουν στον Κασσελάκη οι εναπομείναντες θύλακες του "Τσιπρισμού", δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα τα δύο κόμματα. Θα εξακολουθούν "να βράζουν στο ζουμί τους" και θα τρώνε τις σάρκες τους. Και όσο ο χρόνος θα κυλάει και τα πράγματα θα χειροτερεύουν, τόσο θα αποσύρεται η εμπιστοσύνη από κεντροαριστερούς "σωτήρες", που θα φιλοδοξούν να... σώσουν τη χώρα! Εν ολίγοις, αναμένεται να υπάρξει ένα τέλμα, καθώς πίσω από τους ακίνδυνους Κασσελάκη και Ανδρουλάκη, δεν υπάρχουν προσωπικότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να κοντράρουν στα ίσια τον Μητσοτάκη.

Οι ζυμώσεις στην κεντροαριστερά ως ζήτημα... ζωής και θανάτου "για το μέλλον της χώρας" αποτελούν ένα ψεύτικο περίβλημα όλων αυτών που κάποτε ήταν στην εξουσία και θέλουν να επιστρέψουν, θεωρώντας ότι ο λαός τους "χρωστάει", επειδή είναι σοσιαλιστές ή αριστεροί. Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να αρθρώσουν σύγχρονο και πειστικό λόγο, αλλά και η παντελής ανεπάρκεια των προσώπων να σταθούν έστω ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα από αυτό που βρίσκεται ο Μητσοτάκης με τη διεθνή ακτινοβολία που διαθέτει, συνιστούν μέγιστο πρόβλημα για την Κεντρο-Αριστερά.

Οι... παπάτζες των δύο αυτών κομμάτων ανήκουν σε άλλες εποχές και ο δήθεν "προοδευτισμός" δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά η τελευταία απόπειρα των "μαγαζιών" τους να πείσουν ότι με μια τέτοια... ταμπέλα, μπορούν να παρασύρουν το πόπολο! Αυτό που δεν έχουν καταλάβει στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν αποτελούν εναλλακτικές επιλογές γιατί έχουν κακοφορμίσει. Αποτελούν φθαρμένα προϊόντα που δεν έχουν ζήτηση. Μοιάζουν με τον μεθυσμένο που τρεκλίζει και όταν συναντάει τον τρελό, του λέει ότι αυτός θα σώσει τη χώρα, αν γίνει πρωθυπουργός!

Οι ιδέες, οι θεωρίες και οι παρόλες του αριστερού τόξου δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο. Αν τον ενδιέφεραν τότε θα τους έδιναν μεγαλύτερα ποσοστά και θα ψήφιζαν στις Ευρωεκλογές με τέτοιο τρόπο, ώστε να στείλουν το μήνυμα στον Μητσοτάκη ότι υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Η τεράστια αποχή και οι επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές, δεν αποτελούν μια απλή αποδοκιμασία στον Κασσελάκη ή στον Ανδρουλάκη. Συνιστούν μια απαξίωση του "προϊόντος" της Κεντροαριστεράς, η οποία, θέλει να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στα προνόμια της εξουσίας όχι με ένα πειστικό αφήγημα, αλλά με ψεύτικες υποσχέσεις και σλόγκαν κατά του Μητσοτάκη! Έτσι, δεν κατακτιέται η εξουσία.

Όσο οι σύντροφοι εντός ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα λένε... μπούρδες και θα... πετροβολάνε την εξουσία Μητσοτάκη, τόσο περισσότερο θα πιέζονται. Η εσωστρέφεια θα εντείνεται και τα κόμματα αυτά θα παραδίδονται στη φθορά του χρόνου! Γιατί όταν δεν πείθεις, τότε μένεις περισσότερο στα αζήτητα. Και όσο παραμένεις στα αζήτητα, όλοι σε όσους στο... φτύσιμο!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...