Απανωτές είναι οι συσκέψεις, τα πλάνα και οι εισηγήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου έτσι ώστε να καταστρωθεί ένα νέο σχέδιο ανακούφισης των χαμηλών οικονομικών στρωμάτων από τον οικονομικό εφιάλτη της ακρίβειας.
Οι εισηγήσεις είναι πολλές ο πρωθυπουργός όμως δεν έχει αποφασίσει καταλήξει ακόμη, αφού αυτό που επιθυμεί είναι οι όποιες νέες πρωτοβουλίες λάβει στην κατεύθυνση του περιορισμού των απωλειών των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης να έχουν και πολιτικό αντίκτυπο. Να επιχειρήσουν δηλαδή να αλλάξουν την πορεία των δημοσκοπικών δεικτών που αυτή την περίοδο δεν είναι ικανοποιητικοί για την Κυβέρνηση.
Εκτός όμως από την ανακοίνωση των νέων μέτρων ανακούφισης των χαμηλοτέρων στρωμάτων, το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να υπάρξει παράλληλα και ένα ισχυρό όσο και αποφασιστικό μήνυμα για την ΠΑΤΑΞΗ της αισχροκέρδειας στην αγορά, που πλήττει άμεσα και ευθέως τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Αφού μόνο οι επιβολές (ακόμη και μεγάλων) προστίμων, φαίνεται τελικά να μην αποθαρρύνουν τους ασύδοτους κερδοσκόπους…
@ Το ότι ο Ιβάν Σαββίδης έχει αποφασίσει να «ξεφορτωθεί» τα Μέσα Ενημέρωσης που κατέχει γιατί θεωρεί πως τελικά του δημιούργησαν τεράστια επιχειρηματική ζημιά εκτός από την δεδομένη οικονομική «αιμορραγία», θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο.
Εάν όμως επιλέξει να μεταβιβάσει την πλειοψηφία των ΜΜΕ που του ανήκουν, σε επιχειρηματίες που ΔΕΝ διαθέτουν οικονομικό προφίλ και αντοχές για την… χασούρα που απαιτούν τα ΑΚΡΩΣ ΖΗΜΙΟΓΟΝΑ ΜΜΕ του Σαββίδη, εύλογα η αγορά θα θεωρήσει μια τέτοια μεταβίβαση εταιρικών μεριδίων ως ΕΙΚΟΝΙΚΗ.
Με στόχο ο Ελληνορώσος επιχειρηματίας να κερδίσει χρόνο, μέχρι τουλάχιστον να ξεπερασθεί η «μπόρα» με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πάντως η πλευρά Σαββίδη διαψεύδει για ακόμη μια φορά πως έχει αποφασίσει να αποεπενδυσει από τα ΜΜΕ που κατέχει.
@ Μετά και την αποκάλυψη της νέας σφαγής Ουκρανών αμάχων στην Μπούτσα από Ρώσους στρατιωτικούς – κατσαπλιάδες θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξουν νέα σκληρά αντίποινα της Δύσης απέναντι στο καθεστώς Πούτιν.
Και ένα από αυτά θα είναι και η διεύρυνση της λίστας των Ρώσων Ολιγαρχών ή συνεργατών του βαθέως «συστήματος» του Πούτιν που δραστηριοποιούνται σε χώρες της Ευρώπης.
Για να δούμε εάν οι ανακοινώσεις, νέων ονομάτων φιλο-Ρώσων επιχειρηματιών που αναμένονται το αμέσως προσεχές διάστημα θα έχει και ελληνικό «ενδιαφέρον»…
@Πάντως η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει επιβάλλει καμία κύρωση σε Ρώσους ή Ελληνορώσους ολιγάρχες.
Είναι επίσης η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που η διείσδυση της Ρωσίας είναι στρατηγική και αφορά στον έλεγχο κρίσιμων δομών Μέσων Ενημέρωσης και μια σειρά επιχειρήσεων ζωτικής σημασίας.
Η ρωσική διείσδυση στην Ελλάδα σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες δεν περιορίζεται στην εκκλησία και στους πέντε μητροπολίτες που αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Μόσχας, ούτε στις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους που έχουν αλωθεί εδώ και δεκαετίες από τη ρωσική επιρροή με τη βοήθεια ολιγαρχών που χρηματοδοτούν το μεγαλεπήβολο σχέδιο με τον κωδικό «Ορθόδοξο Τόξο».
Η ρωσική επιρροή αφορά κόμματα, βουλευτές, επιχειρηματίες, αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών που πιστεύει ακόμη στο παραμύθι του ξανθού γένους που θα μας σώσει από τους Τούρκους.
Το μέγεθος της ρωσικής επιρροής ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα είναι αυτό που τρομάζει την κυβέρνηση και περιορίζει τις πρωτοβουλίες της.
@ Μεγάλη είναι η ανησυχία σε διπλωματικούς και στρατιωτικούς κύκλους της Δύσης προκαλεί η επικράτηση δύο φιλο-Ρωσικών κυβερνήσεων στο Νότιο τμήμα της Ευρώπης. Αναφερόμαστε στην τέταρτη επικράτηση του Όρμπαν στην Ουγγαρία , ο οποίος στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά την νέα εκλογική του νίκη, τα έβαλε εκτός από τον Σόρος και την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον… Ζελίνσκι.
Την ίδια στιγμή σε μεγάλη νίκη του Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξελίχθηκε η εκλογική διαδικασία για την προεδρία της Δημοκρατίας της Σερβίας αφού σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο Βούτσιτς εξασφάλισε δεύτερη θητεία λαμβάνοντας το 59,5%.
Στην βουλή θα εκπροσωπηθούν επίσης με 35 βουλευτές και τρία εθνικιστικά κόμματα (Nada, Dveri, Zavetnici) τα οποία έλαβαν αθροιστικά το 12,97% των ψήφων. Τα κόμματα αυτά θεωρούνται φιλορωσικά και κατά την προεκλογική περίοδο προέβαλαν αυτή τους την στάση σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Όλα αυτά δεν είναι καθόλου καλά «σημάδια» για την Νότιο Ευρώπη , αφού πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος, εφόσον ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχισθεί, να υπάρξει κίνδυνος «ανάφλεξης» και στα Βαλκάνια.
@ Φρένο στην κάθοδο του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές βάζει τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών.
Βάσει της τροπολογίας, η οποία είχε συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών Αρχών, οι καταδικασθέντες στερούνται το δικαίωμα του εκλέγειν για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ποινή τους.
Το χρονικό διάστημα της αποστέρησης του εκλογικού τους δικαιώματος υπολογίζεται από την επόμενη κιόλας ημέρα της αμετάκλητης καταδίκης τους. Μάλιστα, οι αρμόδιοι εισαγγελείς αναλαμβάνουν να ενημερώσουν τη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να διαγραφούν από τον εκλογικό κατάλογο όσοι στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν.
Ωστόσο, οι καταδικασθέντες διατηρούν το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι ως απλοί βουλευτές σε κάποιο κόμμα, στο οποίο, όμως, ο αρχηγός του δεν έχει καταδικαστική απόφαση στο ενεργητικό του.
Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών, επισήμαναν πως, βάσει Συντάγματος, δεν θα μπορούσε να απαγορευτεί στον οποιονδήποτε δεν έχει αμετάκλητα καταδικαστεί η συμμετοχή του στις εκλογές ως υποψήφιου βουλευτή.Με άλλα λόγια, τα καταδικασμένα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης μπορούν να είναι υποψήφια, δεν μπορούν ωστόσο να ηγηθούν κόμματος.
@ Άλμα 39%, στα 334,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατέγραψε της Δευτέρα η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Πρόκειται για μια από τις υψηλότερες τιμές των τελευταίων μηνών, εξέλιξη που ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα του μείγματος παραγωγής.
Συγκεκριμένα, αρνητικά επηρέασε τις τιμές στην Ελλάδα η μειωμένη παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που προβλέπεται σήμερα να καλύψουν το 21,6 % της ζήτησης, από 52,5% την Κυριακή. Το κενό καλύπτουν οι μονάδες φυσικού αερίου, που είναι οι ακριβότερες λόγω κόστους καυσίμου.
Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται οι τιμές και στη γειτονική Ιταλία (348,91 ευρώ ανά μεγαβατώρα) με την οποία είναι συνδεδεμένη η ελληνική αγορά και στην Ελβετία τα 349,39 ευρώ. Στη Γαλλία που αντιμετωπίζει στενότητα εφοδιασμού εξαιτίας αυξημένης ζήτησης λόγω κακοκαιρίας και μειωμένης παραγωγής από τα πυρηνικά η τιμή του ρεύματος φθάνει στα 551,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Δυστυχώς η κατάσταση στην αγορά ενέργειας δεν λέει να εκτονωθεί…