Στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου, προσκεκλημένος του Τούρκου συνθέτη, Ζουλφί Λιβανελί, για να παραστεί στην μεγάλη εκδήλωση στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη.
Το απόγευμα της Τρίτης, ο πρώην πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας στην προσφώνηση του κ. Ιμάμογλου ο οποίος είπε πως έχουν κοινή σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα, τόνισε ότι «πρέπει να δράσουμε για την προώθηση μιας ειρηνικής συνύπαρξης και σχέσεων καλής γειτονίας».
Πρόσθεσε ότι «πρέπει συνεργαστούμε σε διαφορετικά επίπεδα για την αντιμετώπιση αυτών των σημαντικών ζητημάτων, όπως οι πανδημίες, η κλιματική αλλαγή, η αύξηση των τιμών της ενέργειας, η μετανάστευση», υπογραμμίζοντας το σημαντικό ρόλο των μητροπολιτικών πόλεων σε αυτές τις προσπάθειες.
Ο πρώην πρωθυπουργός κατέληξε ότι πολιτικοί, τοπική αυτοδιοίκηση, επιχειρηματική κοινότητα, καλλιτέχνες και διανοούμενοι, ακαδημαϊκός κόσμος και μέλη της κοινωνίας των πολιτών «μπορούν να είναι οι πρωταγωνιστές για μια αλλαγή παραδείγματος που θα ωφελήσει την περιοχή μας, τις χώρες μας, τους λαούς μας».
Η δήλωση του κ. Παπανδρέου
«Αγαπητέ Εκρέμ,
Είμαι πολύ χαρούμενος που σε ξανασυναντώ, αυτή τη φορά στην Κωνσταντινούπολη. Αγωνιζόμαστε από κοινού για δημοκρατία, ισότητα, αλληλεγγύη, βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη και κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς.
Οι τεράστιες προκλήσεις στην περιοχή μας και στις χώρες μας, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με στενή συνεργασία.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε αυτήν την ανάγκη και να δράσουμε για την προώθηση μιας ειρηνικής συνύπαρξης και σχέσεων καλής γειτονίας.
Να συνεργαστούμε σε διαφορετικά επίπεδα για την αντιμετώπιση αυτών των σημαντικών ζητημάτων, όπως οι πανδημίες, η κλιματική αλλαγή, η αύξηση των τιμών της ενέργειας, η μετανάστευση.
Ο ρόλος των μητροπολιτικών πόλεων είναι πολύ σημαντικός σε αυτές τις προσπάθειες.
Οι πόλεις είναι από τη φύση τους εργαστήρια δημοκρατίας και συμμετοχής.
Πολιτικοί, τοπική αυτοδιοίκηση, επιχειρηματική κοινότητα, καλλιτέχνες και διανοούμενοι, ακαδημαϊκός κόσμος και μέλη της κοινωνίας των πολιτών μπορούν να είναι οι πρωταγωνιστές για μια αλλαγή παραδείγματος που θα ωφελήσει την περιοχή μας, τις χώρες μας, τους λαούς μας.
Την προηγούμενη φορά που συναντηθήκαμε συζητήσαμε επίσης τη σημασία της Ολυμπιακής Εκεχειρίας στην προώθηση της ειρηνικής κουλτούρας και των Ολυμπιακών αξιών στον κόσμο. Έτσι θεώρησα σκόπιμο να σας φέρω ένα ιδιαίτερο δώρο.
Ένα βιβλίο για την ειρήνη και τον αθλητισμό που ελπίζω ότι θα σας εμπνεύσει στις μελλοντικές σας προσπάθειες - ευχαριστώ πολύ για τη ζεστή φιλοξενία σου».