Πέμπτη
21 Νοεμβρίου 2024

Τα σενάρια για τις αγορές με φόντο τις Εκλογές στις ΗΠΑ και την... κόλαση της Μέσης Ανατολής

Παρασκήνιο

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή εξακολουθεί να παραμένει... ελεγχόμενα τεταμένη, ενώ την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι πιθανότητες να εκλεγεί Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ο Ντόναλντ Τραμπ, δημιουργώντας μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κινείται κοντά στο ιστορικό υψηλό του, κάτι που αυξάνει τα περιθώρια για απότομη πτώση, εάν κάτι στραβώσει στο διεθνές περιβάλλον. Τα σενάρια των αναλυτών δίνουν και παίρνουν για την επόμενη μέρα και είναι σίγουρο ότι θα ξεκαθαρίσουν πολλά κατά το χρονικό διάστημα από τις 5 Νοεμβρίου, οπότε έχουμε τις εκλογές στις ΗΠΑ και έως τον Ιανουάριο, οπότε θα αναλάβει ο νέος πρόεδρος τα καθήκοντα του. 

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης 

Προς το παρόν φαίνεται ότι οι αγορές ποντάρουν σε ένα θετικό σενάριο, το οποίο προβλέπει την εξουδετέρωση και της Χεσμπολάχ από το Ισραήλ, χωρίς να υπάρξει εμπλοκή με το Ιράν. Για τον λόγο αυτό βλέπουμε το πετρέλαιο να κινείται στα επίπεδα των 75 δολαρίων το βαρέλι, που θεωρείται μια... λογική τιμή, η οποία δεν ενσωματώνει κάποιους ακραίους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Σε περίπτωση εκλογής της Χάρις στο αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ, θα συνεχιστεί η στήριξη προς τον Νετανιάχου στις επιχειρήσεις που διεξάγει ο ισραηλινός στρατός, χωρίς να υπάρξει εμπλοκή στο Ιράν, ενώ στο τραπέζι θα τεθεί πιο αποφασιστικά και το θέμα της εκεχειρίας στη Γάζα, αλλά και στον Λίβανο. Το κακό σενάριο προβλέπει όμως, ότι ακόμη και μετά από μια εκλογή της Κάμαλα Χάρις, ο Νετανιάχου δεν θα ησυχάσει αν δεν κάνει ζημιά στο Ιράν, με το τελευταίο να απαντά όμως στις επιθέσεις του Τελ Αβίβ.

Από την άλλη πλευρά, μια πιθανή εκλογή του Τραμπ, μπορεί να οδηγήσει σε στήριξη προς το Ισραήλ για να... ξεκαθαρίσει την κατάσταση στο Ιράν. Ταυτόχρονα, ο Τραμπ θα επιδιώξει να πιέσει τον Ζελένσκι στην Ουκρανία να συνθηκολογήσει με τους Ρώσους, αλλά, δεν θα διαστάσει να κηρύξει οικονομικό-εμπορικό πόλεμο στην Κίνα, κάνοντας τα πράγματα ακόμη περισσότερο... μαντάρα! Σε κάθε περίπτωση, τα όρια που θα θέσει ή θα κινηθεί ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, όποιος και αν είναι αυτός, θα καθορίσουν την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και των αγορών.

Εξάλλου, σήμερα αρχίζουν οι εργασίες της κοινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας και έτσι το επίκεντρο των οικονομικών εξελίξεων θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον. Απομονώνοντας το οικονομικό σκέλος, το ΔΝΤ προβλέπει ανάκαμψη στις ΗΠΑ, αλλά πίεση σε Ευρωζώνη και Κίνα. 

Η επισήμανση των γεωπολιτικών κινδύνων είναι δεδομένη, οι ΗΠΑ θέτουν τους δικούς τους όρους στο Ισραήλ για να μην... ανατιναχθούν οι αγορές, ενώ στη Ρωσία ο Πούτιν προσπαθεί να βγει από την απομόνωση, δηλώνοντας ηχηρό παρών στη συνάντηση των ηγετών της ζώνης BRICS.

Η Δύση παραμένει αποφασισμένη να στηρίξει μέχρις εσχάτων τον Ζελένσκι για να έχει πιο ενισχυμένη θέση όταν κάποια στιγμή θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, για να υπάρξει συνθηκολόγηση. Το ίδιο ισχύει και για το Ισραήλ, υπό την προϋπόθεση ότι θα αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση που έχει ξεσπάσει στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και στο νότιο Λίβανο. 

Σε κάθε περίπτωση, το πολύ καλό σενάριο για τις αγορές θέλει εκλογή της Κάμαλα Χάρις, κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, πλήρη εξουδετέρωση της Χαμάς και της Χεσμπολάχ από το Ισραήλ, χωρίς όμως να υπάρξει επίθεση στο έδαφος του Ιράν. Το κακό σενάριο περιλαμβάνει την εκλογή Τραμπ, κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, αλλά με ωφελημένο τον Πούτιν και ταυτόχρονα ανοικτό πόλεμο του Ισραήλ με το Ιράν.

Με βάση τα παραπάνω, αν επιβεβαιωθεί το καλό σενάριο, τότε δεν θα μπούμε σε περιπέτειες με τις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται και η πορεία των επιτοκίων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα συνεχίσει να είναι πτωτική. 

Με ένα πολύ κακό σενάριο πρέπει να περιμένουμε εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και αν ο χειμώνας είναι πολύ βαρύς, τότε θα δοκιμαστούν οι αντοχές μας, λόγω ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου και κατ΄ επέκτασιν του ρεύματος. Εξάλλου, χθες είχαμε τη δημοσιοποίηση έκθεσης από την αμερικανική Goldman Sachs, όπου αναφέρεται ότι σε περίπτωση επικράτησης του Τραμπ, το ευρώ μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και 10% έναντι του δολαρίου!

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση του για τις προοπτικές των οικονομικών των κρατών, αναφέρει στη γενική εκτίμηση ότι έχουν κερδίσει τη μάχη με τον πληθωρισμό, αλλά υπάρχουν ακόμη πληθωριστικές προσδοκίες, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών στις υπηρεσίες. 

Ωστόσο, αυτό που επισημαίνει το ΔΝΤ είναι ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα για να ηρεμήσουν οι γεωπολιτικές εντάσεις σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, οι οποίες συνεχίζουν να απειλούν με νέες κρίσεις την παγκόσμια οικονομία. 

Αν το κουβάρι φαίνεται τόσο μπλεγμένο, τότε ας έχουμε υπομονή για να δούμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες, προς τα πού πάμε. Κάποια στιγμή θα... ξεμπλεχτεί. Όμως, μπορεί να μας έρθει καμιά... ξώφαλτση από το... πουθενά και να τρέχουμε! Αυτό δεν μπορούμε να το δούμε τώρα, αλλά μπορούμε να δώσουμε αυξημένες πιθανότητες να μας συμβεί...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τα επόμενα βήματα του Σαμαρά μετά τη διαγραφή - Το ταξίδι στις ΗΠΑ και τα δημοσκοπικά μηνύματα

«Εμπρός και πάλι για δεξιά μεγάλη»! Ό εστίν μεθερμηνευόμενον, σύμφωνα με συνομιλητή από τους στενότερους και εγκυρότερους (και με δεσμούς εκτός πολιτικής με τον πρώην πρωθυπουργό) ...

Με ποιον τρόπο ο Μητσοτάκης θα βγάλει «νοκ άουτ» επικοινωνιακά τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Η διαγραφή του Σαμαρά με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας, ανοίγει τη συζήτηση για τη στρατηγική και την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει από δω και...

Διαγραφή Σαμαρά: "Επηρεάζει και βουλευτές και την κοινωνία" δηλώνει ο διευθυντής του γραφείου του

Σφοδρή επίθεση κατά του Μεγάρου Μαξίμου εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς, μέσω του διευθυντή του γραφείου Τύπου του, Νίκου Τσιούτσια ο οποίος μίλησε στην εκπομπή του Mega «Εξελίξεις τώρ...

Φόρτωση άρθρων...