Τρίτη
01 Οκτωβρίου 2024

Τα σενάρια της επόμενης μέρας για ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τη συγκρότηση αντι-μητσοτακικού μπλοκ

Παρασκήνιο

Λίγα εικοσιτετράωρα απέμειναν για τον α΄ γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ και είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα για τους διεκδικητές του β΄ γύρου και τον τελικό νικητή.

Ο Ανδρουλάκης φαίνεται ότι έχει προβάδισμα για να είναι στον δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον Δούκα και δευτερευόντως τη Διαμαντοπούλου και τον Γερουλάνο, σύμφωνα με τη χθεσινή δημοσκόπηση της Opinion Poll. Αν εκλεγεί αρχηγός ο Ανδρουλάκης, τον οποίο προτιμούν στο ΠΑΣΟΚ οι λιγότεροι, αλλά οι περισσότεροι θέλουν άλλον, τότε ο Μητσοτάκης θα βαδίσει στην... πεπατημένη, επιχειρώντας να αποσπάσει κεντροαριστερό κοινό το οποίο είχε το 2023, αλλά τώρα βρίσκεται στην... αποχή.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Αν εκλεγεί αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης, τότε η προσέγγιση με τον Ανδρουλάκη θα είναι προβληματική, ενώ δεν θα είναι εύκολη και η προσέγγιση με τη Νέα Αριστερά. Αν εκλεγεί αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ο Φάμελλος, τότε θα υπάρξουν κάποιες κινήσεις προσέγγισης με τον Ανδρουλάκη, ώστε να συγκροτηθεί ένα αντι-μητσοτακικό μπλοκ στις εκλογές του 2027, ωστόσο, οι κεντροαριστεροί που θα φύγουν ίσως είναι περισσότεροι από τους αριστερούς που θα επιστρέψουν στο κόμμα του "πράσινου ήλιου".

Ενδεχόμενη εκλογή Δούκα στο ΠΑΣΟΚ με αρχηγό στον ΣΥΡΙΖΑ ή τον Κασσελάκη ή τον Φάμελλο θα διευκολύνει σε κάποιο βαθμό τις διεργασίες για να έρθουν οι δύο χώροι κοντά, αλλά μια τέτοια συνεργασία, μπορεί να... διώξει αρκετό κόσμο του κεντροαριστερού χώρου που στις εκλογές θα προτιμήσουν Γερουλάνο και Διαμαντοπούλου. Άρα, ο Δούκας με τον Φάμελλο θα αθροίσουν δυνάμεις κάνοντας και ανοίγματα προς τη Νέα Αριστερά, αλλά θα χάσουν και κόσμο, ενώ το ενδεχόμενο συνεργασίας Δούκα-Κασσελάκη πάσχει σε πολλά επίπεδα και θα αποδυναμώσει μια τέτοια συνεργασία, καθώς θα κλείσει τον δρόμο της προσέγγισης με τη Νέα Αριστερά.

Το σενάριο εκλογής της Άννας Διαμαντοπούλου στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ βασίζεται στην παραδοχή ότι πολλοί καντροαριστεροί που ψήφισαν τον Μητσοτάκη θα επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ και ως εκ τούτου η Νέα Δημοκρατία πρέπει να μετατοπιστεί ολίγον πιο δεξιά για να αποσπάσει ψηφοφόρους από Ελληνική Λύση, Νίκη και Φωνή Λογικής. Όμως, η εκλογή Διαμαντοπούλου έχει ένα θέμα σε σχέση με την απουσία της από τη Βουλή, αλλά και το ενδεχόμενο να σηματοδοτήσει μετατοπίσεις των Αριστερών του ΠΑΣΟΚ προς άλλες... πολιτείες.

Ενδεχόμενη εκλογή Γερουλάνου θα μπορούσε να συσπειρώσεις κάποιους κεντροαριστερούς, αλλά όχι και αντίστοιχο αριθμό αριστερών που σήμερα βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ και βλέπουν ότι το καράβι... μπάζει. Επιπλέον, ένα πρόσωπο σαν τον Γερουλάνο δεν θα ήταν και τόσο... ελκυστικό για να γίνουν συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ αν εκλεγεί αρχηγός ο Κασσελάκης, ενώ οι προϋποθέσεις ίσως είναι λίγο καλύτερες αν εκλεγεί ο Φάμελλος.

Από την άλλη πλευρά, στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σημειωθεί ότι ενδεχόμενη εκλογή του "έκπτωτου", θα οδηγήσει τους "Φαμελλικούς" σε άλλα μονοπάτια. Θα φτιάξουν δικό τους κόμμα παίρνοντας και τα τελευταία στελέχη της εποχής Τσίπρα; Θα μετατοπιστούν προς τη Νέα Αριστερά; Θα βάλουν λυτούς και δεμένους για να επιδιώξουν επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ μέσω Δούκα; Αν είναι αρχηγός ο Ανδρουλάκης, θα μπορούν να έχουν χώρο στο ΠΑΣΟΚ; Άρα, αν επικρατήσει ο Κασσελάκης και φύγουν οι άλλοι προς το ΠΑΣΟΚ, τότε είναι αδύνατον ο Κασσελάκης να συνταχθεί με το ΠΑΣΟΚ, είτε έχει στο τιμόνι τον Ανδρουλάκη, είτε τον Δούκα. Για Γερουλάνο και Διαμαντοπούλου, οι πιθανότητες είναι ακόμη λιγότερες έως και μηδαμινές, σε σχέση με το ένα σενάριο που θέλει αρχηγό τον Κασσελάκη ή το άλλο, που θέλει τον Φάμελλο.

Με αρχηγό τον Κασσελάκη ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε νέα διάσπαση και αν αυτοί που θα φύγουν συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά, τότε ο "έκπτωτος" δεν θα μπορεί να συζητήσει με το ΠΑΣΟΚ, είτε με Ανδρουλάκη, είτε με Δούκα. Το κακό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι βρίσκεται σε συνεχή πτωτική πορεία, έχοντας υποχωρήσει στην πέμπτη θέση.

Τελικώς, η επόμενη μέρα, ανεξαρτήτως αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ θα έχει περισσότερους... πονοκεφάλους για τους αρχηγούς των δύο κομμάτων. Αν ο Μητσοτάκης ενισχύσει την εικόνα της Νέας Δημοκρατίας ανακτώντας σταθερά κάποιες από τις χαμένες δυνάμεις, τότε το πρόβλημα για ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μεγαλύτερο.

Ο πρωθυπουργός έχει μπροστά του τρία χρόνια έως τις εκλογές για να επιδείξει πιο αποτελεσματικό έργο, ενώ συγκεντρώνει και πολλές από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να ξαναμαζέψει κόσμο, ο οποίος... σκόρπισε προς τα δεξιά και προς την αποχή και πολύ λιγότερο προς το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ θα έχει το άγχος να ξαναμαζέψει κόσμο από... δεξιά και αριστερά, αλλά όσο δεν θα αποτελεί πειστική εναλλακτική πρόταση εξουσίας "θα βράζει στο ζουμί του" και θα βυθίζεται στην εσωστρέφεια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε θα διασπαστεί εκ νέου, είτε θα αποτελέσει το πρώτο κόμμα στη μεταπολίτευση που ενώ στις εκλογές κέρδισε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο τέλος της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας θα υποχωρήσει σε ποσοστά λίγο παραπάνω από το ιστορικό χαμηλό του.

Τελικώς, ίσως είναι πιο περίπλοκη και απείρως πιο δύσκολη η συγκρότηση αντι-μητσοτακικού μπλοκ από αυτούς που νομίζουν ότι μπορούν να αποτελέσουν το αντίπαλο δέος του Κυριάκου, κάνοντας όνειρα ακόμη και για... αυτοδυναμία το 2027!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γερουλάνος: Ο Ανδρουλάκης ξέρει πως είμαι ο μόνος που μπορεί να τον κερδίσει και γι’ αυτό μου επιτίθεται

Ο Παύλος Γερουλάνος ανέβασε τους τόνους λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και επιτέθηκε στον Νίκο Αδρουλάκη και την Άννα Διαμαντοπούλου. Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Παύλ...

Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη σε Καραμανλή και Σαμαρά – Η σημασία της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία πρωτοβουλία που συνιστά κίνηση ενότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκη...

Φόρτωση άρθρων...