Την ίδια στιγμή που ο Τσίπρας «στήνει»… αγανακτισμένους επιχειρηματίες όπως συνέβη χθες στα Χανιά (δες εδώ), σκηνικά τα οποία δεν πείθουν ούτε και τους πιο φανατικούς ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ ο Μητσοτάκης κλείνει το ένα σημαντικό deal μετά το άλλο.
Έτσι την σημαντική εμπορική και επενδυτική σχέση που έχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με την Ελλάδα ενίσχυσαν ο Σεΐχης Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, Πρίγκηπας Διάδοχος του Άμπου Ντάμπι και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την χθεσινή τους συνάντηση. Συμφώνησαν να θεσπίσουν μια Επενδυτική Πρωτοβουλία €4 δισ. για τη διευκόλυνση επενδύσεων στην ελληνική οικονομία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των νέων μορφών ενέργειας, της υγειονομικής περίθαλψης, των φαρμάκων, των τροφίμων, της γεωργίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας.
@Παράλληλα σε πραγματικό εφιάλτη εξελίσσεται πλέον για τον Τσίπρα το 180.000 (αριθμός ψηφοφόρων) που συγκέντρωσε το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρουλάκης κατά την Κυριακάτικη εσωκομματική διαδικασία. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει πλέον ξεκάθαρα δυναμική ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ η οποία δεν μπορεί να ανακοπεί πολιτικά- εκτός και εάν ο Ανδρουλάκης διαπράξει κάποιο «χοντρό» λάθος. Που δεν το βλέπουμε κρίνοντας την μέχρι στιγμής, πολιτική του στρατηγική…
@ Όλοι εμφανίζονται ως κερδισμένοι στην υπόθεση εξαγοράς του 30% του ΕΛΛΑΚΤΟΡΑ που κατείχαν οι Μπακοκαϋμενάκηδες από την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Καταρχήν οι δύο εφοπλιστές εκ Τριπόλεως που κατέγραψαν κέρδη στην αρχική τουw επένδυση άνω του 50%. Κερδισμένη είναι και η πλευρά των Ολλανδών που τους… ξεφορτώθηκε, και μπορούν πλέον απερίσπαστοι να προχωρήσουν στην υλοποίηση του επιχειρηματικού τους πλάνου μέσω του ΕΛΛΑΚΤΟΡΑ. Υπάρχουν βεβαίως και κάποιοι που επιμένουν πως ο πιο μεγάλος κερδισμένος είναι ο Τζίγκερ Βαρδινογιάννης, που απέκτησε το «πετράδι του στέμματος» την ΑΝΕΜΟΣ με αποτέλεσμα πλέον να θεωρείτε ο πιο ισχυρός «παίκτης» στις ΑΠΕ.
@ Το ενδιαφέρον τώρα εστιάζετε στο τι θα πράξουν οι Μπάκος και Καυμενακης σε επιχειρηματικό επίπεδο μετά και την επιπλέον ρευστότητα που διαθέτουν και λόγω της πώλησης του ποσοστού τους στην οικογένεια Βαρδινογιάννη. Παράλληλα το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους για την εξαγορά σειρά Μέσων Ενημέρωσης, με πρώτο και καλύτερο το OPEN του Ιβάν Σαββίδη. Εκεί όπου οι φήμες επιμένουν πως μετά το deal της περασμένης Παρασκευής ξεκίνησε νέος γύρος επαφών, με κλιμάκιο μάλιστα ορκωτών λογιστών να εξετάζει εκ νέου τα οικονομικά δεδομένα του OPEN αλλά και του ethnos.gr καθώς και της imerisia.gr.
@ Η Κυβέρνηση έχει ήδη στα χέρια της, και προς… αξιοποίηση, το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για τα υπερέσοδα που κατέγραψαν οι ενεργειακές εταιρείες τον τελευταίο χρόνο.
Η ΡΑΕ προσδιορίζει το μεικτό περιθώριο του κέρδους των ηλεκτροπαραγωγών στα 930 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 730 εκατ. αφορούσαν στη ΔΕΗ, 157 εκατ. τις ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρισμού και 40 εκατ. τους παραγωγούς ΑΠΕ που συμμετέχουν ελεύθερα στην αγορά χωρίς ενίσχυση. Από το συνολικό ποσό, αφαιρείται η εκπτωτική πολιτική της ΔΕΗ (άνω των 300 εκατ. ευρώ) δηλαδή το συνολικό ύψος των υπερεσόδων διαμορφώνεται στα 600 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι ο έλεγχος της ΡΑΕ αφορά όλο το διάστημα που διαρκεί η ενεργειακή κρίση δηλαδή από τον περασμένο Οκτώβριο του 2021 μέχρι και τον Μάρτιο του 2022, περίοδο κατά την οποία καταγράφηκε η σημαντική αύξηση των χρηματιστηριακών τιμών του φυσικού αέριου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα στη συνέχεια να εκτιναχθούν και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος «με απόλυτο σεβασμό στα πορίσματα της Ρ.Α.Ε. θα επιβάλουμε ένα έκτακτο τέλος, ουσιαστικά ένα μέρισμα αλληλεγγύης των παραγωγών ενέργειας. Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία πρέπει να βάλουν κι αυτοί το χέρι στην τσέπη», εξηγώντας πως η κάλυψη του κόστους θα γίνει από τρεις πηγές: τον κρατικό προϋπολογισμό, τα έσοδα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ταμείο ρύπων) και τα έσοδα από αυτό το έκτακτο τέλος.
@ Η έκρηξη του πληθωρισμού οδήγησε σε... προσγείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο, ο οποίος από τις 112 μονάδες τον Φεβρουάριο, υποχώρησε στις 105 μονάδες. Σημειώνεται ότι πτώση κάτω από τις 100 μονάδες ισοδυναμεί με ύφεση στην οικονομία. Τα πάντα εξελίχθηκαν αρνητικά τον προηγούμενο μήνα. Οι προσδοκίες των επιχειρηματιών σε βιομηχανία, εμπόριο και υπηρεσίες έγιναν ακόμη πιο αρνητικές, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη χειροτέρευσε. Μέσα σε ένα περιβάλλον "φουσκωμένων" λογαριασμών και κύματος ακρίβειας, τα περισσότερα νοικοκυριά προβλέπουν ότι δεν θα αποταμιεύσουν ούτε ένα... σεντ, ενώ αντίθετα οι περισσότεροι θεωρούν ότι μάλλον θα βγάλουν από τα λίγα... έτοιμα που τους έχουν απομείνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Αναμφίβολα, ο πόλεμος αποτελεί αυτή τη στιγμή τη γενεσιουργό αιτία αυτής της τραγικής κατάστασης. Ωστόσο, τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίοι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και περιμένουν από την κυβέρνηση να ρίξει μια σανίδα σωτηρίας.
@ Ακριβώς αυτό, η ανησυχία για την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, καταγράφεται και στο μηνιαίο βαρόμετρο της GPO που δημοσιοποίησε χθες η ιστοσελίδα powergame.gr.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, πως για μεγάλο ποσοστό της κοινής γνώμης οι επιπτώσεις της Ρώσο – Ουκρανικής σύγκρουσης ΔΕΝ αποτελούν την βασική γενεσιουργό αιτία της ενεργειακής κρίσης που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά, ούτε επαρκούν για να ερμηνεύσουν τις ασφυκτικές πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται στο σύνολο της οικονομίας. Συγκεκριμένα το 60,9% πιστεύει ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος οφείλονται κυρίως στην αυξημένη ρήτρα αναπροσαρμογής που έχουν επιβάλλει οι εταιρίες ενέργειας, το 13,3% θεωρεί τις ενέργειες του προέδρου Πούτιν ως τον καθοριστικότερο παράγοντα ενώ το 24,5% απαντά αυθόρμητα ότι ευθύνονται εξίσου και οι δυο παράμετροι.
Παράλληλα στο ζήτημα του κατώτατου μισθού επτά στους δέκα πολίτες κρίνουν ως ανεπαρκή την αύξηση των €50, που δόθηκε καθώς αντίστοιχο ποσοστό (68%) θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει σε μεγαλύτερη και γενναιότερη αύξηση. Αντίθετα το 29,6% φαίνεται να έχει πεισθεί ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο στο συγκεκριμένο ζήτημα την δεδομένη στιγμή.
Συνολικά τα μέτρα και οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της ακρίβειας εξακολουθούν να κρίνονται ως ανεπαρκή από τους πολίτες σε ποσοστό 77% οι οποίοι θα συνεχίσουν να πιέζουν την κυβέρνηση για ουσιαστικότερες και αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις στο οικονομικό πεδίο.
Πάντως στους διαχρονικούς δείκτες του Βαρόμετρου που σχετίζονται με τον βαθμό αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα των πολιτών σε προσωπικό επίπεδο αλλά και την συνολική πορεία της οικονομίας, μετά το τρομακτικό κύμα απαισιοδοξίας που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο με την έναρξη του πολέμου, οι αρνητικές προβλέψεις παραμένουν μεν υψηλές σε ποσοστά πάνω από 60%, αισθητά μειωμένες όμως σε σχέση με το προηγούμενο δίμηνο.
@ Xρονοδιάγραμμα για τον διαγωνισμό της νέας παραχώρησης της Αττική Οδού προβλέπει το Αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan – APD) του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ την ίδια στιγμή σε αναμονή βρίσκονται άλλες κρίσιμες αποκρατικοποιήσεις, όπως η πώληση του 30% του ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος».
Ειδικότερα, για την νέα 25ετή παραχώρηση της Αττικού Οδού προβλέπεται ότι μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους θα έχουν επιλεχθεί οι υποψήφιοι που θα περάσουν στη β΄ φάση του διαγωνισμού, ώστε αυτή να ξεκινήσει μέσα στο τρίτο τρίμηνο.
Για την Εγνατία Οδό, αναμένεται η υποβολή τελικών συμβατικών κείμενων από τον επενδυτή, η έγκριση της σύμβασης παραχώρησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η έκδοση ΚΥΑ για αναπροσαρμογή διοδίων και η υπογραφή της σύμβασης από τη Βουλή.
Μια άλλη σημαντική αποκρατικοποίηση, η οποία όμως παραμένει στον «πάγο» από τότε που ξέσπασε η πανδημική κρίση, είναι αυτή της πώλησης του 30% του ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος». Η διαδικασία είχε περάσει στη φάση των δεσμευτικών προσφορών με τη συμμετοχή εννέα επενδυτικών σχημάτων, αλλά σταμάτησε με απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ στις αρχές του 2020.
Το ΤΑΙΠΕΔ εξακολουθεί να εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για την αξιοποίηση του 24,02% των μετοχών της ΕΥΑΘ και του 11,3% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ που κατέχει.
Εναλλακτικά σενάρια εξετάζονται και για την ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής με την Italgas για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, αναμένεται μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2022.
Σε ό,τι αφορά τα λιμάνια και τις μαρίνες που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ,μικρή παράταση φαίνεται ότι παίρνει η προβλεπόμενη κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για τον λιμένα Αλεξανδρούπολης, αφού οι προσφορές θα κατατεθούν εντός του δεύτερου τριμήνου, δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα αναμένεται και η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τον λιμένα Ηγουμενίτσας. Για το λιμένα Ηρακλείου η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών αναμένεται μέσα στο τέταρτο τρίμηνο.
Παράλληλα, το Ταμείο προετοιμάζει πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και εξετάζεται ο τρόπος αξιοποίησης (πώληση ή υπο-παραχώρηση λιμενικής δραστηριότητας) για τον Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις