Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Τεμπονέρας: Να κάνουμε έγκαιρα αυτό που συνέβη στη Γαλλία με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο

Παρασκήνιο

Για την επιθυμία συγκρότησης του «κοινού χώρου διαλόγου» μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Τεμπονέρας.

«Είναι μια πρωτοβουλία που έχουμε πάρει στα πλαίσια μιας συζήτησης, η οποία έχει ανοίξει την επομένη των ευρωεκλογών και μιλάει για έναν κοινό συντονισμό, ένα forum διαλόγου των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων με συμμετοχή των υφιστάμενων κομμάτων που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο που συζητούν και καταλήγουν στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας, σε μια συνθήκη όπου μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες εκλογικής και πολιτικής συμπόρευσης, διατηρώντας πάντα την οργανωτική, πολιτική και ιδεολογική τους αυτοτέλεια. Μιλάμε, δηλαδή, για μια προγραμματική συμφωνία και περιγράφουμε περίπου να κάνουμε έγκαιρα αυτό που συνέβη στη Γαλλία με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Υπάρχει το παράδειγμα του Ενιαίου Συνασπισμού ή του ΣΥΡΙΖΑ το 2012, όταν και τα 13 κόμματα τότε υπό τη μορφή συνασπισμού κατέβηκαν ως ενιαίο κόμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση ποιος θα είναι ο αρχηγός του νέου κόμματος, απάντησε: «Αυτό είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας, εφόσον καταλήξουμε σε μια τέτοια συνθήκη εκλογικής και πολιτικής συμπόρευσης με ανοιχτές δημόσιες διαδικασίες με όρους κοινωνίας μπορεί να προκύψει και ηγετική ομάδα αλλά και ο εκάστοτε ηγέτης».

Ερωτηθείς αν ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάποιον ρόλο σε αυτό το νέο σκηνικό, απάντησε: «Δεν θα ερμηνεύσω τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας δια της παρουσίας του και της προσφοράς του έχει κερδίσει τη δυνατότητα να επιλέγει εκείνος το ρόλο και την παρέμβαση την οποία θα έχει κάθε φορά. Χαίρομαι, όμως, που κινείται ακριβώς με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις τους σε αυτή τη λογική, λέγοντας ότι τα κόμματα του προοδευτικού χώρου πρέπει να πάνε μαζί και ότι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, όπως συνέβη και στη Γαλλία είναι ένα παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουμε και στη χώρα μας».

Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, είπε: «Πριν έναν χρόνο είχα δημόσια τοποθετηθεί, πριν γίνει η προεδρική εκλογή στον ΣΥΡΙΖΑ, για την ανάγκη να προηγηθεί ένα συνέδριο και μετά να ακολουθήσει η προεδρική εκλογή. Τότε έλεγα ότι θα πρέπει να δούμε όχι τα πρόσωπα αλλά να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να δούμε την πολιτική πλατφόρμα και να βγάλουμε συμπεράσματα. Και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να κάνει το ίδιο λάθος, χωρίς δηλαδή να γίνει μια αυτοκριτική, χωρίς να απαντήσει στο ερώτημα ποιες είναι οι πολιτικές της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας γιατί συμβαίνει το παράδοξο πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ να μετακινούνται με τόση μεγάλη ευκολία σε κυβερνητικές θέσεις μιας δεξιάς κυβέρνησης. Αν δεν αναλυθούν οι λόγοι αυτοί και μπούμε σε μια διαδικασία εκλογής προσώπων φοβάμαι ότι θα πάμε σε μια πασαρέλα η οποία δεν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και εκεί θα επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος».

Στην ερώτηση αν θα πρέπει να κάνει αυτοκριτική η Νέα Αριστερά που διέσπασε το ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Ήμουν από εκείνους που έδωσα μάχη, προκειμένου να αποτρέψω τη διάσπαση άρα προφανώς έχω ήδη τοποθετηθεί λέγοντας ότι δεν ήταν μια ορθή επιλογή και ότι η μάχη θα έπρεπε να δοθεί εντός ΣΥΡΙΖΑ. Η εκτίμηση αυτή δικαιώθηκε και από το εκλογικό αποτέλεσμα...».

Διονύσης Τεμπονέρας: Νομίζω ότι θα πρέπει ο χώρος να τραβήξει μια κόκκινη γραμμή

«Νομίζω ότι θα πρέπει ο χώρος να τραβήξει μια κόκκινη γραμμή, γιατί πολλά έχουν λεχθεί και από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τα υπόλοιπα κόμματα των αριστερών δυνάμεων, αν δούμε αυτά που μας χωρίζουν που είναι πολύ λιγότερα από εκείνα που μπορούν να ενώσουν σε μια κοινή προσπάθεια φοβάμαι ότι αυτό που θέλουμε υποδαυλίζεται εν τη γενέσει του», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, στην ερώτηση τι ρόλο βλέπει για τον κ. Κασσελάκη σε αυτή την κοινή προσπάθεια, απάντησε: «Ο κ. Κασσελάκης είναι ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος από τη βάση του κόμματος με νωπή εκλογή μόλις ένα χρόνο πριν. Θεωρώ ότι όπως και ο ίδιος είπε ότι σε αυτή την πρωτοβουλία θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει να την υποστηρίξει και ο λαός να αποφασίσει όλα τα υπόλοιπα. Θεωρώ ότι πρέπει να συνδράμουμε όλοι και ο κ. Κασσελάκης σε αυτή την προσπάθεια».

Τέλος, για τις αλλαγές που προτείνει ο κ. Κασσελάκης, είπε: «Περιμένω να δω τις τελικές διατυπώσεις, αν με ρωτάτε με βάση τις ιδέες που διατυπώθηκαν στην ειδική επιτροπή πρέπει να σας πω ότι έχω πολύ σοβαρές επιφυλάξεις. Είμαι υπέρ της κομματικής δημοκρατίας θεωρώ ότι τα μέλη ενός κόμματος δεν εκφράζονται αδιαμεσολάβητα αλλά θα πρέπει μέσω των συλλογικών οργάνων και μιας συλλογικής δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος όπως συνέβαινε πάντα στην Αριστερά, να μπορεί να εκφράζεται η βάση διαφορετικά, φοβάμαι, ότι η ίδια η βάση πολλές φορές μετατρέπεται σε μια άτυπη σφραγίδα που απλώς έρχεται να επικυρώσει τις αποφάσεις ενός μονοπρόσωπου οργάνου ή ενός κλειστού κύκλου προσώπων».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, η παγίδα για το ΠΑΣΟΚ και οι κινήσεις Μητσοτάκη για να αποφευχθεί πολιτική αστάθεια

Μεθαύριο θα έχουμε τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βαδίζει από διάσπαση σε διάσπαση, έχοντας κατοχυρώσει το... παγκόσμιο ρεκόρ απώλειας του θεσμικού ...

Διαγραφή Σαμαρά: "Επηρεάζει και βουλευτές και την κοινωνία" δηλώνει ο διευθυντής του γραφείου του

Σφοδρή επίθεση κατά του Μεγάρου Μαξίμου εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς, μέσω του διευθυντή του γραφείου Τύπου του, Νίκου Τσιούτσια ο οποίος μίλησε στην εκπομπή του Mega «Εξελίξεις τώρ...

Φόρτωση άρθρων...