Άλλη μία δημοσκόπηση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνει την ανάκτηση μέρους της χαμένης δύναμης της Νέας Δημοκρατίας, δείχνει μικρή ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ και μεγάλο... μπέρδεμα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η μέτρηση της MRB για τον τηλεοπτικό σταθμό Open έχει σημαντικά ευρήματα, τα οποία πρέπει να ερμηνευτούν πολιτικά. Το ενδιαφέρον δεν στρέφεται στη Νέα Δημοκρατία, αλλά στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τις εσωκομματικές εκλογές που έρχονται.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Ειδικότερα, από τα ποσοτικά στοιχεία προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

  1. Το ΠΑΣΟΚ υπολείπεται 12,5 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας και δείχνει να μεγαλώνει τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ανδρουλάκης επανεκλέγεται αρχηγός έχοντας απέναντι του Διαμαντοπούλου και Γερουλάνο, αλλά θα πάει στα... πέναλτι με τον Δούκα. Η εταιρεία δείχνει ισοψηφία μεταξύ Ανδρουλάκη-Δούκα, γεγονός που στέλνει το μήνυμα ότι η συμβίωση του κερδισμένου με τον χαμένο την επομένη των εκλογών, θα γίνεται ολοένα και πιο προβληματική. Το ΠΑΣΟΚ, με όρους αναγωγής είναι στο 15% και η Νέα Δημοκρατία στο 28%, γεγονός που υποδηλώνει ότι το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου είναι ξεκάθαρα δεύτερο, αλλά δεν μπορεί να διαμορφώσει δυναμική πρώτου κόμματος.
  2. Στον ΣΥΡΙΖΑ η κατρακύλα συνεχίζεται, αλλά την ίδια στιγμή ο Κασσελάκης δείχνει να προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όσων λένε ότι θα πάνε να ψηφίσουν. Ακολουθούν ο Φάμελλος και ο Πολάκης, κάτι που σημαίνει ότι ο δεύτερος γύρος θα έχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον, αφού θα καθορίσει και το εύρος της νέας διάσπασης. Επιπλέον, με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν οι ψηφοφόροι το ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές, θεωρείται θετική εξέλιξη ενδεχόμενη ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος από τον Τσίπρα σε ποσοστό 56,3%! Σε σχέση με τους ψηφοφόρους των εθνικών εκλογών του 2023, το 65,2% θεωρεί ως θετική εξέλιξη την ανάληψη της ηγεσίας από τον Τσίπρα. Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν αδύνατο να ξαναμπεί στη βάσανο της φθοράς ο Τσίπρας με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι στα... Τάρταρα. Εκτός και αν θέλει να δει τον ΣΥΡΙΖΑ λίγο ψηλότερα και στη συνέχεια να πέσει μαζί του!

Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν αρχηγό σε λίγες εβδομάδες, ωστόσο, το μεγάλο ενδιαφέρον εντοπίζεται στο γεγονός ότι όλοι οι συνδυασμοί αποτελεσμάτων ευνοούν τον... Μητσοτάκη! Με αρχηγό του ΠΑΣΟΚ τον Ανδρουλάκη δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα, ενώ και οι λίγοι απογοητευμένοι που θα φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αναμένεται να δημιουργήσουν δυναμική για να μειωθεί η διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία.

Μια πιθανή εκλογή του Δούκα θα φέρει κάμποσο κόσμο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα διώξει και πολλούς άλλους, αφήνοντας επί της ουσίας το ΠΑΣΟΚ πάνω κάτω στα ίδια ποσοστά. Αν εκλεγεί αρχηγός η Διαμαντοπούλου, αρκετοί κεντρώοι που σήμερα είναι στην αποχή θα επέστρεφαν στο ΠΑΣΟΚ, αλλά θα ήταν περισσότεροι αυτοί που θα έφευγαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλα αριστερά κόμματα. Η εκλογή Γερουλάνου μάλλον θα είναι αδιάφορη για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τη Νέα Δημοκρατία.

Από την άλλη πλευρά, η επανεκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλούσε νέες απώλειες οπαδών, κάτι που δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. Αν εκλεγεί ο Φάμελλος μπορεί να μαζέψει λίγο τις απώλειες του... μαγαζιού, αλλά δεν θα υπάρχει η οποιαδήποτε προοπτική της εξουσίας, τότε... άστα να πάνε! Αν εκλεγεί ο Πολάκης, τότε θα του μείνει το... όνομα ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αν οι Συριζαίοι αποφασίσουν να κάνουν ανάλογη "τρολιά" σαν την περυσινή με τον Κασσελάκη, μπορούν να κάνουν το... έργο πραγματική κωμωδία, μέσω της εκλογής του... Γκλέτσου!

Όποιοι και αν είναι οι νέοι αρχηγοί των δύο κομμάτων, ασχέτως αν είναι εντός ή εκτός Βουλής, το μόνο σίγουρο είναι ότι η επόμενη μέρα θα είναι προβληματική και... επεισοδιακή, καθώς θα επικρατήσει μια μάχη χαρακωμάτων ανάμεσα στα... αντιμαχόμενα "στρατόπεδα". ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν δομικό πρόβλημα, καθώς η ιδεολογία τους σε μια Ευρώπη που κλίνει προς τα δεξιά λόγω μεταναστευτικού, αλλά και οι υποσχέσεις τους για πράγματα που δεν γίνονται και κατά το παρελθόν μας οδήγησαν σε αδιέξοδο ως χώρα, θα τα καταστήσουν περισσότερο αναξιόπιστα. Όλοι οι πρωταγωνιστές των εσωκομματικών εκλογών κινούνται μεταξύ μετριότητας και... απελπισίας, με εξαίρεση την Άννα Διαμαντοπούλου.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μητσοτάκης θα παραμείνει κυρίαρχος του παιχνιδιού και εφόσον έχει αντιμετωπίσει τις "τρύπες" σε ακρίβεια, υγεία και εγκληματικότητα, τότε θα προβάλλει ως αδιαφιλονίκητο φαβορί στις εκλογές του 2027. Βεβαίως, η προοπτική της αυτοδυναμίας είναι κάτι που σήμερα δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, ωστόσο, αυτό το ζήτημα θα μας απασχολήσει μετά από 30-32 μήνες...