Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Τι δείχνουν οι πρώτες μετεκλογικές δημοσκοπήσεις, ο Μαραντζίδης και το απέραντο φρενοκομείο της Κουμουνδούρου και ποιος είναι ο «άγρυπνος φρουρός» του Ανδρουλάκη

Παρασκήνιο

Μετά από μια βδομάδα θα σκάσουν μύτη οι πρώτες δημοσκοπήσεις, αφού η πλειοψηφία των δημοσκόπων, θεωρεί πως ακόμη είναι πολύ νωρίς για επαρκή συμπεράσματα σε ότι έχει να κάνει με τον «δεύτερο γύρο» των εκλογών.
Κάποια δημοσκόπηση υπάρχει πιθανότητα να δούμε προς στο τέλος της επόμενης βδομάδας, μετά του Αγίου Πνεύματος δηλαδή, μόνο εφόσον κάποιο κανάλι περισσότερο για λόγους τηλεθέασης «πιέσει» εταιρεία να τρέξει μέτρηση.

@ Η εικόνα πάντως που έχει το σύνολο των εταιρειών είναι πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια δραματική μεταβολή των εκλογικών ποσοστών σε σχέση με τις κάλπες της 21ης Μαΐου. Ο Μητσοτάκης παραμένει πανίσχυρος, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται πλέον καθαρά κάτω του 20%, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει ποιος θα είναι ο… πάτος για το κόμμα του Τσίπρα και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ανοδικό mood.
Σε αυτό πάντως που όλοι οι δημοσκόποι σχεδόν συμφωνούν, είναι πως η επόμενη Βουλή θα είναι (τουλάχιστον) επτακομματική. Αφού «Νίκη» και «Πλεύση Ελευθερίας» θα βρεθούν πέριξ του 3%, ακόμη και εάν δεν αυξήσουν τις ψήφους τους, λόγω της υψηλής αποχής που εκτιμάται πως θα καταγραφεί στις 25 Ιουνίου.  

@ Υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις, όλοι στην Νέα Δημοκρατία αλλά και το σύνολο της κοινωνίας  πρέπει να αντιληφθούν, πως εάν ο Μητσοτάκης δεν «πιάσει» ένα 39% - 40% +, θα υπάρξει πρόβλημα. Δηλαδή ΜΗ ΙΣΧΥΡΗ Κυβέρνηση ή στο χειρότερο σενάριο ΜΗ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ, εάν συμβεί το απευκταίο και επανακάμψει και ο Βαρουφάκης και η Βουλή είναι οκτακομματική. 

@ Πιο αναλυτικά στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, που ως γνωστόν θα διεξαχθεί με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, όποιο κόμμα περάσει το 3% εκλέγει εννέα έως δέκα βουλευτές, οι οποίοι αφαιρούνται αναλογικά από τα υπόλοιπα κόμματα. Πρακτικά, δηλαδή, για κάθε νέο κόμμα που μπαίνει στη Βουλή η Ν.Δ., η οποία θα είναι πρώτη με ποσοστό κοντά στο 40%, θα χάνει τέσσερις έδρες. 
Ως εκ τούτου, εκλογικοί αναλυτές υπολογίζουν:
 - Εάν είναι στο 8% το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων, η Ν.Δ. θα εκλέξει (με 40%) 161 βουλευτές.
- Εάν μπουν περισσότερα κόμματα και η αναντιπροσώπευτη ψήφος υποχωρήσει στο 6%, τότε, με σταθερό το ποσοστό της Ν.Δ., οι «γαλάζιες» έδρες θα πέσουν στις 156.
 -  Με 4% τα εκτός Βουλής κόμματα και τη Ν.Δ. στα ίδια επίπεδα, οι Νεοδημοκράτες βουλευτές θα είναι 154.
 - Τα πράγματα θα γίνουν άκρως οριακά αν περιοριστεί στο 2% το ποσοστό των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων, καθώς σε αυτή την περίπτωση το πρώτο κόμμα με 40% δικαιούται μόλις 152 έδρες.                  

@ Αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί η τοποθέτηση του Μαραντζίδη, ως άτυπου επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού του πολιτικού απο-κόμματος (πλέον) της Κουμουνδούρου. Κυρίως γιατί οι άσπονδοι «φίλοι» του Αλέξη Τσίπρα δεν ξεχνούν το πόσο… μέσα έπεσε στις προβλέψεις αυτό το «φωτεινό» μυαλό του πνεύματος και της (πολιτικής) επιστήμης  εκ Θεσσαλονίκης   
Δεν ξεχνούν δηλαδή πως ο Μαραντζίδης, στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, ως μετρ των πολιτικών αναλύσεων και των σφυγμομετρήσεων της κοινής γνώμης, είχε βγει στο Kontra και είχε προφητεύσει ότι ο κ. Μητσοτάκης τελεί υπό πολιτική κατάρρευση, ότι τον «μαυρίζουν» οι νέοι και ότι η ΝΔ βρίσκεται κοντά στο 28% και ίσως να υπάρχει «ισοπαλία» με τον ΣΥΡΙΖΑ!   Δεν πήγε και τόσο καλά αυτό, καθώς φτάσαμε στις κάλπες της 21ης Μαΐου και ο ΣΥΡΙΖΑ έφαγε 21 μονάδες στο κεφάλι. 
Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Μαραντζίδης, μόλις την περασμένη εβδομάδα, μετά την επική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, έγραφε και πάλι στην «Καθημερινή», για τον κ. Τσίπρα:   «Ο Αλέξης Τσίπρας επέδειξε υπερβολική εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του και στα αναμφισβήτητα χαρίσματά του. Το χθεσινό αποτέλεσμα απέδειξε πως υπερεκτίμησε τις δικές του δυνάμεις και υποτίμησε τις αδυναμίες του».   Και λίγο πιο κάτω, πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη ανανέωσης της ηγεσίας του, όχι αύριο, αλλά σχετικά σύντομα».
Απέραντο φρενοκομείο η Κουμουνδούρου, αλλά σιγά και την «είδηση» θα μας πείτε τώρα.      

@ Ως γνωστόν, ο Αλέξης Τσίπρας έχει μία ροπή στις «λαμπερές» υποψηφιότητες, στις μετεγγραφές… αεροδρομίου και στο ανακάτεμα της τράπουλας λίγο πριν τις εκλογές. Όμως, τα ποσοστά του κόμματος είναι πλέον τόσο χαμηλά, που  οι ανατροπές στη σταυροδοσία μεταξύ των πρώην βουλευτών που ήταν «παραδοσιακά» στελέχη του κόμματος, έχει λάβει χαρακτηριστικά… «σφαγής». Και αρκετοί πατεντάτοι ΣΥΡΙΖΑίοι επιμένουν ότι «τούς έκαψε ο Τσίπρας με τις μετεγγραφές» του. Κάποιοι εξ αυτών, μάλιστα, θα έβλεπαν ακόμη και την απαλοιφή των ονομάτων των «λαμπερών» υποψηφίων από τις λίστες, ώστε να διασωθούν όσα πολιτικά στελέχη ψάχνουν μία θέση στον ήλιο -και στη (μεθ)επόμενη Βουλή, που θα προκύψει από την κάλπη της 25ης Ιουνίου. 

@ Οι κεραίες της στήλης έχουν εντοπίσει τα περισσότερα βέλη να κατευθύνονται προς την Αθηνά Λινού: η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, που έγινε πασίγνωστη μέσω της πανδημίας, έσκισε -βοηθούσης και της Εκκλησίας, όπως λένε οι κακές γλώσσες…- με αποτέλεσμα  να αφήσει εκτός νυμφώνος τον Κώστα Ζαχαριάδη και εμμέσως στον Πάνο Σκουρλέτη. Κι αυτό διότι αν η ίδια απουσίαζε από το ψηφοδέλτιο, ο τέταρτος Ζαχαριάδης θα ήταν τρίτος και θα είχε εκλεγεί, ενώ ο νυν πέμπτος Πάνος Σκουρλέτης θα ήταν μία θέση παραπάνω και θα ήλπιζε ότι αν «διορθωθεί» κατά τι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου, θα μπορούσε να προσδοκά σε μία εκλογή του στο «νήμα». 

@ Η προσοχή του εκλογικού επιτελείου του ΠΑΣΟΚ επικεντρώνεται στην προεκλογική στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Στην ουσία τα διλήμματα θα είναι τα ίδια και πιθανώς θα τεθούν με πιο εμφατικό τρόπο, όπως και οι προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Ο προεκλογικός διμέτωπος κατά Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί και το ΠΑΣΟΚ θα εμφανίζεται με το ίδιο αφήγημα, καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι το «όχι σε Μητσοτάκη – Τσίπρα» απέδωσε καρπούς. 
Παράλληλα, στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι να κρατήσει «ζεστό» τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ που προσήλθε στις κάλπες και στην κατεύθυνση αυτή δρομολογείται καμπάνια, που θα επικεντρώνει στα προβλήματα των πολιτών και στο ποιος τα προκαλεί.  
Κρίσιμες παράμετροι θα είναι η κινητοποίηση βουλευτών που έχουν ήδη εκλεγεί και όσων φιλοδοξούν ότι θα εκλεγούν στις επόμενες εκλογές με τη λίστα, ενώ ιδιαίτερο βάρος θα πέσει στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, καθώς από εκεί περνάει ο δρόμος για την περεταίρω ενίσχυση των ποσοστών του κόμματος. 

@ Δεν είναι από τους ανθρώπους που θέλουν να είναι στην πρώτη γραμμή, ωστόσο, όλοι γνωρίζουν ότι είναι ένας από τους «άγρυπνους φρουρούς» του Νίκου Ανδρουλάκη.
Ο λόγος για τον δικηγόρο Μιχάλη Καλαντζόπουλο, που θεωρείται το alter ego του Νίκου Ανδρουλάκη, αφού ο ρόλος του είναι καθοριστικός στο να διευθετεί δύσκολα ζητήματα και να φέρνει σε πέρας δύσκολες κομματικές αποστολές.

@  Τρίτος τερμάτισε στην Ηλεία ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος εμφανίζεται… ελαφρώς στεναχωρημένος. Η αλήθεια είναι ότι περίμενε καλύτερη επίδοση και όσοι τον γνωρίζουν καλά, λένε ότι κατέβηκε για να πάρει την πρωτιά και να αποδείξει εις τας Αθήνας ότι παραμένει κεντρικός «παίκτης».
Η ψύχραιμη ανάλυση λέει ότι εφόσον μπαίνει στη Βουλή, δίνοντας αγώνα σε ένα ξένο μέρος είναι επιτυχία καθώς κάποιος άλλος ενδεχομένως να έψαχνε ακόμη και την ψήφο του…
Η μέτρια πάντως εκλογική επίδοση Αβραμόπουλου δεν πέρασε απαρατήρητη από το Μαξίμου.
 
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, η παγίδα για το ΠΑΣΟΚ και οι κινήσεις Μητσοτάκη για να αποφευχθεί πολιτική αστάθεια

Μεθαύριο θα έχουμε τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βαδίζει από διάσπαση σε διάσπαση, έχοντας κατοχυρώσει το... παγκόσμιο ρεκόρ απώλειας του θεσμικού ...

Φόρτωση άρθρων...