Ένα αποφασιστικό βήμα στη διαμόρφωση της κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής αποφάσισαν να κάνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι, στη σκιά των ισχυρών αναταράξεων που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί στο γεωπολιτικό status quo στην ευρύτερη περιοχή.
Η επικίνδυνη στάση Πούτιν προκάλεσε τα ανακλαστικά των Βρυξελλών που πλέον βάζουν για τα καλά στο τραπέζι της συζήτησης τη σχηματοποίηση του ευρωστρατού, ως μέσο προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων και ως ανάχωμα της ρωσικής επιθετικότητας με φόντο πιθανές δυσμενείς εξελίξεις στο μέλλον.
Μετά από μια μακρά περίοδο μεγάλου εφησυχασμού σε επίπεδο Ε.Ε με το όραμα της ολοκλήρωσης και σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο να παραμένει σε εκκρεμότητα, ήρθε η κρίση στην Ουκρανία για να θυμίσει στην ηγετική ομάδα της Κομισιόν πως αποτελεί αδήριτη ανάγκη η εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη, αλλά η στήριξη της αποτρεπτική ισχύος της Ευρώπης απέναντι σε εχθρικές κινήσεις.
Οι τρέχουσες εξελίξεις έρχονται να δικαιώσουν απόλυτα την ελληνική Κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά που από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του, πρόταξε την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, μία εκ των οποίων είναι και η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας που από πολλούς αναλυτές ερμηνεύτηκε ως ο προπομπός για τον ευρωστρατό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίμαχη πρόταση είχε έρθει προς συζήτηση από τον πρώην Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χωρίς ωστόσο να καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα. Η είδηση για την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού έγινε δεκτή με ικανοποίηση και ενθουσιασμό από την ελληνική πλευρά και τους αρμόδιους υπουργούς.
Εξάλλου, η εξέλιξη αυτή είναι από κάθε άποψη θετική για την Ελλάδα, την ώρα που οι προκλήσεις των Τούρκων στα ανατολικά σύνορα συνεχίζονται.