Στην επερχόμενη συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη στρέφονται τα φώτα της δημοσιότητας, στην πρώτη μετά από ένα μεγάλο διάστημα εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η οποία έχει προκαλέσει τεκτονικές αναταράξεις και στην οικονομία.

Τα επιτελεία των δύο πλευρών προετοιμάζονται πυρετωδώς, με την ελληνική πλευρά να εξετάζει όλα τα δεδομένα, προκειμένου η πρώτη εκτός έδρας παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην Τουρκία να πετύχει το στόχο της.

Με αυτή την κίνηση σε μία δύσκολη περίοδο λόγω των τραγικών εξελίξεων στο έδαφος της Ουκρανίας, η Ελλάδα επιχειρεί να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους διαλόγου με την Τουρκία, παρά τις συνεχείς προκλήσεις κορυφαίων αξιωματούχων της Άγκυρας.

Εξάλλου, στην παρούσα συγκυρία η Αθήνα επιδιώκει να πέσουν οι τόνοι στα ελληνοτουρκικά και να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των συνεπειών της ουκρανικής κρίσης σε όλα τα επίπεδα. Η συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει και τις προθέσεις της απέναντι πλευράς όσον αφορά στην ενεργειακή κρίση.

Ούτως η άλλως η ελληνική Κυβέρνηση έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια πως διεκδικεί και διαδραματίζει ένα ειδικό ρόλο ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης και αναπτύσσει πολυσχιδή εξωτερική πολιτική.  

Στην άλλη όχθη, η Τουρκία επιχειρεί να κάνει ένα come back στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα με την ανάληψη πρωτοβουλιών που αναδεικνύουν το ρόλο που εκείνη θα μπορούσε να παίξει στα Βαλκάνια και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπως την πρόσφατη σύνοδο της Αττάλειας και βασικούς αποδέκτες του μηνύματος τους Αμερικανούς, με τους οποίους το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις της βρίσκονται στο ναδίρ.

Παράλληλα η Άγκυρα φαίνεται να στοχεύει στην επόμενη μέρα στην Ουκρανία, ενώ διατηρεί ισορροπίες με τη Μόσχα, χωρίς ωστόσο να αγνοεί την ιδιότητα της χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ. Μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν να στοχεύει να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο προς τη διεθνή κοινότητα, αλλά η Ελλάδα έχει ιχνηλατήσει επαρκώς τις προθέσεις του και δεν ανεβάζει τις προσδοκίες για το άμεσο μέλλον, παρά προχωρεί στις επόμενες κινήσεις στο διπλωματικό πόκερ, διατηρώντας τις βασικές μακροχρόνιες αρχές της απέναντι στην Τουρκία.