Όπως παρατηρούσαν οικονομικοί παράγοντες, η σημερινή εξέλιξη της πώλησης των τριών εταιρειών του Ιβάν Σαββίδη (Donskoy Tabak, Pereslavl και ΣΕΚΑΠ) εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί ο επιχειρηματίας άσκησε πίεση προκειμένου να ρυθμιστούν παλαιότερα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στη ΣΕΚΑΠ.
Το ζήτημα των προστίμων στη Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία προφανώς προέκυψε ως θέμα κατά τη διαδικασία ελέγχου των εταιρειών του Ιβάν Σαββίδη από την Japan Tobacco International.
Και η διαδικασία της ρύθμισης των προστίμων της ΣΕΚΑΠ κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πώλησης του ελληνικού τμήματος των καπνοβιομηχανιών του Ιβάν Σαββίδη.
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ της μητρικής εταιρείας του Ιβάν Σαββίδη Donskoy Tabak και της πολυεθνικής Japan Tobacco International ξεκίνησε πριν από 14 μήνες.
Τα προβλήματα με το πρόστιμο των 44 εκατ. ευρώ και η (προσωρινή) «νίκη» της ΣΕΚΑΠ για τη μη καταβολή του
Την πρώτη της νίκη σχετικά με το πρόστιμο των 44 εκατ. ευρώ μέτρησε η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, του Ιβάν Σαββίδη, που της επεβλήθη για υπόθεση λαθρεμπορίας.
Ειδικότερα το Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής, στις αρχές Μαρτίου, έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής που κατέθεσε η καπνοβιομηχανία κατά των ασφαλιστικών μέτρων είσπραξης του προστίμου των 44 εκατ. ευρώ.
Μετά από αυτή την απόφαση η ΣΕΚΑΠ δεν είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει το πρόστιμο, στην παρούσα τουλάχιστον φάση, κάτι που θα την οδηγούσε σε αναπόφευκτο λουκέτο.
Όμως η υπόθεση θα κριθεί οριστικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο και αναμένεται να συγκληθεί για να εξετάσει την υπόθεση περί τις αρχές Μαϊου.
Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, με απόφασή του στις 8 Δεκεμβρίου 2017, επικύρωσε το πρόστιμο που είχε επιβάλει το οικείο τελωνείο στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ και πλέον ανέρχεται με τις προσαυξήσεις στα 44 εκατ.ευρώ, απορρίπτοντας την προσφυγή της εταιρείας.
Το πρόστιμο επιβλήθηκε στη ΣΕΚΑΠ για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2008, δηλαδή πέντε χρόνια πριν προχωρήσει η εξαγορά της από τον όμιλο Σαββίδη.
Το πρόστιμο γνωστοποιήθηκε στην εταιρεία το Φεβρουάριο του 2016, δηλαδή τρία χρόνια μετά την εξαγορά της, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ιδιοκτήτριας εταιρείας.
Η υπόθεση ήρθε στο φως το 2009, όταν εντοπίστηκε πλοίο ανοιχτά της Εύβοιας με λαθραία τσιγάρα από το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη.
Οι υπεύθυνοι του πλοίου συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία της απόπειρας λαθρεμπορίας (μιας και τα τσιγάρα παρέμειναν εντός του πλοίου).
Όπως προέκυψε από την εξέλιξη της υπόθεσης η μεγάλη ποσότητα των τσιγάρων παρασκευάστηκε στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ και ακολούθως πουλήθηκε σε υπεράκτια εταιρία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Από την όλη υπόθεση ζημιώθηκε το Δημόσιο που έχασε εκατομμύρια από φόρους και δασμούς.