Με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη, η Κυβέρνηση εξετάζει τις επόμενες κινήσεις για το μείζον θέμα της ακρίβειας που χτυπά κάθετα την ελληνική κοινωνία και δημιουργεί ισχυρή πίεση στα νοικοκυριά.

Οι δυσμενείς εξελίξεις στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επιβάλλει η παγκόσμια κοινότητα στη Μόσχα έχουν σχηματοποιήσει μια νέα πραγματικότητα, με το ράλι ανόδου των τιμών σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο, βενζίνη και βασικά είδη διατροφής να προκαλούν ισχυρό πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου και μεγάλη αβεβαιότητα στους πολίτες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις τρέχουσες ανάγκες.

Στην Ε.Ε εξετάζουν τις επόμενες κινήσεις με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών με ένα συνολικό σχέδιο που αφενός θα δώσει λύσεις στην παρούσα αφόρητη κατάσταση, αφετέρου θα τεθούν σε λειτουργία ασφαλιστικές δικλείδες για την αυτάρκεια στην ευρύτερη περιοχή και την απεξάρτηση από το ρωσικό παράγοντα, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη ότι η εξίσωση αυτή είναι πιο σύνθετη απ’ ότι κανείς φαντάζεται, για αυτό και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών χρειάζεται να διασφαλίσει τις εναλλακτικές.

Στο εσωτερικό, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη σχεδιάσει μια δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των ασθενέστερων μέσα και από την καταβολή επιδόματος, η οποία προσδιορίζεται χρονικά λίγο πριν από το Πάσχα. Κορυφαίοι υπουργοί σε δημόσιες τοποθετήσεις τους διαβεβαιώνουν πως θα γίνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για την ανακούφιση των πολιτών, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζουν τα περιθώρια που δίνει ο ίδιος ο προϋπολογισμός.

Η συνέχιση της πολεμικής εισβολής στην Ουκρανία και το κλίμα αποσταθεροποίησης σε μια ευαίσθητη γεωπολιτικά περιοχή συνιστά αποτρεπτικό παράγοντα για την επιστροφή της χώρας σε μία κανονικότητα τους επόμενους μήνες, την ώρα που η αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων Ευρωπαίων και όχι μόνο συρρικνώνεται με ότι αυτό σημαίνει για τους κλάδους του τουρισμού, του εμπορίου και τους αντίστοιχους δείκτες της κατανάλωσης.