Τετάρτη
03 Ιουλίου 2024

Το «καυτό» μετεκλογικό γκάλοπ της Kapa Research με φόντο τους «εμφυλίους» σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Kapa Research, με τις τάσεις στο πολιτικό σκηνικό μετά τις Ευρωεκλογές. Τα τεκταινόμενα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι προκαλούν μεγαλύτερη απαισιοδοξία και απογοήτευση στους ψηφοφόρους των συγκεκριμένων κομμάτων, κάτι το οποίο είναι υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, η οποία παρουσιάζει ανάκαμψη. 

Σύμφωνα με το γκάλοπ, που δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή της Κυριακής», το 66% δεν θέλει πρόωρες Εκλογές και ζητεί να δοθεί χρόνος στον Μητσοτάκη, ώστε να κάνει αυτά που πρέπει έως το τέλος της τετραετίας. Μάλιστα, μόλις το 29% ζητά πρόωρες εκλογές, γεγονός που σημαίνει ότι ο κόσμος δεν βλέπει κάτι άλλο πλην του Μητσοτάκη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει «λευκή επιταγή». 

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Το μήνυμα είναι σαφές: ο Κυριάκος είναι αυτός που ξεχωρίζει, αλλά αν το παρακάνει, τότε το πράγμα μπορεί να αλλάξει! Όταν σχεδόν 7 στους 10 πολίτες δεν θέλουν πρόωρες εκλογές, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει αφήγημα για «να φύγει ο Μητσοτάκης»! Ίσα ίσα, που η κοινή γνώμη έχει πειστεί ότι ο Μητσοτάκης αποτελεί τη μοναδική ελπίδα και είναι στο χέρι του, ώστε στο τέλος της τετραετίας να είναι πολλαπλάσιες οι επιτυχίες της κυβέρνησης από τις αποτυχίες της.

Επιπλέον, υπάρχει και το μήνυμα ότι η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου δεν θέλει αβεβαιότητα και ανασφάλειας, καθώς στην αντιπολίτευση, γίνεται το... έλα να δεις! Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο της δημοσκόπησης είναι ότι το 38% θεωρεί πως η χώρα με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία στην Κυβέρνηση, κινείται μάλλον προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι ένα ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σχεδόν στο ποσοστό της ΝΔΕ στις εθνικές εκλογές του 2023. Από κει και πέρα για την καταλληλότητα σχετικά με την πρωθυπουργία, δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τα..,. αυτονόητα. 

Για την ιστορία, ο Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 46%, ο... "Κανένας" 37%, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης μόλις 9% και ο Νίκος Ανδρουλάκης μόλις 7%. Πιο δημοφιλής πολιτικός παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο... Κουτσούμπας του ΚΚΕ, ενώ ο Κασσελάκης με τα... καμώματα του, βρίσκεται στην έβδομη θέση, πίσω από την Αφροδίτη Λατινοπούλου, της Φωνής Λογικής.

Σε σχέση με την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία «τσιμπάει» και ξεπερνάει το «ψυχολογικό όριο» του 30%, συγκεντρώνοντας 30,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο 13,5%, το ΠΑΣΟΚ στο 12,2%, η Ελληνική Λύση στο 8,5%, το ΚΚΕ στο 7,9%, η Νίκη στο 3,4%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 3,2% και η Φωνή Λογικής 3%. Ακολουθούν Νέα Αριστερά και ΜεΡΑ 25 με 1,8%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 12,1%. Άρα, δεν υπάρχει αντίπαλο δέος για τον Μητσοτάκη, μάλλον θα είναι περιορισμένη η επιρροή ενός νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ (μιλάμε για τον Δούκα), ενώ συνολικά η κεντροαριστερά, όσο ο Μητσοτάκης θα επαναφέρει το «καράβι» σε ορθή πορεία, τόσο πιο εσωστρεφής θα γίνεται.

Σχετικά με τη συνεργασία και τις συγκλίσεις του κεντροαριστερού «μπλοκ», το 53% διαφωνεί στο ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, υπέρ τάσσεται το 39%, ενώ γενικά το 74% δεν βλέπει ως πιθανό ένα πολιτικό deal των δύο. Όπως έχουμε γράψει κατά κόρον την τελευταία περίοδο, ο Μητσοτάκης θα συνεχίσει να κάνει πάρτι, ενώ το πρόβλημα έχει περάσει ξεκάθαρα στο... τερέν του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Και οι δύο φαίνεται να "δουλεύουν" προς όφελος του Κυριάκου. Είναι στο χέρι του να επιβεβαιώσει αυτήν την τάση, εκτός και αν ο ίδιος έχει αποφασίσει να... αυτοκτονήσει πολιτικά! Ωστόσο, ακόμη και αν ήθελε να "αυτοκτονήσει", εντούτοις, δεν φαίνεται να τον... αφήνουν, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ.

Από τη δημοσκόπηση της Kapa Research προκύπτει ότι το 64% όσων δηλώνουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν με... τρέλα και... κορδέλα τον Κασσελάκη και μόλις το 24% ζητούν εκλογή νέου προέδρου. Αυτό είναι ένα πρόβλημα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μπορεί να επιτρέψει στον αρχηγό του να κάνει... όνειρα θερινής νυκτός! Ο Κασσελάκης μπορεί να έχει στο μυαλό του ένα γενικό "ξεκαθάρισμα", αλλά όσο θα προχωρά το εγχείρημα, μάλλον θα στριμώχνεται περισσότερο. Από την άλλη, ο Τσίπρας, φαίνεται να τα έχει χαμένα και να είναι εγκλωβισμένος. Μέσα στο κόμμα του θεωρείται περίπου ως ξένο σώμα, ενώ αν εκλεγεί ο Δούκας στο ΠΑΣΟΚ, ίσως επιδιώξει να ενταχθεί, μόνο και μόνο για να σώσει τη βουλευτική του αποζημίωση, καθώς το σπίτι έχει έξοδα. Το αναφέρουμε ως ένα σενάριο μικρών πιθανοτήτων, γιατί μια πιθανή ένταξη του Τσίπρα υπό τον Δούκα, μέσα στο ΠΑΣΟΚ, θα λειτουργούσε περισσότερο αφαιρετικά.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης, όσο θα προχωρά στη δημιουργία ενός σκληρού προσωπικού κόμματος, τόσο θα απομακρύνεται από τη βασική του επιδίωξη πoυ δεν είναι άλλη από το να κερδίσει τον Μητσοτάκη το 2027! Ένα τέτοιο σενάριο φαντάζει ως... ανέκδοτο! Ποντάρει σε μια αναμπουμπούλα στις προσεχείς εθνικές εκλογές, για να ταίζει... σανό τους ψηφοφόρους, ότι βρίσκεται κοντά στην εξουσία. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τις κινήσεις της κυβέρνησης, η οποία, αν θέλει να προκαλέσει μεγαλύτερα ρήγματα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, οφείλει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, με επιστροφή στο μπόνους των 50 εδρών και ενδεχομένως την αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή για ένα κόμμα. Αλλιώς, η υπόθεση της αυτοδυναμίας για τον Μητσοτάκη θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ωστόσο, η τοποθέτηση του Θόδωρου Λιβάνιου στη θέση του υπουργού Εσωτερικών μας προϊδεάζει για εξελίξεις και στο μέτωπο αυτό...

Στο ΠΑΣΟΚ, χθες είχαμε την κεντρική επιτροπή όπου επισημοποιήθηκαν οι υποψηφιότητες Δούκα και Γερουλάνου απέναντι στον Ανδρουλάκη. Το κόμμα πάει σε εκλογές στις 6 Οκτωβρίου και εφόσον χρειαστεί και δεύτερος γύρος, αυτός θα διεξαχθεί στις 13 του ιδίου μηνός. Η άσκηση σκληρής κριτικής στον Ανδρουλάκη, από αρκετούς βουλευτές και στελέχη, δείχνει ότι την επόμενη μέρα, εφόσον επανεκλεγεί ο σημερινός αρχηγός, τότε θα αρχίσει τις διαγραφές. Αν εκλεγεί ο Δούκας, τότε όσοι βρίσκονται δίπλα στον Ανδρουλάκη, δύσκολα θα μπορέσουν να το... χωνέψουν και να συμβιβαστούν, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Πάντως, χθες, πολλοί ήταν αυτοί που "τσιτώθηκαν" επειδή στη λίστα των ομιλητών που κατάρτισε το προεδρείο, κυριάρχησαν οι ομιλητές που ανήκουν στον Ανδρουλάκη. Αυτό δεν αποτελεί καλό προηγούμενο για το κόμμα και δείχνει ότι μετά τη θερινή ραστώνη, θα γίνει το... έλα να δεις!

Ο σημερινός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, προσπάθησε να ενώσει στην καταληκτική ομιλία του, αφού προηγουμένως είχε αναφερθεί σε "παρασκηνιακές συμφωνίες" και "πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών", έχοντας στο μυαλό του το "Πάμε;" του Δούκα προς τον βουλευτή Μανώλη Χριστοδουλάκη και το "Πάμε Χάρη" του δεύτερου προς τον πρώτο. Τελικώς, άλλοι πάνε, άλλοι έρχονται και στο τέλος, είναι πολύ πιθανό να πάνε όλοι στον... κουβά, καθώς το σκηνικό στο ΠΑΣΟΚ, δεν διαφέρει και πολύ από το αντίστοιχο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δούκας και Γερουλάνος, μάλλον με τη σιγουριά ότι η ανατροπή Ανδρουλάκη θα έρθει μέσα από χαμηλούς τόνους, δεν θέλησαν να ρίξουν "λάδι στη φωτιά", αλλά μάλλον καλλιεργούν υπερβολικές προσδοκίες χωρίς να υπάρχει το ανάλογο υπόβαθρο. Η φράση του σημερινού Δημάρχου Αθηναίων ότι "ήλθε η ώρα να νικήσει το ΠΑΣΟΚ τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη", μάλλον παραπέμπει σε μωροφιλοδοξίες... ημι-πιτσιρικάδων που δεν έχουν αντίληψη του χωρόχρονου. Δεν είναι κακό να ονειρεύεσαι να γίνεις Μέσι, αλλά για να γίνεις Μέσι, πρέπει να έχεις τα αντίστοιχα προσόντα.

"Μπαίνω μπροστά για να κάνω ξανά το ΠΑΣΟΚ κυβερνητική δύναμη. Πάμε να νικήσουμε τώρα", δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων και μάλλον έχει μπερδέψει το... 3 με το Ε! Φαίνεται ότι κάποιοι έχουν βάλει μέσα στο... μίξερ εθνικές εκλογές, αυτοδιοικητικές και Ευρωεκλογές! Περιμένουν να φτιάξουν φαγητό "μαγειρεύοντας" ταυτόχρονα καρότα, τουλούμπες και μπανάνες! Ήμαρτον, όπως θα έλεγε και ο συγχωρεμένος ο Γιώργος Γεωργίου...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

O Κασσελάκης «καρφώνει» συντρόφους του: «Μου πρότειναν μαύρο χρήμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν μου έφερε κανείς σακούλα» (Video)

«Μου πρότειναν μαύρο χρήμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν μου έφερε κανείς σακούλα», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης. «Αναφέρομαι στις επιλογές που μου πρότειναν...

Μετεκλογικό... ανακάτεμα στο πολιτικό σκηνικό με φόντο τους δύο πρώην - Οι αιχμές και τα «καμπανάκια»

Στην εξίσωση της μετεκλογικής ανακατωσούρας μπήκε από χθες η Νέα Δημοκρατία, με τη δριμεία κριτική Σαμαρά κατά του Μητσοτάκη, σε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο, παρουσία και του πρώ...

Φόρτωση άρθρων...