Μπροστά σε μία σύνθετη εξίσωση που αφορά στο χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σκιά των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά και με τις οικονομικές επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία να πλήττουν το εισόδημα της πλειοψηφίας των Ελλήνων.

Ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει πολλάκις στο παρελθόν ότι είναι ένας εξόχως θεσμικός παίκτης και επιθυμεί να ολοκληρώσει την τετραετία, ωστόσο στο κάδρο μπαίνουν και άλλες παράμετροι, όπως είναι τα απόνερα μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, κυρίως σε ότι αφορά τα φαινόμενα ακινησίας που μπορεί να παρατηρηθούν στην κυβερνητική μηχανή, κυρίως από εκείνους που "καίγονται" για την μάχη του σταυρού.

Παρά το γεγονός πως από το Μέγαρο Μαξίμου έχει ζητηθεί από τους συμμετέχοντες στο κυβερνητικό σχήμα να ρίξουν το βάρος στην καθημερινότητα, εντούτοις το άγχος της επανεκλογής δημιουργεί δεδομένα που δεν επιτρέπουν την ομαλή προώθηση του κυβερνητικού έργου.

Λαμβάνοντας κανείς υπόψη πως η παρούσα πολιτική συγκυρία είναι εξόχως αντισυμβατική, λόγω της πανδημίας, της ακρίβειας και της ταραχώδους κατάστασης σε επίπεδο ελληνοτουρκικών σχέσεων, δεν αφήνει περιθώρια για χαλαρότητα και παρέκκλιση από τους στόχους.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο βάζουν στην εξίσωση για τη λήψη της τελικής απόφασης όλα τα δεδομένα και κυρίως την φετινή καλοκαιρινή περίοδο σε συνδυασμό με το πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί στα τέλη Αυγούστου.

Αν οι πρώτες μετρήσεις μετά από τη ραστώνη του καλοκαιριού αποτυπώσουν ένα σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και ακόμα καλύτερα περαιτέρω βελτίωση των δεικτών τότε, στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια θα σκεφτούν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να τελειώσουν το συντομότερο με τις διπλές κάλπες, ώστε η χώρα να πάει παρακάτω με μια κυβέρνηση που θα έχει ανανεώσει τη λαϊκή εντολή.

Μπορεί πολλοί αναλυτές να βλέπουν το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ως το πιο πιθανό σενάριο, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν με γνώμονα την επίτευξη του βασικού στόχου που είναι η κατάκτηση της αυτοδυναμίας.