Παρασκευή
04 Οκτωβρίου 2024

Το «μήνυμα» της UBS προς ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για να... συνέλθουν

Παρασκήνιο

Μετά τη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ, την Goldman Sachs, χθες ήταν η... σειρά του κορυφαίου ελβετικού τραπεζικού ομίλου UBS για να διαφημίσει άλλη μία φορά το ελληνικό success story, στέλνοντας ένα ακόμη ισχυρό σήμα προς τους οίκους αξιολόγησης για περαιτέρω αναβαθμίσεις, αν και το τοπίο, λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή έχει γίνει λίγο πιο περίπλοκο.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Η UBS δημοσιοποίησε μία ακόμη θετική έκθεση για την Ελλάδα (μόνο θετικές είναι οι εκθέσεις της κατά την τελευταία πενταετία), καλώντας τους επενδυτές να τοποθετηθούν στην οικονομία μας, δίνοντας παράλληλα ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές. Εμφανίζεται ως "ταύρος" για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, αν και αναμένει μεταβλητότητα στις αγορές μέσα στο προσεχές διάστημα, λόγω των αναταράξεων στη Μέση Ανατολή. Η ανάπτυξη παραμένει το ισχυρό "χαρτί" της Ελλάδας εκτιμώντας ότι φέτος θα διαμορφωθεί στο 2,5%, δηλαδή υψηλότερα από τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών, της ελληνικής κυβέρνησης και της Τραπέζης Ελλάδος.

Ο ελβετικός οίκος εκπέμπει ισχυρό μήνυμα υπέρ των ελληνικών ομολόγων, καθώς θεωρούνται προστατευμένα έναντι διεθνών κρίσεων, αφού μόλις το 15% είναι διαπραγματεύσιμο στις αγορές και το υπόλοιπο 85% είναι... κλειδωμένο στον... κεντρικό υπολογιστή του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης! Ξεχωρίζει δε τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες κατέχουν περίοπτη θέση στο ελληνικό success story, συστήνοντας ανεπιφύλακτα τις μετοχές τους. Επιπλέον, η UBS θεωρεί ότι γενικά οι δημοσιονομικοί και μακροοικονομικοί στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης είναι συντηρητικοί, βλέποντας ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους, το οποίο προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 144% του ΑΕΠ στο τέλος του 2025, αντί κυβερνητικής πρόβλεψης για 149%.

Οι πόροι των 36 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και η συνεχής αύξηση του τουρισμού, ο οποίος συμμετέχει στο ελληνικό success story, έρχονται να συμπληρώσουν το πρελούδιο της ελληνικής οικονομίας, η οποία, κατά ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ πάει στην... καταστροφή!

Ο ελβετικός οίκος δεν είναι "πετσωμένος" και αυτό το γνωρίζουν οι παράγοντες του εγχώριου πολιτικού παιγνίου. Δεν βγαίνει ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους κολοσσούς για να... ξεφτιλιστεί μέσα από τη δημοσιοποίηση εκθέσεων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οι αγορές και οι σκεπτόμενοι πολίτες που ξέρουν πώς λειτουργεί μια οικονομία δίνουν βάση μόνο σε αυτές τις εκθέσεις, ενώ την ίδια ώρα έχουμε Ανδρουλάκηδες, Δούκες, Κασσελάκηδες και Φάμελλοπολάκηδες να κινούνται σε ένα... παράλληλο σύμπαν!

Ουδείς ισχυρίζεται ότι η χώρα είναι παράδεισος, καθώς ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει ολόκληρος ο κόσμος και φυσικά η Ευρώπη. Όμως, φαίνεται ότι κάποιοι έχουν πάθει... Αλτσχάιμερ. Δεν γίνεται να ξεχάσουμε τον τριπλασιασμό του δημοσίου χρέους τη δεκαετία του ΄80, με τις... κιμπάρικες παροχές του ΠΑΣΟΚ μέσω υπερ-δανεισμού, οι οποίες έστειλαν στον ελληνικό λαό τον σχετικό λογαριασμό αρκετά χρόνια αργότερα.

Κανείς δεν ξεχνά την εικόνα παρασιτισμού και την εμφάνιση πλήθους "καρκινωμάτων" στην οικονομία, την κοινωνία, τους θεσμούς. Ούτε πρέπει να ξεχνάμε όλους αυτούς που στο όνομα του Σοσιαλισμού και της Αριστεράς "βίασαν" την οικονομική λογική για να γίνουν πρόσκαιρα ευχάριστοι, αλλά... σκάβοντας τον λάκκο σε όλους μας.

Επιπλέον, ας βάλουν όλοι καλά στο μυαλό τους, ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα, η οποία κατά τα τελευταία 50 χρόνια έπρεπε να ξοδέψει πάρα πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές για να ενισχύσει την άμυνα και την εθνική ασφάλεια, γιατί έχει δίπλα της έναν πολύ... ενοχλητικό γείτονα. Σε αυτήν την κατάσταση δεν βρέθηκε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Τώρα, όμως ολόκληρη η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες λόγω Ρωσίας και τώρα θα δουν όλοι οι υπόλοιποι συν-Ευρωπαίοι πόσα... απίδια πιάνει ο σάκος, καθώς πρέπει να κόψουν επιδόματα, αλλά και να αντιμετωπίσουν απειλές που μέχρι πρότινος αγνοούσαν.

Την ίδια στιγμή, δεν μπορούμε να ακούμε εγχώριους πολιτικάντηδες που θέλουν να κάνουν αντιπολίτευση, πατώντας σε υπαρκτά προβλήματα, τα οποία όμως αφορούν όλες τις χώρες της Ευρώπης και για τα οποία δεν υπάρχουν "μαγικές" λύσεις. Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούν σταθερά κατά τα τελευταία χρόνια μια υποκριτική στάση. Σφύριξαν αδιάφορα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την εκδήλωση της ενεργειακής κρίσης, η οποία τροφοδότησε τον πληθωρισμό.

Με βάση την πρώτη δημοσκόπηση του Ευρωκοινοβουλίου μετά τις Ευρωεκλογές, οι 4 στους 10 Ευρωπαίους πολίτες ψήφισαν με γνώμονα την ακρίβεια, ενώ στην Ελλάδα, με τις ανοησίες για την "ακρίβεια Μητσοτάκη", φαίνεται ότι έχουν "τσιμπήσει" περισσότεροι (7 στους 10). Η ακρίβεια είναι υπαρκτή και μας πιέζει όλους. Όπως ακριβώς πιέζει ολόκληρο τον πλανήτη.

Παρά την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση, δύο πολέμους στη γειτονιά μας και το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες βελτίωσης της οικονομίας με απτά αποτελέσματα, τα οποία μετράνε πάρα πολύ στον υπόλοιπο πλανήτη. Γιατί αυτά βλέπουν έξω και βάζουν στο "ραντάρ" την Ελλάδα.

Η συνέπεια στη δημοσιονομική διαχείριση και η ισχυρή ανάπτυξη μετά την οδυνηρή εμπειρία της μεγάλης ύφεσης του 2020, λόγω κορωνοϊού, αποτυπώνονται με αριθμούς και γεγονότα. Λάβαμε 9 αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους, ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα, έχουμε ομόλογα με χαμηλότερα επιτόκια από τα αμερικανικά και τα βρετανικά, η ανεργία έχει υποχωρήσει κάτω από το 10%, οι επενδύσεις αυξάνονται με διπλάσιους ρυθμούς, η αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων έχει αυξηθεί πάνω από 50% τα τελευταία χρόνια.

Δυστυχώς, υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού με μικρά εισοδήματα, περιορισμένη αγοραστική δύναμη με οφειλές στο Δημόσιο και απώλεια περιουσιακών στοιχείων για τα οποία έλαβαν δάνεια που πρέπει να επιστραφούν, αλλά οι ίδιοι δεν κατάφεραν να τα επιστρέψουν. Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει αυτήν την εικόνα, αλλά όποιος πιστεύει ότι θα έρθει και θα του... χαρίσει χρέη, ας αλλάξει πλευρό. Η Ελλάδα βρίσκεται υπό το άγρυπνο βλέμμα των αγορών και αρκούν μερικές... ανοησίες για να γυρίσει τούμπα το success story. Αυτός ας το έχουν υπόψιν τους στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ...

Η θετική δυναμική της οικονομίας έχει επιτρέψει να υλοποιηθούν ή να βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης έργα υποδομής. Επιτρέπει σημαντικά ανοίγματα με παροχές επιδομάτων, αύξηση των δαπανών για υγεία και παιδεία, χωρίς ανατροπή των αυστηρών δημοσιονομικών στόχων. Οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν, μεγάλες ομάδες του πληθυσμού στηρίζονται διαρκώς, δόθηκαν επιδοτήσεις για την ενέργεια, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σημαντικά και οι μισθοί σε κλάδους με εξειδίκευση έχουν αυξηθεί, ασχέτως αν αυτό δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό γιατί μας βρήκε η λαίλαπα του πληθωρισμού. Αυτό αφορά τόσο την Ελλάδα, όσο και την Ευρώπη.

Κανένας από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπει ότι η Τουρκία παρά τα...γαβγίσματα του Ερντογάν είναι σε πολύ δυσχερή διπλωματική και γεωπολιτική θέση σε σχέση με τους δυτικούς εταίρους, οι οποίοι βλέπουν ότι η Ελλάδα είναι ένας παράγοντας σταθερότητας και αξιοπιστίας σε μια μεγάλη γειτονιά που είναι ασταθής και... εύφλεκτη. Για όλα τα παραπάνω, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτκά τα κόμματα της αντιπολίτευσης γιατί ο κόσμος μπορεί να γκρινιάζει, αλλά έχει και μνήμη για όσα συνέβησαν.

Το ΠΑΣΟΚ σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα συμμετείχε στην εθνική προσπάθεια διακυβέρνησης και διάσωσης από την καταστροφή. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρόταν και επιδείνωσε σε απίστευτο βαθμό τη θέση της χώρας το 2015. Στο τέλος έβαλε την... ουρά στα σκέλια και πήρε οδυνηρές αποφάσεις, οι οποίες προκάλεσαν, προκαλούν και θα προκαλούν τεράστιο κόστος για δεκαετίες. Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μας ενδιαφέρει τι μπορεί να πιστεύει γιατί κινείται στο περιθώριο των εξελίξεων και έσκασε σαν "πυροτέχνημα". Όμως, στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι πιο... λογικοί γιατί πρωτιά δεν φαίνεται στον ορίζοντα για το κόμμα ανεξαρτήτως αρχηγού. Πολλώ δε περισσότερω η... αυτοδυναμία. Επιπλέον, πρέπει να αφήσουν στην άκρη τους αφορισμούς και τα κηρύγματα κατά της... δεξιάς του Μητσοτάκη, γιατί αν έρθει η ώρα της ευθύνης για τη διακυβέρνηση της χώρας, θα το... φυσάνε και δεν θα κρυώνει.

Η Ελλάδα δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα όπου ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, αγνοώντας τους διεθνείς συσχετισμούς, τις συμμαχίες, τις εθνικές υποχρεώσεις και τη θέση που έχει κατακτήσει τα τελευταία χρόνια. 

Είναι πολύ σοβαρά όσα διακυβεύονται στην Ελλάδα για να βγαίνουν κάποιοι και να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν με τον Μητσοτάκη και άλλες τέτοιες... ανοησίες. Το λέμε για να προειδοποιήσουμε όσους πιστεύουν στα παραμύθια! Εμμέσως πλην σαφώς, τα μηνύματα τα στέλνει η UBS και όταν έρθει η ώρα θα τους τα πουν και... άλλοι! Γιατί πολύ απλά η πολιτική σταθερότητα και η ασφάλεια σε μια χώρα με... παλαβούς, δεν είναι εσωτερικό θέμα ή απλή υπόθεση. Ξεπερνά τα σύνορα μας! Όλοι έχουν στείλει τα μηνύματα τους για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας. Όσοι τα αγνοήσουν θα έχουν πρόβλημα. Γιατί πολύ απλά δεν θα μπορούν να υποστηρίξουν όλα αυτά τα... παραμύθια που σερβίρουν στους ψηφοφόρους τους και μετά δεν θα έχουν πού να κρυφτούν!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η Goldman Sachs «έστειλε»... γράμμα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Παρακολουθούμε εδώ και μήνες τις γελοίες τοποθετήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για την... καταστροφική διακυβέρνηση Μητσοτάκη που οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο και άλλες τέτο...

Φόρτωση άρθρων...