Σαββάτο
29 Ιουνίου 2024

Το στρατηγικό αδιέξοδο της Αντιπολίτευσης και οι ανέφικτες... «συγκολλήσεις»

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να... συνέλθουν από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, το οποίο, μάλλον ήταν πολύ χειρότερο γι αυτούς, ακόμη και από τη μεγάλη αριθμητική πτώση του ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας.

Το χρονικό διάστημα των 3 ετών έως τις προσεχείς εκλογές έχει δημιουργήσει μεγάλη... νευρικότητα τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ, καθώς το... στερητικό σύνδρομο της εξουσίας, προκαλεί σοβαρά προβλήματα τόσο σε επίπεδο αντιπολιτευτικής τακτικής, όσο και σε επίπεδο εσωκομματικών ισορροπιών.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, όπου βρεθεί και όπου σταθεί... παρακαλεί για σύμπραξη του κόμματος του με το ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της μοναδικής... θέσης που έχει το κόμμα για "να φύγει ο Μητσοτάκης". Όμως, η επιλογή μιας τέτοιας στρατηγικής είναι αδιέξοδη και πάσχει σε επίπεδο εφαρμογής.

Ο Κασσελάκης θυμήθηκε να... θεοποιήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου με αφορμή τη συμπλήρωση 28 χρόνων από τον θάνατο του, προσπαθώντας να εκβιάσει καταστάσεις και να κερδίσει και οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, μέσα στο... ιδιωτικής χρήσεως κόμμα που έχει δημιουργήσει, έχοντας μάλιστα ως "επιβάτες", διάφορους απίθανους τύπους. Πιθανόν να νομίζει όσο εύκολα κέρδισε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, άλλο τόσο εύκολα θα κερδίσει και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Διάθεση για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ χωρίς αυτόν αρχηγό, δεν υπάρχει ούτε μία στο... εκατομμύριο!

Από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Ανδρουλάκης βλέπει ότι αν πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο, μάλλον θα χάσει, πιθανότατα από τον σημερινό Δήμαρχο Αθηναίων, Χρυσόστομο Δούκα! Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο να δεχθεί ο Δούκας να βρεθεί υπό τον Κασσελάκη. Πάντως, μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, βρίσκει αντίθετους τους "σκληρούς" Συριζαίους, οπότε δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη συγκρότηση ενός ενιαίου αντι-μητσοτακικού μπλοκ. Ακόμη και αν υπάρχουν, το άθροισμα αυτών των δυνάμεων δεν είναι αρκετό προκειμένου να οδηγήσει ένα... ΣΥΡΙΖΟΠΑΣΟΚ ή... ΠΑΣΟΚΟΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά εξουσίας!

Ο Δήμαρχος Αθηναίων βλέποντας ότι κέρδισε τον αντίπαλο του Κώστα Μπακογιάννη, της οικογένειας Μητσοτάκη, θεωρεί ότι μπορεί να κερδίσει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη! Προφανώς, μιλάμε για μυαλά που βρίσκονται πάνω από το κεφάλι! Μια τέτοια... σκέψη συνιστά ένα άλμα στο κενό, καθώς ο κ. Δούκας δεν διαθέτει το εκτόπισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και μπερδεύει τη σπουδαιότητα της ψήφου στην εθνική κάλπη, με την αντίστοιχη σε επίπεδο Ευρωεκλογών ή αυτοδιοικητικών εκλογών. Επιπλέον, υπάρχει και ένα πρακτικό θέμα που έχει να κάνει με τη μη παρουσία του στη Βουλή τα επόμενα τρία χρόνια. Και ο Κασσελάκης κέρδισε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το γεγονός ότι δεν είναι στη Βουλή, του έκοψε πολλούς πόντους στις Ευρωεκλογές.

Οι πολλοί... αγωνιούντες για την καρέκλα της εξουσίας και στα δύο κόμματα, πέφτουν από το ένα λάθος στο άλλο. Έχοντας από πίσω τους κάποια επιχειρηματικά συμφέροντα, που βλέπουν τα... τρένα να περνούν χωρίς αυτούς να είναι στις... VIP θέσεις, διαπράττουν το ένα λάθος μετά το άλλο, ενισχύοντας την άποψη ότι μετά τον Μητσοτάκη, υπάρχει μόνο ένα... τσίρκο! Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Ο Κασσελάκης δεν αφήνει το κόμμα του και θα μπορούσε να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, μόνο αν αυτό αποδεχόταν τον ίδιο ως επικεφαλής του αντιμητσοτακικού μπλοκ και με τους δικούς του όρους.

Ο Ανδρουλάκης, παρά το γεγονός ότι βελτίωσε τη θέση του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες Ευρωεκλογές, εντούτοις, θεωρείται από λίγος έως ανύπαρκτος, για να αντιμετωπίσει τον Μητσοτάκη. Το ίδιο πιστεύουν και οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ για τον Κασσελάκη. Οπότε ο Κασσελάκης είτε με Ανδρουλάκη, είτε με Δούκα, δεν μπορεί να διανοηθεί ότι θα είναι δεύτερος. Στο ΠΑΣΟΚ, ούτε καν συζητούν περί στήριξης στον Κασσελάκη, ενώ η προσπάθεια κάποιων να.... αναστήσουν τον πολιτικό "πτώμα" του Τσίπρα, μάλλον μεγαλύτερο πρόβλημα θα προκαλέσει στα δύο κόμματα της Κεντροαριστεράς, ενισχύοντας τις διασπαστικές τάσεις και κάνοντας τον Μητσοτάκη να... παρτάρει!

Η παρουσία Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ και του Ανδρουλάκη ή του Δούκα ή οποιουδήποτε άλλου στο ΠΑΣΟΚ, αποτελούν το βασικό πρόβλημα για τη συνένωση δυνάμεων στην Κεντροαριστερά. Η εικόνα που παρουσιάζουν τα δύο βασικά κόμματα του αντι-μητσοτακικού μπλοκ είναι τραγική. Δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με καιροσκόπους, τυχοδιώκτες και... λαίμαργους, οι οποίοι αντί να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις μεταμνημονιακές προκλήσεις της χώρας, στη βάση πειστικών προγραμματικών δεσμεύσεων, αυτοί μαλώνουν για τις θέσεις και τα οφίτσια της εξουσίας! Συνένωση δυνάμεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, παρά τα... περίεργα ποσοστά κάποιων δημοσκοπήσεων, δεν βγάζουν άθροισμα... 28% ή ποσοστό που να δείχνει τροχιά εξουσίας. Ο χρόνος θα λειτουργεί υπέρ του Μητσοτάκη, εκτός αν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αρχίσει να κινείται από... τραγωδία σε τραγωδία!

Η εσωστρέφεια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στέλνει μηνύματα απογοήτευσης στο εκλογικό σώμα, το οποίο, όσα παράπονα και αν έχει, μάλλον βλέπει τα δύο αυτά κόμματα ως εν δυνάμει... ακρίδες και "θερμοκήπια" προσωπικών φιλοδοξιών και στρατηγικών. Κινούνται εκτός τόπου και χρόνου, πιστεύουν ότι μπορούν να πιάσουν πολλά... κορόιδα (όχι ότι δεν υπάρχουν πολλά σ΄ αυτήν τη χώρα...), αλλά η συνεχής επίκληση του... σλόγκαν "να φύγει ο Μητσοτάκης", αποκαλύπτει την πλήρη αδυναμία τους να πείσουν την κοινωνία ότι μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Όταν διατυπώνεις ακοστολόγητες... μπούρδες για την οικονομία, είσαι αναξιόπιστος. Όταν το... τσουνάμι παροχών είναι ένα ψέμα, γιατί αν ήταν διαφορετικά, θα μπορούσε να το εφαρμόσει και ο ίδιος ο Μητσοτάκης, τότε δεν μπορείς να πείσεις ότι μπορείς να κερδίσεις τον σημερινό πρωθυπουργό!

Η τακτική που έχουν επιλέξει τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ είναι αδιέξοδη και αναδεικνύει περίτρανα ότι δεν έχουν αφήγημα. Τα δύο κόμματα συνιστούν από μόνα τους μια ιστορική αντίφαση, καθώς με ολίγη από νεοκομμουνισμό και μπόλικο σοσιαλισμό με δανεικό, δεν μπορούν να πείσουν την ελληνική κοινωνία, η οποία είναι... ψυλλιασμένη από τα πεπραγμένα ενός αμαρτωλού και χρεοκοπημένου παρελθόντος. Ο Μητσοτάκης ακόμη και μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι μπορεί σταδιακά να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που κατέγραψε η Νέα Δημοκρατία. Του δίνουν αυτό το δικαίωμα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Τόσο σε επίπεδο άρθρωσης πολιτικού λόγου, όσο και σε επίπεδο εσωτερικών διεργασιών.

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της μεγάλο πολιτικό χρόνο και εφόσον καταφέρει να κλείσει κατά το δυνατόν τις "μαύρες τρύπες" που έχουν δημιουργηθεί σε τομείς όπως η ακρίβεια, η φορολογία, η υγεία και η εγκληματικότητα, τότε μετά τις προσεχείς εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, θα μπουν σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας. Και τα δύο κόμματα έχουν εγκλωβιστεί σε μια κατάσταση που θυμίζει τον σκορπιό, ο οποίος όταν είναι περικυκλωμένος από τη φωτιά, στρέφει το κεντρί στον... πισινό του και αυτοκτονεί με το... δηλητήριο του!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συν Αθηνά και χείρα κίνει

Το να αναλαμβάνει κάποιος την ευθύνη του εαυτού του είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα στο δύσκολο δρόμο της επιτυχίας. Με άλλα λόγια οποίος θέλει τη βοήθεια της Αθηνάς ας κάνει τον ...

Εποχή σε αναζήτηση προσωπικοτήτων

Σε μια εποχή που η Ευρώπη υποφέρει από αδύναμες ηγεσίες αποφάσισα πως μια βουτιά στο παρελθόν της ήταν μάλλον απαραίτητη. Γι' αυτό εκδόθηκαν και πάλι δύο ιστορικά μου μυθιστορήματα...

Σκέψεις του καύσωνα

Όταν η θερμοκρασία φτάνει 48°βαθμούς σκέπτεται κανείς τι μπορεί να σημαίνει ο εκδημοκρατισμός του κλιματισμού και πως αυτός προέκυψε;

Φόρτωση άρθρων...